Kvinojina pica

Prijazna alternativa italijanski klasiki

 

Da si lahko ogledaš pričujoči recept, sta zaslužna italijan Luigi in njegov brezmejni pogum. Uprl se je zloglasnemu picopekarskemu cehu, ki nadvse ceni tradicijo, vsako spremembo na sveti pici pa kruto preganja. Luigi se je v prid odlični hranilni vrednosti odpovedal klasičnemu testu in ga zamenjal s kvinojo, v postopku pa skorajda izgubil glavo.

DSC04312-3
Luigijev izdajalski recept vsebuje:
1 šalica kvinoje (približno 200 g)
125 g manj mastne mocarele
3 debela jajca
2 žlici olivnega olja
1 žlička pecilnega praška
150 g manj mastnega sira
200 g češnjevega paradižnika
mleti rožmarin
sol

DSC04286-1

Kvinoja je žitaricam podoben izdelek, zato ga uvrščamo med njih, čeprav to ni. Izvira iz Južne Amerike, kjer so jo poimenovali mati vseh žit. Vsebuje kar dvakrat več beljakovin kot ostala žita in le četrtino ogljikovih hidratov. Je enostavna za pripravo in izjemnega okusa po oreščkih. Ker ne vsebuje glutena je primerno živilo za ljudi s celiakijo.
NASVET: Kvinoja je pri nas izredno drago živilo, zato svetujeva, da si jo priskrbiš med potepanjem po drugih državah. Midva sva jo na Madžarskem kupila za več kot 50% ceneje.

Najprej kvinojo res dobro speri na cedilu pod vročo vodo, nato pa jo na dveh žlicah olivnega olja praži 7 minut na srednjem ognju. Na embalaži preveri razmerje med kvinojo in vodo – midva sva na šalico kvinoje uporabila 2,5 šalici (okoli 710 ml) vode. To vodo prilij v posodo in ko zavre, kuhaj 15 minut.

g3007-1
Ko je kvinoja skuhana, vanjo vmešaj na mini kocke narezano mocarelo. Posebej razžvrkljaj jajca s ščepcem rožmarina in soljo ter jih vlij h kvinoji. Primešaj še žličko pecilnega praška.

g3068-1
Dobljeno Luigijevo prepovedano maso enakomerno razporedi po pekaču in jo vrzi v pečico, segreto na 250 stopinj. Zavrti si ploščo Erosa Ramazzottija in se po ritmu smukaj okoli pečice 15-18 minut.
Nadebudno testo vzemi ven, in ga obloži po okusu. Midva sva nanj naribala sir in nametala na koščke narezene češnjeve paradižnike. Obloženo testo pošlji nazaj v pečico za 5 minut, da se sir stopi.

g3062-7DSC04322-6
Pico postrezi in pojej še vročo.

DSC04314-5
Luigijeva zgodba se je končala srečno, saj je podpredsednik picopekarskega ceha na nekem srečanju pomotoma zagrizel v kvinojino pico in jo s polnimi usti nemudoma veselo požegnal.

DSC04313-4
Buon appetito!

3 comments

 1. TinaMalina says:

  Super recept in super stran!
  Bi pa prosila za pomoč, in sicer – kje se da dobiti kvinojo, ki ne bi bila tako grozno draga? Meni je res dobra, ampak se je v zadnjih dveh-treh letih tako podražila, da me kar srce boli, ko na blagajnah plačujem…

  • midva says:

   Tina, hvala za kompliment:)
   Res je, kvinoja se je absurdno podražila. V tujini se jo veliko bolj splača kupiti – midva sva jo zasledila na Madžarskem za dobra dva evra.
   Vsake toliko pa se tudi v naših trgovinah na kratko pojavi kakšna akcija, kot npr. v Hoferju.

Leave a Reply