Jabolčni kolač

En jabolčni kolač na dan odžene slabo voljo stran

 

Kostanj in mošt kar kličeta po druženju in pogosto se zgodi, da na tako jesensko požrtijo povabimo kup prijateljev in sorodnikov. Ni rajanja brez sladkanja, zato imamo tokrat v načrtu odličen jabolčni kolač.


Ker pa nam v takih trenutkih mošt rad stopi v glavo, seveda pozabimo na nakup sladkorja, ki je potreben za kolač. Spet smo praznih rok pred lačno množico in potrebna je hitra rešitev.


Tokrat nam na pomoč priskočijo najbolj klasični jesenski plodovi – jabolka. Če jih spasiramo v čežano, nam lahko služijo kot okusen nadomestek sladkorja, le zmanjšati moramo količino ostalih tekočin.


Morava pa opozoriti, da zna biti tale kolaček premalo sladek za težkokategorne sladkosnede.

Za jesenski kolač narabutaj:
60 g masla
220 g moke
1 jajce
2 pesti brusnic ali rozin
1 žlička cimeta
1 pecilni prašek
500 g jabolčne čežane
2 jabolki

Najprej pripravimo jabolčno čežano. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na koščke, ki jih nato skuhamo do mehkega in spasiramo.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in cimetom, nato pa primešamo stopljeno maslo, jajce in jabolčno čežano. V zmes frcnemo še brusnice ali rozine in jo dobro premešamo.
Dobljeno maso prelijemo v model za kruh, ki je obdan s papirjem za peko. Na vrh zapičimo olupljene in razpeščičene jabolčne polovice.

Ta sočni kolač se peče 45 minut pri 180 ºC, nakar je nared za snedenje.


Med žvečenjem aromatičnega in izrazito jesenskega kolača prav nihče ne posumi, da v njem
ni dodanega sladkorja.


Jabolčni tek!

Leave a Reply