Mlečni ješprenj z jagodnim prelivom in kokosom

Naj jutro zadiši po drugačnem ričetu

 

Ob temu zajtrku bodo šle tvoji babici vse kocine pokonci. Ona se starošolsko oklepa tlačenja ješprenja v klasični ričet, tebi bo pa namočen v mleku in v družbi jagode in kokosa zagotovo polepšal jutro.
Za tokratno kuho sva iz špajze sunila odlični domači ješprenj, katerega so skrbno pridelali na belokranjski kmetiji Klepec.

mlecni jespren-3
Zajtrk prvakov vsebuje:
1 skodelico domačega ješprenja naravnost s kmetije Klepec
1 skodelico mleka
2 skodelici vode
1 strok vanilije
4 žlice eritritola SugarSweet ERY (ali 4 žlice sladkorja)

Za preliv uporabi:
1 skodelico jagod
pol limete
2 žlici eritritola SugarSweet ERY (ali 2 žlici sladkorja)
kokos

mlecni jespren-1

Eritritol je sladkorni alkohol, pridobljen s procesom naravne fermentacije rastlinskega škroba in ne vpliva na raven sladkorja v krvi ter je skoraj brez kalorij. Eritritol dosega 75-80% sladkosti navadnega sladkorja, zato se ga ob zamenjavi navadno odmeri nekoliko več. V nasprotju s sladkorjem, eritritol preprečuje zobno gnilobo in pomaga pri obnavljanju zobne sklenine. Za razliko od drugih alkoholnih sladkorjev, se eritritol večinoma absorbira v kri v tankem črevesju, a se potem ne presnovi in se z urinom izloči iz telesa. To pomeni, da ne doda kalorij hrani in težje povzroči napihnjenost, vetrove ali druge črevesne težave.

Priprava ješprenja se vedno prične že en dan prej. Ker je ves napet, se mora čez noč sproščati v vodni kopeli. Naslednji dan mu odlij vodo, prilij skodelico mleka in dve skodelici vode. Vanilijev strok razpolovi, izlušči semena ter vse skupaj vrzi k ješprenju. Vsuj še erirtritol, nato pa vsebino lončka zavri in na srednjem ognju kuhaj 45-60 minut; če postane ješprenj pregost, ga olajšaj z malce vode ali mleka. Po pol ure iz lonca poberi ostanke vanilijevega stroka.
Ne skrbi, če ostane ješprenj rahlo čvrst, tak mora biti.

mlecni jespren-5
Medtem, ko ješprenj prijetno brbota, se loti priprave preliva. Jagode stresi v kozico in jih razveseli eritritolom ali sladkorjem ter pošpricaj s sokom pol limete. Pokuhaj jih do mehkega, nato pa stresi v sekljalnik/blender, ob pasiranju pa se kruto krohotaj.

mlecni jespren-6
Tako, zdaj lahko končno postrežeš ta prelestni zajtrk. Kremni mlečni ješprenj nežno čmokni v skledico, ga polij z jagodnim prelivom in posuj s kokosovimi lističi.

mlecni jespren-4
Eno porcijo porini babici naravnost pod nos. Kakšno minuto te bo še jezno gledala, nato pa se bo vdala skušnjavi in po hitrem postopku pozobala cel ješprenjev hribček.

mlecni jespren-2
Kremni tek!

Leave a Reply