Oreščkaste energijske ploščice

Priročno raketno gorivo

 

Danes se nama je čisto sfuzlalo… Že cel dan pospravljava, čistiva, skakljava po naključnem pohištvu in nasploh letiva naokoli kot sneti sekiri. Verjetno zaradi vse energije, ki sva jo pridobila med prežvekovanjem oreščkov, čokolade in brusnic, ki se skrivajo v danes pripravljenih energijskih ploščicah.

ploscice-00073
Energijske bombice v sebi skrivajo:
100 g lešnikov
50 g brazilskih oreščkov
50 g mandljeve moke
50 g suhih brusnic
150 g žlahtne temne čokolade
3 žličke naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 6 žličk sladkorja)
3 beljaki
ščepec soli

ploscice-09974
Postopek za odpravo spomladanske utrujenosti se prične z mletjem oreščkov in čokolade.
Lešnike, brazilske oreščke in 100 g čokolade vrzi v sekljalnik in jih z obratom gumba razstavi na prafaktorje.

ploscice-3095

Brusnice se uvrščajo v skupino sadja, ki ga odlikuje izjemna antioksidativnost, so zakladnica vitaminov, mineralov in vlaknin in so dolgoletno naravno sredstvo za zdravljenje infekcij sečil. Poleg vitamina C, ki ga je največ in daje brusnici kiselkast, kar malo trpek okus, so prisotni tudi vitamini A, B1, B2, B3 in K. Med minerali imajo pomembno vlogo natrij, kalij, kalcij, magnezij ter fosfor. Brusnic, ki so surove in brez sladkorja po navadi ne uživamo, saj so zelo kisle in grenke. Ravno zaradi njihovega trpkega okusa spadajo brusnice med najbolj sladkano suho sadje, zato je potrebna zmernost pri njihovem uživanju. 100 g svežih brusnic vsebuje le 46 kcal, 100g sušenih brusnic pa kar 308 kcal.

K mletemu oreščkasto-čokoladnemu kupčku nameči nasekljane brusnice, sladilo SugarSweet in mandljevo moko.
V drugo posodo položi beljake, v njih frci ščepec soli in jih dodobra namlati, dokler iz njih ne nastane trden sneg.
Sneg iz beljakov in ostale sestavine zmešaj in iz njih oblikuj kepo, katero pospravi v hladilnik za eno uro.

ploscice-3113
Ko napoči njen čas, kepo odreši nizkih temperatur, nato pa jo položi na pekač, obdan s papirjem za peko in razvljaj do debeline približno 0,5-0,8 cm.
Razvaljano maso razreži na enakomerne ploščice.

ploscice-3119
Pekač porini v pečico, segreto na 180 stopinj in ga čez 10 minut vzemi ven.
Kupček energije se mora na pekaču obvezno ohladiti, da se dokončno strdi. Medtem nad soparo stopi 50 g temne čokolade.
Pečene ploščice s spodnjo stranjo obrnjeno navzgor razporedi po foliji, nato čez njih s hitrimi gibi roke nariši nitke topljene čokolade.

ploscice-3103
Ko slastne ploščice postaviš na ogled, se ti zdi, da kar malo žarijo od vse energije, ki jo vsebujejo.

ploscice-00065
Veselo zagrizi v ploščico, a pozor! Lahko se ti čisto sname in ne odgovarjava za morebitno poblaznelo obnašanje.
Kaj lahko se zgodi, da te ob odličnem okusu zanese in te ploščice neustavljivo žvečiš, a se poskusi zadržati, saj imajo visoko energijsko vrednost.

ploscice-00046
Dober tek!

Leave a Reply