Limonina panna cotta z vanilijo in borovničevim prelivom
Matervola! Čez tri dni je že božič!!!
Božič je tik pred vrati, ti pa še vedno bezljaš naokoli in loviš zadnje trenutke nakupa daril. Med mrzličnimi nakupi te popade huda želja po odlični sladici, a kaj, ko nimaš časa za pripravo!
Ne obupuj in se raje loti ekspresno hitre priprave nežne limonine panna cotte z vročimi borovnicami, ki ustavi čas in ti nalepi nasmešek na obraz.
Za kuhano smetano potrebuješ:
500 ml sladke smetane
200 ml mleka
3 zvrhane žlice sladkorja v prahu
1 limonin sladkor
2 limoni
8 listov želatine
1 strok vanilije
V temnem prelivu je moč najti:
500 g borovnic
sladkor v prahu po okusu
poljubni piškoti
Opomba: za panna cotto potrebuješ polnomastno mleko in smetano. Če nimaš polnomastnega mleka, namesto njega uporabi smetano.
Postopek
Strok vanilije prepolovi in izdolbi semena. Tako semena kot izpraznjen strok vrzi v smetano, ki jo pristaviš na ogenj. Dodaj mleko, sok obeh limon, limonin sladkor in sladkor v prahu.
Smetanasto zmes zavri in ogenj zmanjšaj do brbotanja, nato ogenj zmanjšaj. Iz piskra izbrskaj in odstrani vanilijev strok. Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se zmehčajo. Ožemi jih in vrzi v smetano. Pomešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa kozico odstavi z ognja.
Ko se zmes malce ohladi, jo natoči v lične kozarce ter postavi na hladno.
Po treh nestrpnih urah bo panna cotta povsem pripravljena, da je hitro zmanjka. Manjka le še vroč kontrast odličnega okusa – vroč borovničev preliv. Borovnice in sladkor pokuhaj do mehkega, dobljeno brozgo pa še vročo zlij v kozarčke. Na vrh vsega vrzi še cimetov piškot.
Ko uničiš kozarec ali dva panna cotte, se veselo in s lahkim korakom odpraviš naprej zapravljat za darila.
Limonin tek!
Ta recept ne more biti pravi, ker se vse sesiri, ko das v smetano…ce pa že to vseeno naredis in prelijes v kozarce, se pa limonin sok posede pod smetano…
Petra,
Midva sva jo decembra pripravila vsaj 5x in nikoli se nama ni nič sesirilo in tudi limonin sok se ni posedel pod smetano. Mogoče ste uporabili smetano s pretečenim rokom uporabe. Lp, Midva:)
Tale je bila pri nas na sporedu za božično večerjo in je bila njamsi! Sicer sem dodala v smetano malce (eeeem, precej) več sladkorja (smo bolj sladkosnedi), ampak je bila še vedno super sveža sladica, odlična pika na i božični večerji. Hvala za odličen recept!
Tudi meni se sok posede pod smetano:(
Nina,
si uporabila polnomastno mleko in polnomastno smetano?
Koliko kozarčkov pa nastane iz tega recepta?
Karin,
odvisno od velikosti kozarčkov, okoli 6.
Tudi meni Se je vse sesirilo pa uporabljam domace mleko ki je polnomastno… Enako Se mi z hodi ce namesto limone uporabim pomaranco… kaj delam narobe?
Darja,
res ne veva, zakaj ti ni uspelo. Uporabljava polnomastno mleko in smetano s 35 % m.m. – morda je to razlog?