Jajčni liker

Prični živčno postopati, saj te že pojutrišnjem obišče Božiček!

 

Kmalu bo nastopil predbožični večer in po dolgem pregovarjanju se bodo mulci kljub vztrajnemu moledovanju končno odpravili spat. V prijetni družbi se vrzi pred hiperativno bleščečo jelko in si privošči kremni jajčni liker, ki ti olajša čakanje Božička.

dsc03481
Tvoj načrt je, da okroglega dobrodušneža začopatiš takoj, ko se skobaca iz kamina. Letos moraš poskrbeti, da ne fašeš zopet puloverja ali pa britvic. Če nima zate darila, ki si ga želiš, bo prišlo do takojšnje reklamacije!
Ker nimaš pojma, kdaj namerava Božiček skočiti v tvoj dimnik, je še dobro, da imaš pošteno zalogo svilnato nežnega likerja z omamno praznično aromo.

dsc03473
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

V utekočinjen užitek moraš stlačiti:
450 ml mleka
6 rumenjakov
4 klinčke
150 g sladkorja
250 ml belega ruma
450 ml sladke smetane
1 strok bourbonske vanilije
pol žličke cimeta
pol žličke muškatnega oreščka

dsc03225
V posodo zlij mleko in vanj frcni klinčke in cimet. Strok vanilije razpolovi in iz njega z nožem postrgaj semena. Vrzi jih v mleko, ki ga nekaj minut segrevaš na nizkem ognju, nato pa počasi zavreš.
Rumenjake in sladkor penasto stepi, nakar k njim z metlico postopoma in počasi vmešaš vroče mleko. Mešanico zlij nazaj v posodo, kjer jo na srednjem ognju neprestano mešaš približno 5 minut, oziroma dokler se ne zgosti. Ne sme zavreti! Odstrani klinčke in pusti, da se zmes hladi vsaj eno uro.

Zdaj pride tisto pravo – k napitku primešaj rum, smetano in muškatni orešček. V hladilniku te mora zdaj ta izjemni napoj čakati vsaj 6 ur, še bolje pa celo noč.

g4395
Tako, že nesramno nežen liker je pripravljen tako zate kot za Božička, zdaj se mora ta radodarnež le še prikazati.

dsc03464
Pozor! Pri večjih količinah zaužitega likerja se lahko zgodi, da vidiš še kaj drugega kot Božička.

dsc03468
Čin-čin!

Leave a Reply