Jabolčno-vanilijeva torta s cimetom in karamelo

Brž po darila, le še 9 dni imaš!

 

Manj znano in precej žalostno je dejstvo, da naš predragi Božiček praktično ne pozna jeseni. Okroglemu dobrodušnežu so dobrote, kot so kostanj, jabolka in gobice, španska vas.

jabolcna_torta-17
Izkaži se in letos ti pusti Božičku darilo pod drevescem – izropaj špajzo in mu pripravi bogato jabolčno-vanilijevo torto s cimetom in karamelo.

jabolcna-torta-1
Cimetov biskvit je puhast zaradi:
270 g moke
200 g sladkorja
4 jajc
1 žlice cimeta
1 pecilnega praška
1 dl olja
1,5 dl mleka
1 stroka vanilije

Zlata karamela navdušuje z/s:
200 g sladkorja
200 ml sladke smetane
20 g masla
ščepcem soli (po želji)

V plasti iz jabolčne čežane je moč najti:
5 večjih jabolk
3 liste želatine
1 žličko cimeta
sladkor

Privlačna vanilijeva krema ti ponuja:
80 g sladkorja
3 dl sladke smetane
4 rumenjake
2,5 dl mleka
1 strok vanilije
6 lističev želatine

Torta s pridihom jeseni bo prekrita še z 2,5 dl sladke smetane in karamelo iz 100 g sladkorja, 3 žlic vode in 1,5 dl sladke smetane.

Midva sva sestavine nakupčkala v torto s premerom 24 cm, vendar je postala pravi nebotičnik. Priporočava uporabo pekača s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

jabolcna_torta-1
Začni na začetku – jajca in sladkor penasto vmešaj, vlij olje in mleko, dodaj semena iz vanilijevega stroka ter na koncu vmešaj še zmes moke, cimeta in pecilnega praška.

jabolcna_torta-2
Iz dobljene mase moraš speči tri enake biskvite. Vsako tretjino mase vlij v pekač, katerega dno prijazno prekriva papir za peko, in jo pošlji na 8-10 minutno urjenje v pečico, razbeljeno na 180 stopinj.

jabolcna_torta-3

Karamela

jabolcna_torta-4
Sladko karamelo narediš tako, da v svetli posodi na srednjem do visokem ognju najprej popražiš 200 g sladkorja. Ko se ta stopi in pridobi temno zlato barvo, prilij 2 dl sladke smetane. Izgledalo bo nadvse dramatično, ko bo smetana špricala vsepopvprek, ampak se ne vdaj in pridno mešaj.

Tvoja vztrajnost bo poplačana z nežno zlato karamelo, v kateri raztopiš še 20 g masla. Karamelo odstavi in ko se malce ohladi, lahko po želji vanjo frcneš tudi ščepec soli.

jabolcna_torta-5
Prvo plast biskvita položi v obod za torte, obdan z acetatno folijo ali s papirjem za peko, Namoči ga z 8 žlicami mleka in premaži s polovico karamele.

jabitorta-1

Jabolčna čežana

jabolcna_torta-6
Na dan privleči sočno ozimnico – jabolka. Olupi jih in jim odstrani sredico, nato pa jih spretno nareži na kocke. Skupaj s poljubno količino sladkorja (midva sva ga uporabila dve žlici) jih kuhaj in tenstaj, dokler se ne zmehčajo.
3 lističe želatine namoči in raztopi nad nizkim ognjem. Jabolka spasiraj, dodaj žličko cimeta in primešaj želatino.
Polovico dobljene jabolčne čežane premaži čez plast karamele, nato pa nastajajočo torto postavi na hladno, da se učvrsti.

jabolcna_torta-7

Vanilijeva krema

jabolcna_torta-8
Pripravo nežne vanilijeve kreme prični z mlatenjem 4 rumenjakov in 80 g sladkorja, dokler skupaj ne postaneta ena puhasta zmes.
Strok vanilije razpolovi, ji izpraskaj semena in oboje vrzi v 250 ml mleka. Zavri ga, nato pa na zmernem ognju kuhaj še nekaj minut. Ob neprestanem mešanju v vanilijevo mleko vlij rumenjakovo kremo. Na nizkem ognju mešaj, da se malce zgosti.

6 listov želatine namoči in ožemi ter vrzi v vročo kremo, nato pa mešaj, da se raztopi. Ko se vanilijeva krema shladi, ji primešaj stepeno smetano, divje premlateno iz 3 dl sladke smetane.

jabolcna_torta-9
Pol nežne vanilijeve kreme prelij čez jabolčno plast in jo pokrij z drugim biskvitom. Tega zopet namoči z 8 žlicami mleka in premaži s karamelo, na katero čmokneš plast jabolčne čežane. Ko se ta v hladilniku dovolj učvrsti, jo prekrij še z drugo polovico vanilijeve kreme, postopek pa zaključi z zadnjim biskvitom.

jabolcna_torta-10

Okrasitev

jabolcna_torta-12
Vse to mazanje, mešanje, prelivanje in namakanje je pripeljalo do torte. Ubožica je povsem gola, zato hitro stepi 2,5 dl sladke smetane in torto obleči v njo.

jabolcna_torta-14
Sama smetana pa je precej suhoparna, kar lahko popraviš z dobršno mero redke karamele.
Segrevaj 100 g sladkorja in tri žlice vode, dokler ne dobiš zlate karamele, v katero vliješ 1,5 dl sladke smetane. Ko je karamela homogena, jo ohladi in ji po želji primešaj majhen ščepec soli.

jabolcna_torta-13
Čez smetanasto torto zlij karamelo, na vrh pa postavi tri vesela jabolka.

jabolcna_torta-15
Tako, jesensko presenečenje za Božička je končano!

jabolcna_torta-18
Torto postavi pod drevesce in se skrij za kavč. Med čakanjem na kosmatega moža pa te preprosto zmanjka.

jabolcna_torta-16
Zbudi te navdušeno hohotanje in glasno čmokanje. Hitro pokukaj iz svojega skrivališča in priča boš neverjetnemu prizoru. Božiček je je ujel v sladko past. Le poglej ta izraz čiste blaženosti.

jabolcna_torta-20
Jabolčni tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Jabolčno-vanilijeva torta s cimetom in karamelo
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

8 comments

 1. Ines says:

  Živjo, tale torta se mi ful dopade. Vendar pa me zanima ali bi lahko plasti biskvita spekla naenkrat in potem razrezala? Bi bila kakšna razlika kot če spečem vsako plast posebej? Že vnaprej hvala za odgovor. Lp 🙂

  • midva says:

   Zdravo, Ines!
   Lahko spečeš biskvit tudi na enkrat, vendar pazi, saj se čas peke podaljša. Najbolje bo, da z zobotrepcem preveriš kdaj bo biskvit dovolj pečen.Lp, Midva

 2. Tjasa M says:

  Zdravo. Naredila tole torto za očeta,ki ima rad jabolka in vanilij kremo. V testo sem še dodala orehe,namesto 80g moke. Biskvit je top. V pekaču 26cm pride ravno za dva lepa diska. Čežane po vajini količini pride za 1cm v višino,samo za 1 plast,kreme pa za 2cm. Tako da imam ravno pravo razmerje kreme in biskvita, torta je visoka 6 cm. Kakšna pa bo,ko se vse prepoji,pa še sporočim. Lp

 3. Mateja says:

  Zivijo, mene pa zanima, ce se tista preostala polovica jabolcne cezane in vanilijeve kreme ne strdi zaradi zelatine medtem ko cakas, da se prva plast nekoliko ucvrsti v hladilniku? Hvala za odgovor. Lp 😉

Leave a Reply