Francoska solata v “korenju”

Zajčje polnjeno korenje

 

Danes je velikonočni zajec ves na trnih, saj v svojem brlogu gosti daljne sorodnike iz mesta. Kunčevi veljajo za kulinarične izbirčneže in nadvse rad bi ustregel njihovemu prefinjenemu okusu.
Včerajšnja kokošja ukana je velikonočnemu zajcu dala misliti in odločil se je, da mestnim kuncem postreže nekaj novega v znani obliki. Ustvaril je polnjen kvazi korenček!

francoska v korenju-08209
Šopek hrustljavega korenja vsebuje:
1 zavitek svežega listnatega testa
400 g zelenjavne mešanice za francosko solato
3 jajca
2 žlici majoneze
2 žlici kisle smetane
3 kisle kumarice
1 žlička gorčice
svež peteršilj
sol
poper

Ustvarjalni kotiček ne bo uspešen brez aluminijaste folije, papirja za peko in enega jajca.

francoska v korenju-08098
Najprej jajca trdo skuhaj – postavi jih v hladno vodo in počakaj da zavre, nato jih kuhaj 8 minut.
Ko se jajca ohladijo, jih nareži na majhne kocke. Kisle kumarice ravno tako nakockaj, zelenjavno mešanico pa odcedi. V posodo stresi vse sestavine in vanjo nameči še majonezo, kislo smetano in gorčico. Z žlico dobro premešaj novonastalo francosko solato, za piko na i pa vanjo frcni še poper in sol. Postavi jo na hladno.

francoska v korenju-3109
Pomigaj z brčicami, zastriži z ušesi in skoči v izdelavo korenčkov iz testa.
Aluminijasto folijo zvij in stisni v stožec, nato okoli nje zavij listič papirja za peko, katerega le pod robom zalepiš z razžvrkljanim jajcem.

francoska v korenju-3119
Listnato testo nareži na trakove in ga navij okoli sveženastalega modela za korenje.
Kurišče v brlogu razkuri do 220 stopinj nato vanj zarini pladenj z nataknjenimi korenčki. Ti naj se pečejo 10 minut oziroma do zlatorjave barve.

francoska v korenju-3135
Ko so korenčki pečeni in ohlajeni, previdno odstrani folijo in papir za peko. Slednjega poskusi najprej odmakniti od površine testa, nato ga previdno zasukaj in nežno potegni ven.
Pred tabo ostane zevajoča korenčkova votlina, kot nalašč za polnjenje s slastno francosko solato. Nežno jo do roba natlači s pomočjo žlice, dokončno iluzijo korenčka pa dosežeš z zatikom šopka vejic peteršilja v njegov vrh.

francoska v korenju-08143
Ravno pravi trenutek, saj je vrata zajčevega brloga že dosegel poskakujoč stampedo lačnih kuncev.
Še preden jih je uspel primerno sprejeti, so se lakomneži že zapodili v brložno kuhinjo. S sekalci so pogumno zagrizli v polnjeno korenje, trenutek zatem pa jih je presenečenje ob okusu vrglo na repke.
Od čistega užitka so se jim zavozljala ušesa.

francoska v korenju-08138
Mestni kunci so velikonočnemu zajcu predstavili zadnji trend – selfie. To samofotografsko tehniko je naš zajček s pridom uporabil za obeležitev njegovega kuharskega mojstrstva.

francoska v korenju-08172
Zajčji tek!

2 comments

Leave a Reply