Mandljevi kukiji brez moke

Krdelo okusnežev

 

Pred teboj je zapuščina generala Mandlja. Pod njegovo taktirko je zrasel rod novih piškotov, ki so se znebili odvečnih ogljikovih hidratov in se povsem poslovili od moke. Pravzaprav so tako močno mandljasti, da bodo prav vsi sprejeti v Marcipanov vod.

piškoti-07083
Čreda hrustljavčkov sestoji iz:
2 jajc
100 g mandljeve moke
70 g masla
20 g celih mandljev
30 g temne čokolade
1 žlice agavinega sirupa
2 žličk naravnega sladila SugarSweet 1:2
1 žličke pecilnega praška
1 žličke vanilijeve arome

piškoti-06998
Razbij jajci, ju posuj s SugarSweet in penasto umešaj. V drugi posodi zmešaj mandljevo moko in pecilni prašek.

piškoti-07001

Mandlji izhajajo iz Kitajske in so bogati z vitaminom E in vitamini skupine B, poleg tega pa vsebujejo veliko antioksidantov, železa, magnezija, kalija in beljakovin.
Surovi mandlji ne vsebujejo ogljikovih hidratov, tako je njihov glikemični indeks nič in ne povzročajo dviga krvnega sladkorja. Namesto tega uživanje mandljev pripomore k uravnoteženem sproščanju inzulina in pomaga preprečiti dvige glukoze v krvi, ki lahko sicer vodijo v diabetes in srčne bolezni.
Beljakovine v mandljih preprečujejo občutek lakote, zato so v zmernih količinah ta jedrca dobrodošla v shujševalnih kurah. Kljub temu pazljivost ni odveč, saj merica mandljev (približno 25) vsebuje okoli 170 kalorij.
Mandljeva moka je v peki in v kuhi vsestransko uporabna. Midva sva v receptu uporabila mandljevo moko, ki je pripravljena iz mletih mandljev, iz katerih je prej iztisnjeno olje. Taka moka je fino mleta in skoraj brez maščob, vsebuje pa veliko beljakovin in vlaknin ter je idelalna za nizkokalorično peko.

Mandljevo moko med neprestanim mešanjem vsuvaj k jajcem, nato v posodo vrzi še maslo sobne temperature. Povrhu pljuskni agavin sirup in aromo vanilije ter z električnim mešalnikom sestavine pošteno premešaj.

piškoti-07003
Z absurdno velikim nožem izvedi masaker nad temno čokolado in celimi mandlji in jih vmešaj k masi.

piškoti-07007
Iz mase oblikuj kroglice, jih nameči na pekač, prevlečen s papirjem za peko in potlači v piškotne polpete.

piškoti-3007
Intenzivno urjenje za vrhovne piškote Marcipanovega voda traja 10 minut pri 180 stopinjah.

piškoti-07018
Po prejemu odlik so se piškoti od sreče kar metali en po drugemu!

piškoti-07068
Medalja za izjemno mandljevost je bila podeljena stotniku Kukiju, saj je dokazal da ima čokolado res na pravem mestu.

piškoti-07076
Hrustljavi tek!

6 comments

    • midva says:

      Sukrin jo ima v vseh specializiranih trgovinah z športno prehrano in tudi v Leclercu jo lahko dobiš. Zasledila sva jo pa tudi v trgovinah z zdravo prehrano Vita care in Kalček. Lp, Midva:)

Leave a Reply