“Lahki” krofi

Kurentova lahka skrivnost

 

V daljavi zagledaš kurenta, ki zmešano poskakuje proti tebi. Ko se ti kosmati kaos približa, zaslišiš da se ti nekaj dere, pa ga skozi divje zvonenje ne razumeš najbolje. Le kaj kriči in s čim maha? Ko je tik pred tabo, pomiga z rogmi, ti pokaže polmetrski jezik in ti pred obraz pomoli listek.
Na njemu piše…
“‘LAHKI KROFI’, taskrivni recept, pa da ne bi okol kazala!”.
Hudomušno se ti nasmehne in nadležno odskaklja.

gamberi-9

Za 9-12 mehkih krofov si priskrbi:
140 g pirine moke
50 g rjavega sladkorja
1 žlička pecilnega praška
200 g grškega jogurta (z 0% maščobe)
1 jajce
2 žlički ekstrakta vanilije
20 g kokosove maščobe
100 g žlahtne temne čokolade za glazuro
naribani kokos (po želji)

S še svežim spominom na našemljenega prismuknjenca se loti skrivnih krofov.
Prični z že znanim ločevanjem sprtih strani – mokre sestavine v eno, suhe v drugo posodo.
V prvi iz jajca, grškega jogurta, sladkorja, stopljene kokosove maščobe in vanilijevega ekstrakta zamešaj homogeno zmes. V drugo vsuješ moko, kateri vmešaš pecilni prašek.
Nesoglasja med sestavinami poskusi zgladiti in med mešanjem presej moko v prvo posodo.

gamberi-2

Maso natlači v dozirno vrečko in namaščen pekač napolni do polovice. Midva sva naredila 9 debelih krofkov, lahko bi jih pa tudi 12 tanjših.
Na 200 stopinj segreto pečico razveseli z 8-minutno peko malih krofov.

gamberi-3

Z nežnim, a trdnim glasom prepričaj pečico, da se poslovi od pekača, polnega krofov. Pusti jih kar v pekaču, da pridejo k sebi in se malo ohladijo.

gamberi-4

Med njihovim počitkom stopi čokolado, česar se lahko lotiš nad soparo ali pa v mikrovalovni pečici.
Krof za krofom namoči v čokolado.

gamberi-5

Na izbrane pustne prigrizke naribaj svež kokos…

gamberi-6

… in jih

gamberi-8

Vse kaže, da je za kurentovo prismojenost kriv ravno odličen okus lahkih krofov. Z vsakim ugrizom čutiš, kako se ti vedno bolj meša in z velikim začudenjem te domači najdejo, kako v kuhinji skakljaš in cingljaš z vilicami. Pokažeš jim jezik in jim s polnim naročjem podurhaš izpred nosa.

gamberi-7

2 comments

  1. silvia says:

    Zanima me kaj je z 20 g kokosove maščobe če sem prav razumel jo dam v čokolado ki jo raztopim na d soparo ali v mikrovalovni pečici. Hvala za odgovor. Pa zanima me še kje se da kupit pekač za ameriške krofe.

    • midva says:

      Ja, Silvia, pozabila sva napisati, da se kokosovo maščobo stopi nad soparo ali v mikrovalovni pečici ter vmeša k mokrim sestavinam.
      Hvala, sva dodala v recept 🙂
      Pekače za ameriške krofe sva zasledila v Muellerju in Hoferju.
      LP, Midva

Leave a Reply