Juha iz rdečega zelja

Barvita čorba

 

Na domačem zaplanskem vrtu nama je zrasla cela čreda rdečega zelja. Današnja juha nase opozori že na daleč, saj ima zaradi intenzivne barve tega zelja prav poseben odtenek.

juhca-6
Ta vijolična spogledljivka bo v navezi s sirom še bolj navdušila z okusom kakor z udarno barvo.

juhca-4
V pisker vijolične župe spada:
1 večja glavo rdečega zelja (približno 800 g)
1 večji ali 2 manjša krompirja
1 čebula
3 stroki česna
2 žlici jabolčnega kisa
1 liter jušne osnove
2 žlici olja
sol
poper
šetraj
lovorjev list

V vijolični kopeli se nadvse dobro počuti tudi gorgonzola ali pa mladi sir.

juhca-1

Rdeče zelje velja za bolj hranilnega kot belo zelje. Ima približno toliko vitamina C kot limona ali pomaranča, poleg tega pa je tudi bogat vir vitamina A in K. Rdeče zelje vsebuje malo kalorij, a veliko vode in prehranskih vlaknin, kar daje občutek sitosti. Njegova živa vijolična barva nakazuje na visoko koncentracijo antioksidantov. Zelje odlično vpliva na prebavo, saj uravnava bakterije v črevesju, prav tako pa pripomore k zmanjšanju holesterola v krvi.
Barvilo rdečega zelja se lahko uporablja kot indikator kislih in bazičnih snovi.

Na kuhinjskem pultu pred teboj se kar naenkrat znajde ošabno rdeče zelje. Ponosno se šopiri in razkazuje svojo živahno vijolično barvo, zato ga v navalu zavidanja nemudoma nasekljaj. Ker je krompir priča zeljnatemu masakru, razkosaj tudi njega.

juhca-2
Ko že tako divje vihtiš nož, se spravi še na česen in čebulo, katera te ob sekljanju spravi v jok. Pomiri se in v vročem loncu na dveh žlicah olja popraži najprej čebulo, ko pa ta malce ostekleni, pa še česen. Ko iz lonca prijetno zadiši po česnu, vanj natlači zelje in krompir, za popotnico pa jima dodaj lovorjev list in šetraj ter vlij 2 žlici kisa. Vijolično zmešnjavo posoli in popopraj, nato praži 5 minut. Zdaj je zelju že pošteno vroče, zato ga zalij z jušno osnovo, nakar ga pokrij in kuhaj 10-15 minut na zmernem ognju.

juhca-8
Iz brbotajočega lonca ugrabi približno polovico zelja, ostale sestavine pa divje spasiraj. V kolikor je juha pregosta, dodaj malce vode.
V vijolični bazen zdaj prijazno vrni nedotaknjeno zelje.

juhca-7
Živahna in poživljajoča župa je naposled pripravljena na zaužitje! Vlij jo v simpatične skledice, na zeljnati vrh pa posadi vejice peteršilja in nadrobi sir.

juhca-3
Hipnotične juhe ne občuduj predolgo, da se ne shladi. Po prvi žlici bo hitro izginila, saj močna aroma sira odlično obogati že tako presneto dober zvarek.

juhca-5
Frjolčen tek!

Leave a Reply