Krekerji z rdečo peso

Čez srečnih 13 dni bo nad tabo letal rdečenosi jelen

 

V preteklih dneh smo spoznali že celo vrsto zanimivih prebivalcev severnega pola, ki pa se po prismuknjenosti lahko kar skrijejo pred današnjim posebnežem – Zoknarjem.
Se kdaj vprašaš, kam gredo nogavice, ki jih daš v pralni stroj, pa se iz njega ne vrnejo? Tako smo že navajeni na ta fenomen, da se niti ne ubadamo več s tem. Ravno to pa je voda na Zoknarjev mlin, saj je ta predrzni goblin pravi štumfarski manijak!

pesini krekrji-4
Zoknar namreč krade nogavice po domovih, saj so zanj prava poslastica. Najraje jih božično obarva, hrustljavo zapeče in s širokim nasmeškom požre skupaj s kremnim namazom.

pesini krekrji-3
V pogrešanih nogavicah je moč najti:
350 g pirine moke
2 dl 100% soka rdeče pese
140 g masla
1 žlico kisle smetane
1 jajce
sol

Ob štumfih se najbolj prileže namaz iz:
2 žlic skute
1 žlice krem masla
poljubnih zelišč in začimb

pesini krekrji-1
Ta bizarni recept se prične z segrevanjem soka rdeče pese. Na srednjem ognju ga v kozici reduciraj, dokler ga ne ostane za tri žlice.

pesini krekrji-10
V posodo nameči vse sestavine in jih prelij z reduciranim sokom rdeče pese, nato pa pregneti v kepo. Rdečo bunko zavij v folijo in za 30 minut postavi na hladno.

pesini krekrji-7
Po počitku rdečo gmoto na tanko razvaljaj, nato pa z modelčkom izštumfaj kup nogavičk. Na izbrane lahko frcneš malo sira ali makovih semen.

pesini krekrji-8
Zokne nameči na pekač, obdan s peki papirjem in jih daj v pečico, razkurjeno na 180 stopinj. 10-15 minut naj se vonj po štumfkih širi po stanovanju/hiši/jami, nato pa jih vzami iz pečice in ohladi.

pesini krekrji-11
Pograbi za krem maslo in skuto ter ju v družbi soli in začimb (midva sva uporabila mediteransko mešanico) zmešaj v kompaktno kremo.

pesini krekrji-9
Oh, kako se je v trenutku razvilo prešerno vzdušje! Par neujemajočih hrustljavih štumfkov zatlači v namaz, nato pa ju godrnjaje razgrizi.

pesini-krekrji-2
Božič je tudi za Zoknarja najlepši čas leta, saj ga pod jelko vedno čaka kup tvojih in najinih nogavic. Zanimivo je, da je užiten le en štumf v paru, drug pa smrdi.

pesini krekrji-6
Zdaj veš, da ne smeš preveč bentiti nad manjkajočimi nogavicami, saj zahrustani štumfki končajo v dobrem želodčku.

pesini krekrji-5
Dober štumf!

Leave a Reply