Mlečni riž s kokosom in mangom

Kdor po rižu rije, kokos najde

 

Star južnoslovaški pregovor pravi: “Mleko je pol zdravja, druga polovica pa ležanje pod palmo”. Midva sva soslovane upoštevala in sva zdravju na ljubo pograbila skodelo in jo do roba napolnila z mlečnim rižem s tropskim pridihom.


V tem kremnem zajtrku, malici ali večerji se je med nič hudega sluteča riževa zrna zvito potuhnil kokos, na vrhu pa se srečno sonči sočen mango. Če napneš ušesa, lahko med žvečenjem zaslišiš valovanje oceana.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Nasmeh na obraz ti riše:
200 g riža basmati
750 ml mleka
40 g kokosove moke
1/2 stroka burbonske vanilije
3 žlice rjavega sladkorja
mango

Odskakljaj za šporget in nanj vrzi lonec, v katerega vliješ mleko ter streseš riž, kokosovo moko, sladkor in semena polovice stroka vanilije. Razsemenjeno polovico nikar ne zarvrzi, ampak jo prav tako potunkaj v mleko. Ko zmešnjava zavre, ogenj rahlo zmanjšaj.
Midva sva bila malce orientalsko nagnjena in sva uporabila polnozrnat basmati riž, ki se kuha celih 30 minut. Če uporabljaš bel basmati riž, ustrezno zmanjšaj čas kuhanja – pomagaj si z navodili z embalaže. Ko je mlečna brozga dovolj gosta, riž v njej pa željene čvrstosti, odstrani strok vanilije. Čas je za posladek!


Hitro si napolni skodelo s še vročim mlečnim rižem, nanj pa vrzi narezan mango.


Pazi, da med uživanjem v tropskih okusih, močno podprtimi z aromatičnim rižem, ne cmokaš prenaglas, saj lahko s tem hitro privabiš kuhinjske mrhovinarje, ki ti vedno vse pojedo.


Tropsko-rižev tek!

Leave a Reply