Losos s curryem in basmati rižem
Nasedli losos
Slastni losos je znan po tem, da čisto prismuknjeno plava tudi do 1500 kilometrov proti toku. Danes je pa ta zmešana riba priplavala naravnost v azijske vode.
Po kratki kuhi se je losos odločil, da se odlično počuti v družbi aromatičnega basmati riža in legendarne curry omake.
Losos na riževi gori lačnemu paru ponuja:
400 g lososa
2 skodelici basmati riža
1 pločevinko kokosovega mleka
curry v prahu
sol
koriander
kurkumo
ingver v prahu
čili v prahu
V posodi segrej dve žlici olja in v njej popraži riž, dokler ne postekleni. Zalij ga z dvojno količino vode, posoli in kuhaj po navodilih z embalaže.
Segrej kokosovo mleko in vanj vsuj curry v prahu, sol, kurkumo, čili v prahu ter ingver v prahu.
Presneto ribo nareži na štiri trakove, katere posoliš in popopraš ter vržeš na vroče olje. Najprej naj se na srednjem do visokem ognju peče 2-3 minute na koži, nato pa še 2-3 minute na drugi strani. Na koncu vsak lososov trak na hitro zvrni še na oba boka, da tudi tam pridobi zagorelo polt.
To kosilo je bilo pripravljeno v rekordnem času – v borih 20 minutah iz curryeve mlakuže že kuka gora riža, na katero skoči prismojeni losos.
Po rdečkasti ribi posuj ščepec koriandra in veselo zagrizi v svež in ne pretežek obrok.