Manner torta

Mnogoplastna mojstrovina

 

Dunajska legenda Josef Manner je že pred 125 leti pričel razvajati ljubitelje majhnih hrustljavih kvaderčkov – napolitank. Čeprav je po trgovinah moč opaziti cele žaklje napolitank vseh okusov in oblik, se najboljše še vedno skrivajo v rožnatih paketkih.

maner torta-5
Povsem logično je torej, da se te hrustljavčke z izrazito aromo po lešnikih natlači v torto. Zapodi se v kuhinjo in se loti priprave mogočne sladice, na katero bi bil Josef zagotovo ponosen – predrzno rahel biskvit iz napolitank in lešnikov leži v objemu bogate kreme, ki ravno tako skriva napolitanke v sebi. Ta dunajski duo pa obdaja nežna nutellina krema.

maner torta-7
Rahel biskvit pripravi iz:
4 jajc
80 g sladkorja v prahu
1 dl olja
100 g celih lešnikov
100 g klasičnih Manner napolitank
1 dl mleka
150 g moke
polovice vrečke pecilnega praška

Čvrsta in bogata lešnikova krema vsebuje:
2 vrečki lešnikovega pudinga
500 g sirčka mascarpone
2,5 dl sladke smetane
6 žlic sadkorja v prahu
500 ml mleka
150 g klasičnih Manner napolitank

Tortni makeup sestoji iz:
250 ml sladke smetane
2 žlic Nutelle
klasičnih Manner napolitank
oblitih Manner napolitank (npr. Manner Mio)

Med obvezno opremo spada tudi pekač za torte s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

maner torta-1
Na gramofon vrzi ploščo in v ritmih dunajskega valčka pompozno odvihraj v kuhinjo. V sekljalnik nabaši lešnike in napolitanke, nakar jih zlobno zmelješ do finega.

maner torta-15
Umori vsa štiri jajca, jih posuj s sladkorjem v prahu in penasto zmešaj. V manjši posodici zmešaj moko s pecilnim praškom, nato pa ju skupaj z oljem in mlekom s pomočjo električnega mešalnika vmešaj k jajcem. Dobljeni zmesi dodaj mlete napolitanke in lešnike, nato mešanico dobro premešaj s spatulo.

maner torta-12
Pekač za torte premaži z maslom, njegovo dno pa postelji s papirjem za peko. Previdno vlij tretjino mase za biskvit, nato pa pekač zarini v pečico, kjer naj 10 minut uživa pri 180 stopinjah. Postopek ponovi še za drugo in zadnjo tretjino mase, dokler pred tabo ne leži vesel kupček biskvitov.

maner torta-11

Krema

maner torta-2
Otvoritev priprave nežne kreme pripada pudingu. Pripravi ga po navodilih z vrečke, a uporabi le polovico navedene količine mleka ter malo manj sladkorja. Midva sva 6 žlic sladkorja v prahu skupaj z vsebino obeh vrečk tako zakuhala v pol litra (namesto v litru) mleka. Ko je puding nared, ga odstavi, da se ohladi.

Sekljalnik bo zopet prišel na svoj račun, saj v njemu ponovno zmelješ 150 g napolitank.

V posodo čmokni pol kilograma mascarpone sirčka, ga prelij z ohlajenim pudingom, čezenj pa stresi zmlete napolitanke. Z električnim mešalnikom skuštraj sladko smetano do čvrstega, nakar jo s spatulo zmešaš z ostalimi sestavinami.

maner torta-14

Okrasitev

maner torta-3
Poleg Manner napolitank današnja torta gosti še drugega lešnikastega težkokategornika: Nutello. Preden jo bližnji podivjano napadejo, jo brž skrij v stepeno smetano.

maner torta-13
Pripravi obroč za torte in ga obdaj s papirjem za peko, saj te čaka pomembno opravilo – sestavljanje torte. Loti se ga po načelu plasti napolitank – spodaj naj bo biskvit, namočen z 10 žlicami mleka, na kateremu leži plast kreme, nanjo skoči še drugi namočen biskvit, katerega prekrije druga plast kreme, drenjanje pa zaključi zadnji, prav tako namočen biskvit.
Torto za vsaj 6 ur pospravi v hladilnik.

Po mučnem čakanju pograbi torto in jo s kirurško natančnostjo premaži z nutellino kremo.

maner torta-10
Za okrasitev torte se prepusti sladki domišljiji – midva sva malo temne čokolade raztopila v malo sladke smetane, katero sva ohladila in stepla. Dobljeno kremo sva nakupčkala po vrhu torte in v njo zarila napolitanke, oblite s čokolado.

maner torta-4
Ko dokončno zaključiš s torto, jo postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, nato pa ponosno postavi na ogled.

maner torta-8

Odreži si zajeten kos napolitankaste torte in pogumno zagrizi vanj. Polna usta bogatega lešnikovega okusa, katerega bi še dunajski dečki opevali, ti v trenutku polepša cel dan.

maner torta-9
Dunajski tek!

19 comments

  1. Lara says:

    Lahko biskvit tudi vsega zlijem v pekač in na enkrat spečem, ali bolje uspe, če ga spečemo po plasteh? Hvala za odgovor! 😀

    • midva says:

      Lara,
      priporočava, da biskvit spečeš po plasteh, saj pride res zelo rahel in bi se pri rezanju z lahkoto prelomil ali pa bi razpadel.

  2. Natalija says:

    Zdravo,

    imam pekač s premerom 30 cm in me zanima, če podvojim sestavine ali bi to bilo preveč?

    Hvala za odgovor 🙂

    • midva says:

      Natalija,

      dvojne količine bi bile preveč. Priporočava, da vse sestavine pomnožiš s faktorjem 1,6.

      LP, Midva

  3. LUCIJA says:

    Živjo,

    ali lahko isto količino sestavin uporabim v pekaču premera 26 ali bo premalo?

    lep dan vama želim 🙂

  4. Tamara says:

    Ze nekaj casa pecem po vajinih receptih. Danes je bila na vrsti Manner. Uporabila sem pekac 26 cm. Kljub temu, da sem oba biskvita na debelo premazala, mi je ostalo se pol pudingovega nadeva, zdi se mi, da sta 2 vrecki pudinga res prevec, dovolj bi bila ena, biskvit je prisel zelo trd in kompakten, Nutellina krema pa (pre)redka.

    • pizmur says:

      Uf, Tamara ne veva kje se ti je zalomilo:( Biskvit od maner torte pride tako rahel da ga niti prerezat ne moreš. Za to je potrebno vsak oblat posebaj speči. Dve vrečke pudinga pa sta ravno prav, samo jih moraš skuhati v pol manj mleka. Tako kot piše v receptu. In ne tako kot piše na ovitku pudinga. Lp, Midva:)

  5. Kaja says:

    Torto bi spekla v soboto popoldan, jedli bi jo pa v nedeljo popoldan. Bo vredu ali je bolje torto speči v nedeljo zjutraj? Kdaj je po vašem mnenju boljša?

    • midva says:

      Zdravo Kaja! Obvezno speci torto en dan vnaprej, saj je naslednji dan najboljšega okusa ker se res okusi fajn med sabo povežejo. Lp, Midva:)

  6. Lara says:

    Živijo!

    Razmišljam, da bi naredila navaden (šokoladen) biskvit) in uporabila tole kremo, ki mi deluje res odlično. Jo lahko pripravim en dan prej in hranim v hladilniku?

Leave a Reply