Hrenova pletenica s šunko

Preprosta zapletenka

 

Do zdaj se ti je vedno uspelo izogniti velikonočni kuhariji, tokrat pa ti je v rokah ostala najkrajša slamica. Eni smučajo, drugi plavajo, tretji pa so pravočasno našli drug banalni izgovor, tebi pa je bila naložena priprava šunke v testu. Bodo že videli! Pripravi jim nezapleteno pletenko z vpleteno šunko!


Tehnično gre za šunko v testu, le da je šunka narezana in simpatično zvita v puhasto kito s hrenom.


Napleti si:
4 žlice nastrganega svežega hrena (ali več, če si želiš še več arome po hrenu)
520 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g masla
1 kocko kvasa
2 žlici sladkorja
2 žlički soli

Ne pozabi na kvalitetno šunko v rezinah!

Najprej naredi kvasec – toplo mleko zmešaj z dvema žlicama sladkorja in nadrobljenim kvasom – in ga pusti, da se malce dvigne.
Moko, jajci, maslo, nastrgan hren in sol skupaj s kvascem dobro premešaj, nato pa pregneti v testo, ki naj vzhaja 1 uro.


Testo razdeli na tri enako velike dele, ki jih enakomerno razvaljaš. Vsako krpo testa premaži s topljenim maslom, obloži s šunko in zavij v rolado.


Pograbi nož in rolado skoraj celo prereži po sredini. Z obema dobljenima trakovoma spretno spleti enojno kito.


Ubij jajce in ga razžvrkljaj skupaj z žlico mleka. S tem premaži vse tri kite, nato pa jih za 20 minut zapri v pečico, segreto na 180 stopinj.


Tako, pa je ‘šunka v testu’ nared, le še obiski morajo priti. Medtem ko čakaš, si je odreži majhen košček – saj ne bo nihče opazil.


Kmalu se zgodi, da o mehkih pletenicah ni ne duha ne sluha, ti pa zaradi sitosti in slabe vesti nemočno godrnjaš. Kaj bodo pa obiski jedli? Sami so si krivi, kaj pa zamujajo že 7 minut!?


Spleteni tek!

Leave a Reply