Ledena torta

Še 432 ur do Božičkovega obiska

 

December ni le čas treh okroglih kosmatih mož, ki bijejo bitko za najpopularnejšega kurirja daril, ampak tudi obdobje, ko ledena princesa išče svojo ljubezen.

untitled-1-of-5
Legendarna plemkinja naj bi za mehkim kakavovim biskvitom in nežno kremo iz bele čokolade skrivala srce iz ledene čokolade.

ledena-torta-5-of-10
Legenda pravi, da se vsak, ki okusi njeno ledeno srce, brezupno zaljubi vanjo.

ledena-torta-2-of-10
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Biskvit modre krvi te zviška gleda zaradi:
3 jajc
80 g masla
120 g gladke pšenične moke
40 g kakava
100 g sladkorja
1 žličke pecilnega praška
3 žlic tople vode

Imenitno kremo iz bele čokolade tvori:
1 dl sladke smetane
100 g bele čokolade
100 g mascarpone sirčka

Princesino pregovorno ledeno srce skriva:
200 g ledene čokolade
200 g mascarpone sirčka
2 dl sladke smetane
1 žlica sladkorja v prahu

Na vrhu torte se nahaja krona iz kupljenih vetrcev.

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Jajca in sladkor penasto zmiksaj in k njim najprej vmešaj stopljeno maslo, nato pa še moko, zmešano s pecilnim praškom in kakavom. Tik pred koncem v maso zmešaj še 3 žlice tople vode.

ledena-torta-10-of-10
Biskvitno maso razdeli na tri enake dele. Enega za drugim vlij v pekač, čigar dno prekriva papir za peko in za 7-10 minut vrzi v pečico, segreto na 180 stopinj.

ledena-torta-9-of-10
Nastopil je čas priprave dvojčka čudovitih krem.
Za kremo z belo čokolado najprej stepi sladko smetano do stepene smetane. V drugi posodi stopi belo čokolado, ki jo električno vmešaš k mascarponeju, na koncu pa naj se jima nežno in počasi pridruži še stepena smetana.
Enaka zgodba je tudi pri kremi z ledeno čokolado, le da tukaj smetano stepeš skupaj s sladkorjem v prahu in jo potem vmešaš k mešanici topljene ledene čokolade in mascarponeja.

ledena-torta-7-of-10
Zdaj je potrebno le še vse vreči vkup. Biskvit postavi v tortni obroč, obdan z acetatno folijo ali s papirjem za peko. Namoči ga s kakavom, raztopljenim v mleku in ga prekrij s polovico kreme iz bele čokolade, na njo pa nanesi polovico kreme iz ledene čokolade. Na vrsti je drug biskvit, ki ga prav tako namočiš s kakavom in prekriješ s preostalima polovicama obeh krem. Streho predstavlja zadnji, prav tako namočen, biskvit.

Od tortice se moraš zdaj posloviti za vsaj 6 ur (še raje pa čez noč).

ledena-torta-8-of-10
Kot vsaka prava princesa, stavi tudi ledena plemkinja veliko na svoj izgled. Oblači se rada v mnoga različna oblačila, tokrat pa je izbrala podlago iz 250 ml stepene smetane, na katero je nametala sladkorne bisere, zvezdice, snežinke in mini poljubčke.

ledena-torta-3-of-10
Čeprav daje bela dama občutek nedostopnosti, se vseeno splača dokopati do njenega ledenega srca. Nikoli ne veš, morda pa si ji ravno ti kos.

ledena-torta-6-of-10
Ledeni tek!

Hu Hu
Ime recepta
Ledena torta
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
5 Based on 5 Review(s)

37 comments

  1. Alisa says:

    Eno vprasanje 😊 “Biskvitno maso razdeli na tri enake dele. Enega za drugim vlij v pekač”…. se lahko spece vse v enemu ter razdeli na 3 dele? 😊 lp

  2. Maja says:

    Pozdravljeni,

    krasno se bere tale recept, tortica bo med prazniki zagotovo na jedilniku 🙂 Zanima me le, ali so vetrci (poljubčki ali kakorkoli že) kupljeni ali doma narejeni. V drugem primeru se lepo priporočam za recept 🙂

    Vse dobro, lep pozdrav
    Maja

  3. Nataša Ramšak says:

    Ooooo,ta pa je prava snežna lepotica!!Jo bomo poskusili pričarati tudi mi,kot vedno,
    po vajinih odličnih receptih lp

    • pizmur says:

      Zdravo Mateja!

      Preliv sva naredila iz mešanice sladke smetane in čokolade v razmerju 1:1. Torej 100g čokolade raztopiš v 100 ml sladke smetane. Lp, Midva:)

  4. tina says:

    Izgleda fantastično … tudi pri nas bo v soboto na mizi … imam pa vprašanje … kaj se zgodi, če bi namesto pravega kakava uporabili benqick ali čokolado v prahu?

    • midva says:

      Živijo, Tina.

      Vesela sva, da se bo ta tortica skotalila tudi v tvoj dom 🙂
      Namesto temnega kakava lahko brez težav uporabiš Benquick (malce bolj sladko bo, zato lahko zmanjšaš količino sladkorja), čokolade v prahu pa raje ne.

      Veliko tortnih užitkov!
      Midva 🙂

  5. Marjana says:

    Tina, velike snežinke držijo v Peki.si na Rudniku 🙂
    Midva, prekrasna ledena “kraljica”. Top dekoracija…in prelepe fotke!!!

  6. Darja says:

    Čudovita torta jo bom spekla za 26.12. za rojstni dan enemu dekletu. Zanima me, če na koncu torto samo premažem z sladko smetano in potem prelijem s čokoladno mešanico. Se mi sladka smetana ne bo topila oz. mazala, ko bom prelivala s čokolado. Pa še nekaj me zanima, če bi vzela dvojno maso in napredila torto samo z dvema oblatoma premer 28 cm, bi bila OK. Na tem praznovanju bo tam nekje 15 oseb, med njimi otroci in bi bilo bolje, če so manjši kosi, mora pa seveda vsak enega dobiti, pa še fain je, če kakšen košček ostane za pozneje. Mislim, da bi bila kar dovolj visoka in lična ali ?!?!?, Hvala za odgovor in lep dan

    • midva says:

      Živijo,

      Ja, torto obleci v sladko smetano in jo prelij z rahlo ohlajeno 1:1 mešanico sladke smetane in čokolade (npr. 100 g čokolade, raztopljene v 100 ml smetane).
      Za pekač s premerom 28 cm bi midva za enako visoko torto sestavine pomnožila s faktorjem 2,5. Če želiš malce nižjo, pa lahko brez problema uporabiš podvojene sestavine. Uporaba le dveh biskvitov pa tudi ne bi smela povzročati preglavic.

      Veselo peko!

    • midva says:

      Da tortopretvornik sigurno deluje! Že v štartu je te tortica zelo visoka, tako da lahko uzamete količine za pekač 26 cm spečete pa v pekaču 28cm. Lp, Midva:)

  7. Marči says:

    Pa to je noro! Kako to, da sem vajino spletno stran odkrila šele zdaj? V petek pečem torto in se nikakor ne morem odločiti katero izmed vajinih bi. Vse pohvale za prijaznost, odzivnost pri komentarjih in seveda pohvale za super in enostavno napisane recepte. Zdaj grem pa brskat naprej :).

  8. Breda says:

    Mene pa zanima ali na vrh namažem samo stepeno sladko smetano ali kaj dodam v smetano, da bo bolj trda? Vajine torte vedno top izpadejo, to soboto pa poiskusimo ledeno kraljično za našo novo najstnico.:)

  9. Tasa says:

    A pride testo za biskvit kompaktno.cim sem dodala maslo in moko se je sesedlo in bilo gosto mazljivo.tud napojit ga je bilo zelo tezko. Drzsla sem se recepta.hvala za odgovor.

    • midva says:

      Zdravo Tasa!
      Verjetno si pozabla vmešat toplo vodo, ker biskvit ne pride mazljiv se zelo lepo sam razporedi po pekaču. Lp, Midva:)

      • tasa says:

        Sem dodala.bomo videli jutri.en del biskvita sem poskusila in okus je ok. Verjetno sem ga nekje biksnila samo se ne vem kje 🙂 bo treba ponoviti. 😉 hvala. 😊😊😊

Leave a Reply