Hruškova torta z medom in orehi

Kdor se s polnimi usti torte smeje, se najslajše smeje

 

Povsem očitno je, da je jesen že zdavnaj tu. Po gozdovih so si drevesa krošnje obarvala povsem po zadnjih modnih smernicah, ob gobe se pošteno spotikamo, kostanj pa na polno stresa ježice naravnost na glavo. Tudi na domačih vrtovih nismo prav nič na varnem – komaj se izmakneš podivjanemu bombardiranju obilnih jablan, že začneta s prešerno nevarnim razdajanjem plodov tudi hruška in oreh.

hruska-4-of-13
Hruškino in orehovo zavaljeno municijo le poberi in jo stlači v torto, ob kateri od zavisti še zimzeleno trmasti iglavci postali plešasti.

hruska-3-of-13
Rahel orehov biskvit se na vse škripce trudi skriti prefinjeno kremo z medom in koščki sladko zmehčane hruške. Ubožcu to spodleti na celi črti, saj kmalu ugotovi, da je v postopku požrt tudi sam 🙁

hruska-6-of-13
Kriminalno mehek biskvit razveseljuje z/s:
3 jajci
40 g moke
80 g orehov
4 zlicami olja
1 žličko pecilnega praška
50 ml mleka
80 g sladkorja v prahu
0,5 žličke cimeta

V sublimno nežni kremi se skriva:
500 g mascarpone sirčka
250 g sladke smetane
5 lističev želatine
1 strok vanilije
2-3 zvrhane žlice medu
sladkor v prahu

Jesenski značaj v kremi predstavlja:
3-4 hruške
0,5 limone
sladkor v prahu

Kot vsaka postavna dama, se želi tudi ta nališpati s/z:
2 dl sladke smetane
belo čokolado in rožnatim barvilom

Midva sva jesensko pravljico natlačila v torto s premerom 18 cm. Tako široka gospodična je kar visoke rasti, zato lahko brez grenkega priokusa uporabiš pekač s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Torta mora nekje zrasti, zato pripravi rahlo podlago. Da mletje orehov ni trd oreh, se najprej prepričaj na lasten sekljalnik, nakar fino zmletemu kupčku primešaš moko, cimet in pecilni prašek.

hruska-10-of-13
Sledi klasična seperacija jajčne vsebine v rumenjake in beljake. Prve zasuj s sladkorjem v prahu in jih penasto našeškaj, beljake pa čisto po zimsko prebutaj v čvrst sneg. Rumenjake preseneti z mlekom, oljem in orehovo-mokasto mešanico, nato jim privošči dober elektronski miks.

hruska-11-of-13
Sneg iz beljakov v svoji posodi kuha mulo, zato se ga usmili in ga s spatulo nežno vmešaj k ostalim sestavinam.
Pečica je že povsem živčna in zahajcana na 180 stopinj požrešno čaka na sladko peko. Maso za biskvit razpolovi, prvo polovico pa vlij v pekač, obdan s papirjem za peko. Po 10 minutah žganja postopek ponovi še za drugo polovico. Pečice so znane po svoji vročekrvnosti, zato se bo morda za oba biskvita potrebno boriti.

hruska-12-of-13
Kot se spodobi, si med pripravo hrušk prepevaj belokranjski hit “Fruške, jabuke, slive, …”, te medeno sladke plodove pa olupi in nareži na majhne koščke. Da se ne posončijo, jih pomešaj s sokom pol limone. Nameči jih v kozico in zasuj z dvema žlicama sladkorja in prav tako dvema žlicama vode. Prekuhavaj, dokler se fruške ne zmehčajo, nakar jih odcedi. Slastno tekočino prihrani!

hruska-13-of-13
Zdaj smo pritortali do jesenskega srža – nežno lahke kreme polnega okusa.
V mascarpone nastrgaj semena enega vanilijevega stroka in počasi vlij 2-3 žlice medu. Po poštenem mešanju je čas, da pretepeš smetano, ki te izziva že cel večer. Pograbi lističe želatine in jih utopi v vodi, zmehčane pa ožemi in vrzi v kozico. Želatino segrevaj nad nizkim ognjem in ko se povsem utekočini, jo električno vmešaj h kremi z mascarpone sirčkom. Kot zadnja se zabavi počasi s spatulo pridruži še stepena smetana.

V kremo pomoči prst in ga poliži. Če je krema premalo sladka za tvoj okus, dodaj sladkor v prahu ali med. Na vrsti je previdna asimilacija mehkih koščkov hruške v ravnokar pridobljeno kremo. Ko so ti dobro razporejeni, je krema nared.

hruska-9-of-13
Tortogradnja je tokrat preprosta kot pasulj. En biskvit zalučaj na podstavek in okoli njega zategni obroč za torte, obdan z acetatno folijo ali papirjem za peko. Biskvit namoči s tekočino od hrušk, nato pa premaži z vso kremo. Na vrh spada drug biskvitni frizbi, katerega prav tako namočiš.
Zdaj se od torte poslovi vsaj za 6 ur, a priporočava, da pozabiš nanjo vse do naslednjega dne.

hruska-1-of-13
Uboga tortica je povsem gola, zato jo nemudoma obdaj s fasado iz stepene smetane. Da bo še bolj mikavna, pa jo lahko poliješ še z malo stopljene bele čokolade, v katero kapneš malce rožnatega barvila.

hruska-2-of-13
Tokratna ozimnica v obliki torte ne bo dočakala niti konca dne, kaj šele zime. Hruške, orehi in med tvorijo poln jesenski okus, ki se odlično poda barvitemu pohodu proti zaključku leta.

hruska-5-of-13
Fruškast tek!

6 comments

  1. Urša says:

    Recept brez komentarja me vedno navdaja z nejevoljo in tega si ta torta res ne zasluži. Biskvit je odličen in se enkratno poveže z ne preveč sladko kremo. Edini minus te torte je, da jo gostje hitreje pospravijo s krožnika kot pa je povprečen človek sposoben nov kos odrezat.

    • midva says:

      Urša!

      Hvala, ker si morebitno nejevoljo okoli te torte odpihnila s svojim zabavnim in laskavim komentarjem 😀

      LP, Midva

  2. Majda says:

    Zdravo Midva 🙂

    najprej naj vaju pohvalim, za ta čudovit recept ! Jeej, hvala, pa tako rožnato, sončkasto, čudovito napisan. Zdi se mi, da je torta itak dobra za vse letne čase.. Hruške so vedno top in osvežilne, orehi tudi, med pa da ne govorim. Zanima me samo, ali lahko to želatino v lističih zamenjam z želatino v prahu?
    Lističi me nekako vedno pustijo na cedilu .. :/

    Hvala in lep dan,
    Majda

    • midva says:

      O, hvala Majda za pohvale! Seveda lahko lističe zamenjaš z mleto želatino, uporabi skorej celo vrečko mlete želatine kar bo zadostovalo za 5 lističev. Lp, Midva:)

Leave a Reply