Mini piškotna potica

Sladka kokošja ukana

 

Častno mesto v uvodu v velikonočno požrtijo prepuščava kulinaričnemu težkokategorniku tega praznika – potici.
Pravzaprav tele prav posebne potičke prihajajo izpod peruti kokoške Kure. Kot bi njene sosede Koka, Putka in Kljunoglava zagotovo potrdile, Kura velja za najbolj škrto in prefrigano kokoš v celotnem kokošnjaku.
Letos si je drznila prelisičiti velikonočnega zajca in mu je namesto dorečene kvote pirhov podtaknila mini potičke treh piškotnih okusov.
Naj ji bo, Kuri zmešani.

potica-09031
Za rahlo testo izbrskaj:
570 g pšenične bele moke
50 g masla
270 ml mleka
1 kocko kvasa (42 g)
1 rumenjak
1 celo jajce
70 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 ščepec soli
limonino lupinico

potica-08912
OREO nadev sestoji iz:
200 g OREO piškotov
100 g kisle smetane
30 g sladkorja v prahu
1 jajca

Nadev iz lešnikovih piškotov vsebuje:
200 g lešnikovih piškotov z vanilijevim nadevom
100 g kisle smetane
1 jajce
30 g sladkorja v prahu

Skutno-piškotni nadev v sebi skriva:
100 g brizganih piškotov
100 g pasirane skute
1 jajce
1 dl sladke smetane
30 g sladkorja v prahu

Za nemoteno delo si napraskaj še aluminijasto folijo in papirnate modelčke za muffine.

potica-08928
Zavihaj perje, raztegni kremplje in se loti priprave testa.
V 7 žlicah mleka raztopi kvas, ostalo mleko pa pogrej. V večjo skledo nameči moko, sladkor, celo jajce, rumenjak, vanilin sladkor, limonino lupinico in ščepec soli. K sestavinam dodaj stopljeno maslo, toplo mleko in na koncu še raztopljen kvas.
Vsebino sklede zmešaj s kuhalnico in če je testo še lepljivo, dodaj malo moke, a ne več kot 30 g!
Testo mora biti srednje gosto in ne preveč gneteno. Postavi ga v toplo gnezdo, kjer naj vzhaja 45 – 60 minut. Prostornina se mu mora dvakratno povečati.

potica prava-3167
Medtem, ko se testo bahavo napenja na vse strani, se s kljunom naprej zapodi v pripravo piškotnih nadevov.
Najprej vsako vrsto piškotov zmelji …

potica-08931
…, jim dodaj ostale sestavine …

potica-08932
… in jih nato dobro premešaj.

potica-08937
Ko testo dokončno vzhaja, ga s pomočjo tehtnice razdeli na tri enake dele. Vsako kepo razvaljaj v pravokotnik debeline približno 3 mm, katerega namažeš z enim izmed piškotnih nadevov in ga previdno, a čvrsto zaviješ.

potica prava-3177
Potični zvitek razpolovi in pazi, da polovice ne presežejo 23 cm, nato si pripravi liste aluminijaste folije, ki naj bodo približno 10 cm daljši od polovic. S pomočjo krempljev tesno zvij potičke v dobro naoljeno folijo, tako da na vsaki strani ostane odprt prostor.

potica prava-3157
Veselo ponavljaj postopek, dokler pred teboj ne leži 6 v folijo stlačenih zvitkov s tremi različnimi nadevi. 15 minut jih pusti pri miru, da še malo vzhajajo, medtem pa segrej valilnico ponarejenih jajc na 200 stopinj.

Potičkam zapri skrajne konce folije, tako da jih s perutmi stisneš skupaj. Na vsaki strani mora ostati 3-4 cm praznega prostora, da potičkam zaradi njihovega širjenja preprečiš neželen izlet po celotni pečici. Nama sta dve radovednici vseeno malce pokukali ven.
Aluminijaste zvitke zalučaj v valilnico za 15 minut, nato jih obrni in peci še 10 minut.
Zaradi omamnih vonjav je med peko požrešni obisk ostale perjadi zelo pogost, zato v takem primeru divje plahutaj s perutmi, zraven pa zmešano opletaj z grebenom in poblaznelo kokodakaj. Ta obrambni protokol odžene tako piščančke kot peteline.
Po dobljeni bitki pusti potičke, da se ohladijo v foliji.

potica prava-3143
Najina obramba je bila tako intenzivna, da sva potičke pozabila obrniti in so bile tako zapečene le na eni strani, zato sva se znašla in jih slečene v treh minutah zlatorjavo zapekla na najvišji rešetki v pečici pri 200 stopinjah.

potica prava-3149
Sladke potičke odreši aluminijaste folije, nato jih potresi s sladkorjem v prahu.

potica-09007
Mini potice nareži in kose sredi travnika skrbno postavi v modelčke za muffine. Če zamižiš na eno Kurje oko, bi prav gotovo lahko izgledali kot pirhi.
Zajec morda ne bo ugotovil, da gre za prevaro.

potica-09023
Po resnici povedano, velikonočni zajec niti za hip ni nasedel kokošji ukani in je njen mojstrski načrt vzel za prvoaprilsko šalo.
Ker pa je pisanih jajc že povsem naveličan, je potičke sprejel odprtih tačk.

potica-09034
Nauk: tudi škrta Kura potico speče.

potica-09037
Potični tek!

One comment

Leave a Reply