Kozarec torte

8 dni in radodarni mož bo tu

 

Današnja sladica ti bo vzela malce več časa (ali pa ne, saj prilagava bližnjice). Ne skrbi, požirek te torte je vreden sleherne minute.

GlassCake-500

Za boljšo preglednost ti ponujava recept po plasteh. Ker so skupaj kar zajeten zalogaj, so pod naslovi pripisane bližnjice.

BISKVIT

(Namesto biskvita lahko uporabiš Bebe piškote ali kupljen biskvit)

3 jajca
130 g sladkorja
140 g moke
pol vrečke pecilnega praška
40 g kakava v prahu
100 ml mleka

GlassCake-601

Jajca ubij in loči sprte rumenjake in beljake. Rumenjake dobro stepi, vsuj sladkor in prilij mleko. V posebni posodi zmešaj moko, pecilni prašek ter kakav in dobljeno presej k rumenjakom.
Beljake pretepi dokler niso popolnoma trdi in jih s spatulo nežno vmešaj k rumenjakom.
Pekač obloži s papirjem za peko in vlij biskvitno maso.
Zalučaj ga v pečico, kjer naj sameva 12-13 minut pri 180 stopinjah.

GlassCake-600

Vanilijeva krema

(Vanilijevo kremo uspešno nadomesti vanilijev puding)

600 ml mleka
100 g moke
3 jajca
100 g sladkorja
strok vanilije
vanilijev sladkor

GlassCake-602

Rumenake in beljake zopet razdvoji. K rumenjakom vmešaj 150 ml mrzlega mleka, vtresi moko in mešaj do pudingaste zmesi.
Preostalo mleko vlij v kozico in dodaj sladkor, vanilin sladkor ter izdolben vanilijev strok. Ko zavre, mleko odstavi z ognja in z metlico dodobra vmešaj zmes iz rumenjakov.
Kot prej, premlatene beljake s spatulo vmešaj v še toplo vanilijevo kremo.

GlassCake-10

Čokoladni mousse

(Ne, za tega pa ni zamenjave. Kar potrudi se, ker je za dol pasti)

4 jajca
50 g sladkorja
3 vrečke vanilijevega sladkorja
500 ml sladke smetane
200 g temne čokolade

GlassCake-11

Najprej se loti žametne čokolade in jo stopi nad soparo. Že tretjič podpri jajčni spor in loči rumenjake od beljakov. Med njima ne delaj razlik in oba konkretno zmlati. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem do puhaste zmesi, beljake pa do trdega. Ker si že ravno v elementu, stepi še smetano.
Z mešalnikom na najnižji hitrosti k rumenjakom vmešaj topljeno čokolado in sneg iz beljakov, na koncu pa narahlo vmešaj še stepeno smetano.

GlassCake-604

Za malinov preliv si priskrbi 250 g malin in sladkor v prahu. V kozici pogrej maline in sladkaj po okusu.

GlassCake-300

Da bo torta sočna, si pripravi še hladen kakav: 300 ml mleka zmešaj z dvema žlicama kakava v prahu.

Današnjo sline-cedečo sladico lahko ponudiš v absurdno ogromnem kozarcu (kot midva) ali pa v več manjših. Pusti, da ti domišljija podivja (vaza, akvarij, čelada).

Z nasmeškom na ustih se loti zabavnega dela: sestavljanja. V pekaču razdrobi čokoladni biskvit in ga namoči s hladnim kakavom.

GlassCake-103

Z namočenim biskvitom pokrij dno kozarca. Drugo plast tvori vanilijeva krema, tretjo malinov preliv, nato pa spet vanilijeva krema.

GlassCake-13

Naslednja plast pripada čokoladnemu moussu, zadnja pa 250 ml stepene smetane.

GlassCake-700

Z nožem nastrgaj čokoladne opilke in z njimi posuj kozarčno torto.

GlassCake-15

Tako, pa si pri koncu. Oddahni si in mojstrovino čez noč pospravi v hladilnik (če se res mudi, počakaj vsaj 6 ur). Potem jo pa ponosno postavi na ogled.

GlassCake-19

Nadebudnim sladkosnedcem torto postrezi z zajemalko. Prepričana sva, da bo danes marsikdo pregloboko pogledal v kozarec.

GlassCake-20

Čin-čin!

9 comments

  1. Petra says:

    super sladička, je takoj zmankalo! 🙂 zanima me, ali bi bilo to primerno pripraviti v pekaču, namesto v kozarcu? Saj bi se strdilo v hladilniku in bi lahko razrezal?

Leave a Reply