Kraljevski krompir

Krompirjeva nova oblačila

 

Običajno igra na naših krožnikih krompir stransko vlogo. Čas je, da pogumno stopi pod žaromete in te sezuje z izjemnim stasom in dihjemajočo kombinacijo okusov.


Dvakrat pečeni mladi krompir, polnjen s smetano in trdim sirom, za nameček pa okronan s slanino in mlado čebulo kar posrka vso pozornost. Karkoli se znajde ob njemu na krožniku, postane neobvezna priloga.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za kraljevski obed si priskrbi:
6 srednjih mladih krompirjev
1 zvrhano žlico kisle smetane
2 žlici sladke smetane
2 pesti poltrdega ribanega sira (midva sva uporabila trapista)
košček masla
mesnato slanino
2 mladi čebuli
sol
poper

Mlad krompir operi in osuši. Pošpricaj ga z dvema žlicama oljčnega olja in posoli. Skotali ga na pekač, prekrit s papirjem za peko in zarini v pečico, segreto na 200 stopinj. Po 30 minutah peke ga z vilicami navihano prebodi in obrnjenega na glavo vrni v pečico za ponovnih 30 minut.


Krompirčke lahko pustiš 15 minut, da se malce shladijo, nakar jih prerežeš na pol in izdolbeš mehko sredico. Le-to vrzi v posodo in zmešaj z maslom, zvrhano žlico kisle smetane, 2 žlici sladke smetane in 2 pestmi ribanega sira. Posoli in popopraj po okusu. Dobljeno brozgo nikar ne stlači v svoja usta, temveč z njo napolni krompirjeve jamice. Preden jih za 15-20 minut pošlješ nazaj v pečico, jih v slovo posuj z malo nastrganega sira.


Slanino nareži na malce debelejše rezine in jih na srednjem ognju počasi popeči z obeh strani. Mladi čebulici operi in nareži na kolobarčke, ki skupaj s slanino veselo zajahajo sveže pečen kraljevski krompir.


Tale filan gomolj modre krvi je kljub zavisti in neodobravanju ostalih prilog postal najin redni in visoko cenjen gost.


Krompirjast tek!

Leave a Reply