Mlečni amarant z jabolkom, cimetom, vanilijo in orehi

Indijanska poslastica

 

Howgh! Danes gostiva dva prav posebna kuharja – Polni Pisker in Obrabljena Kuhalnica sta indijanski par, v južni Ameriki dobro znan po kulinaričnih dobrotah.

amarant-01576
S perujskih Andov sta eksotična prišleka v naše kraje prispela s polnimi naročji zares izjemnega amaranta, katerega nameravata skuhati v mleku v družbi cimeta, jabolka, vanilije ter orehov.
Zagrabi pero in si skrbno zapisuj korake priprave tega šamanskega sladkega zaklada!

amarant-01600
Da postaviš dva kremasta vigvama, potrebuješ:
1 skodelico (200 ml) mleka (kravjega, mandljevega, sojinega, …)
1 skodelico (200 ml) vode
1 skodelico (200 ml) amaranta
2 jabolki
2 pesti orehov
strok vanilije
cimet
naravno sladilo SugarSweet ali sladkor

amarant-01566

Amarant je pri Indijancih predstavljal hrano bogov in kraljev, po njihovo pa naj bi podaljševal življenje. Kljub temu, da ga uporabljamo kot žitarico, amarant sodi med psevdo žita. 100 gramov semen vsebuje 371 kalorij in v sebi skriva veliko več rudnin kot pšenica. Amarantova semena vsebujejo od 14 do 16 odstotkov visoko kakovostnih beljakovin in 7 do 9 odstotkov maščob, od katerih je približno polovica maščobnih kislin kakovostnih omega-6 maščob.
Pomembna je vsebnost esencialnih aminokislin, kot sta lizin in metionin, ki sta izredno redki aminokislini v rastlinskem svetu. Amarant ne vsebuje glutena.
Iz amarantovih semen je moč narediti pokovko, na enak način kot koruzno.

V kotel nad obrednim ognjem vlij mleko in vodo, nato pa iz stroka vanilije postrgaj semena in jih skupaj s strokom vrzi v kotel.
Ko v kotlu zavre, mleku dodaj amarant, nato pa ga na zmernem ognju kuhaj 30-35 minut. Amaranta naj bo točno za polovico tekočine (razmerje 1:2), za natančen čas kuhanja pa se posvetuj z embalažo ali lokalnim Indijancem.
Po 15 minutah kuhe, brbotajoči mešanici dodaj eno ribano jabolko in začimbno skrivnost, ki jo je najinima gostoma zaupal poglavar njunega plemena – Neustavljivi Nož: v kotel frcni za čajno žličko cimeta, sladkaj pa po okusu.

amarant-3044
Po nadaljnih 15-20 minutah odstrani vanilijev strok in kuha amaranta je končana.

amarant-3050
V dve skodeli nežno nakupčkaj mlečni amarant, nato pa vanj porini na kocke narezano jabolko in potresi s pestjo orehov.

amarant-01612
Čez nastalo jed zelo previdno posuj še malo cimeta, pri tem pa pazi, da ti perjanica ne pade v skodelo.

amarant-01593
Howgh, kuhali smo!

One comment

  1. Uroš says:

    Olala…eden izmed boljših obrokov. Nedvomno. Same dobre lastnosti in super za telo.
    In kombinacija z orehi ali kakšnimi drugimi oreščki. TRGA!

Leave a Reply