Jagodne mousse tortice z bezgom brez peke

Sedma šebesa

 

Z lahkim korakom skakljaš po robu gozdne poti, nakar v obraz fašeš celo vejo bezgovih cvetov. Tristo kosmatih, kako te je to razhudilo! Vroče krvi se na licu mesta odločiš konkretno maščevati vzvišenemu grmovju in mu s pipcem spretno odsekaš za celo vrečo cvetov.


Jeza te hitro zapusti, ostaneta pa le ti in tvoja slaba vest ob kriminalnem dejanju. Za seboj moraš počistiti vsako sled, zato ti priporočava, da bezeg spremeniš v sladek sirup, tega pa uporabiš v imenitnih jagodnih mousse torticah, ki jih ni potrebno peči.


Dno tortic tvori krhka piškotna plast iz vanilijevih rogljičkov, nadstropje višje kraljuje kremni jagodni mousse, ki na sredini skriva šebesino jedro, pomladni paketek pa zaključi kapica iz jagodnega pireja.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Piškotni podplat vsebuje:
250 g piškotov (vanilijevi rogljički)
70 g masla

Mitološko bezgovo jedro tvori:
3 dl šebese iz sirupa
4 lističi želatine

Hud jagodni mousse navdušuje z/s:
300 g jagod
3 dl sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
4 lističi želatine

Za jagodno streho si priskrbi:
250 g jagod
sladkor v prahu
3 lističi želatine

Za take 4 lične tortice potrebuješ še primerne mini modelčke premera 9 cm.

Za bezgovo sredico najprej zmešaj 3 dl šebese iz vode in bezgovega sirupa – količino sirupa prilagodi svoji sladkosnednosti. Želatino namoči, ožemi in raztopi nad nizkim ognjem, nakar jo z metlico vmešaš v slastno šebeso. Dobljen napoj zlij v modelčke za muffine, ki jih obdaš s folijo za živila. Brž jih skrij v zamrzovalno skrinjo!


Da prideš tem torticam do dna, ga moraš pripraviti. Piškote zmelji in jim dodaj stopljeno maslo. Dobro premešaj, nato pa dobljeno zmes natlači v mini modelčke, obdane z acetatno folijo. Pritisni jo ob dno, da dobiš ravno podlago, nakar jih pospraviš v hladilnik.


300 g jagod operi in nasekljaj, posuj s sladkorjem v prahu in segrevaj nad ognjem, da se razpustijo. Divje jih spasiraj s paličnim mešalnikom, nato pa v njih raztopi 4 lističe namočene in ožete želatine.

Sladko smetano premlati do čvrstega in vanjo previdno vmešaj mlačen jagodni pire. Če ti je premalo sladko, dosladkaj. Iz skrinje pograbi zamrznjene šebesine diske in jih položi na sredino podlag, čez njih pa premaži jagodni mousse. Nastajajoče tortice ponovno pospravi v hladilnik.


Ponovi postopek priprave jagodnega pireja, le da tokrat uporabiš 250 g jagod in le 3 lističe želatine. Pire sladkaj po okusu in ga prelij čez tortice. Postavi jih v hladilnik vsaj za 4 ure.


Po tako dolgem in mučnem čakanju lahko tortice ponosno postaviš na ogled.


Saj ti je žal za podivjan napad na obcestni bezeg, a se slaba vest po prvem ugrizu v tortico hitro poslovi.


Nadomesti jo šebesasto-jagodna harmonija, podkrepljena s kontrastom tekstur.


Šebesnati tek!

8 comments

  • midva says:

   Zdravo Majda!

   Lahko tudi, vendar ti točne količine ne moreva povedati, saj se agarji med sabo zelo razlikujejo. Najboljše, da na embalaži pogledaš, koliko agarja ustreza določenemu volumnu. Lp, Midva

 1. Maruša says:

  Waw, tortice izgledajo bozansko! Ali bi lahko recept prilagodila za obicajni okrogel tortni pekac? In kaksne bi bile v tem primeru kolicine? Hvala! Lp, Maruša

 2. Brigita says:

  Ojla. Vse vajine tortice so top!!!..me pa zanima, kako velik tortni obroč bi morala uporabit, če bi hotela tale recept uporabit za eno samo veliko torto?
  Hvala za odgovor…v pričakovanju nove mojstrovine 😉

Leave a Reply