Lino ježki

Sladka gozdna drhal

 

Jesen je čas, ko se drevesa znebijo svojih sadežev in nas pričnejo vročekrvno obmetavati z njimi.
Sadna toča pa na plano privabi nadvse simpatična bitja – ježe.


Mali ježki pa predstavljajo tudi kultno sladico, ki je kot nalašč za packanje skupaj z otroki. Zavihaj si rokave in se v družbi mulcev vrzi v izdelavo bodičastih ježkov.


Ti mali zavaljenčki pod mandljevimi bodicami skrivajo mehko notranjost iz piškotkov in slastne bele Linolade.


Sestavine za simpatične bodičneže:
150 g savoiardi piškotov
150 g maslenih piškotov
3 zvrhane žlice bele linolade
50 g masla
1 dl mleka
50 g mletih mandljev
sladkor po okusu

Kožušček sestoji iz:
100 g temne čokolade
50 ml sladke smetane
blanširanih mandljev
sladkornih očesc

Običajno, ko se lotevaš izdelave sladkih ježkov, se prične okoli tebe zbirati krdelo lačnih in podivjanih otrok. Ravno prav, da jim naložiš cel kup sladkega dela!
Piškote zmlati, zmelji ali zdrobi in jim skupaj s pokovci primešaj maslo sobne temperature, mleko, mandlje in linolado. Košček mase na skrivaj vrzi v usta in jo potem dosladkaj po okusu.
Vsak naj zagrabi polno dlan mase in iz nje oblikuje ježka. Ko jih ustvarite poln pladenj, le-tega vrzi v hladilnik za kako uro, da se ježki učvrstijo.

Medtem, ko mulčad nestrpno cepeta pred hladilnikom, pripravi čokoladni ganache. Smetano segrej skoraj do vretja in jo prelij čez nalomljeno čokolado. Mešaj do homogene zmesi.

Pograbi ježevski trop iz hladilnika in ga postavi pred pomladek. V roke jim porini čopič, da ježke premažejo z ganachem. Medtem, ko smrkavci s čokolado prebarvajo skoraj celo kuhinjo, ti nareži mandlje na paličice.

Ježkom v telo zapičite polje bodic, na obraz pa nalepite očesci.


Brž na hladno z bodičastimi žvercami. Tam naj zopet čakajo vsaj eno uro, nato pa jim snedenje nikakor ne uide.


Ježev tek!

Leave a Reply