Jagodne panna cotta potičke s piškoti

Malo potičke, ogromno okusa

 

Spet smo se znašli v obdobju, ko je nad naše kraje prihrumela invazija potic. Orehova tu, pehtranova tam, vmes pa se vrine še kakšna rozinova ali celo potratna. Izgleda, da prav nihče ne spremlja modnih smernic na tem področju, saj je priznani notranjski časnik “Taprava patica” objavil, da letos kraljujejo mini jagodne panna cotta potičke, v katerih se skrivajo koščki keksov.


Hladni in nežni panna cotti se odlično poda vroč preliv iz jagod in ker so pripravljene z agar agarjem začimbnih mojstrov Kotányi, se bodo nad njimi slinili tudi vegani in vegetarijanci.


V moderne potičke je stlačeno:
3/4 vrečke agar agarja Kotányi (7g)
400 ml sladke smetane (ali rastlinske)
100 g jagod
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
4 keksi petit beurre (ali podobni veganski keksi)

Vroč preliv navdušuje s/z:
150 g jagod
2 žlicama sladkorja v prahu
pol limone

Za izdelavo mini potičk potrebuješ še primeren silikonski model. Nama je na pomoč zopet priskočila Anja, ki na odlično založeni spletni trgovini MojMuffin.si ponuja celo vrsto različnih modelov.

Smetano zlij v kozico in vanjo stresi jagode. Kuhaj, dokler se jagode ne zmehčajo, nakar jih spasiraš s paličnim mešalnikom. Dodaj agar agar in kuhaj še dve minuti, nato pa odstavi in pusti, da se rožnata zmes malce ohladi.


Kekse nalomi in jih frcni v kuhano jagodno smetano. Dobljeno zmešnjavo nalij v modelčke za mini potičke. Piškoti bodo ob hlastanju za zrakom priplavali na vrh, zato bodo na koncu, ko potičke obrneš, lepo na dnu. Postavi jih v hladilnik.


Po treh urah neučakanega postopanja lahko potičke končno zvrneš na glavo.


Nikar jih še ne napadi takoj, saj manjka njihovo slavno pokrivalo iz vročega jagodičevja! Jagode vrzi v kozico, jih zalij s sokom limone, potresi s sladkorjem in pošpricaj z dvema žlicama vode. Pokuhaj jih, da se zmehčajo, nato jih spasiraj in še isti trenutek zlij čez gole panna cotta potičke.


Nič čudnega, da so požele nagrado za naj potičke leta, ko pa so tako okusne in nežne, za nameček pa v sebi skrivajo še mehke kekse.


Mini potičkast tek!

4 comments

  1. Anna Marija says:

    Koliko običajne želatine bi nadomestilo to količino agar agarja? Lahko prosim navedeta v lističih ali prahu. Hvala!

Leave a Reply