File šarenke z zelenjavo, zabeljeno z mandlji

Mavrica okusov

 

Prav dobro veva, da preredko zagrizeš v ribo. Sebi in svojim brbončicam privošči najboljše in si pripravi file pisane šarenke s prav tako pisano prilogo korenčka in brokolija, zabeljeno z mandlji.

šarenka-07760
Sestavine
2 fileja šarenke
1 manjša glava brokolija
3 korenčki
2 žlici mletih mandljev
3 stroki česna
olivno olje
svež peteršilj
sol

šarenka-07729
Najprej se loti zelenjave in jo dobro operi. Z brokolija odtrgaj liste, mu izpuli cvetove in spretno nareži steblo.
Korenje nareži na kolobarje in ga skupaj s steblom brokolija vrzi v slan krop.
Ko je zeleno-oranžen par že skorajda kuhan, dodaj cvetove brokolija, saj se ti kuhajo občutno manj časa.

šarenka-
Med brbotanjem zelenjave imaš dovolj časa, da pripraviš tržaško omako. Podivjano sesekljaj česen in peteršilj, ju bogato zalij z olivnim oljem in rahlo posoli.

šarenka-3033
V manjši ponvi segrej 2 žlici olivnega olja, nato vsuj 2 žlici mletih mandljev in jih praži, dokler ne zadišijo.

šarenka-07739

Šarenka ali kalifornijska postrv je sladkovodna riba, njena prvotna domovina pa je Severna Amerika. V evropske vodotoke so jo naselili konec 17. stoletja. Pri nas naseljuje iste vode kot potočna postrv, večinoma pa jo gojijo v ribnikih. Je bogat vir omega-3 maščobnih kislin in beljakovin, na 100g pa ima le 140 kcal. Na splošno bi se morale ribe na našem jedilniku pojaviti vsaj trikrat tedensko.

Simpatično rdeča fileja šarenke speri in osuši s papirnato brisačko. Posoli ju in na srednje vroči ponvi peci najprej 3 minute s kožo navzdol, nato pa še 3 minute na drugi strani.

šarenka-07737
Zelenjavo radodarno zabeli z mandlji, priloži file šarenke in občuduj pisanost in aromatičnost današnjega kosila.

šarenka-07750
Veselo zagrizi v zasluženo kosilo in ne pozabi ob žvečenju veselo migati s škrgami.

šarenka-07776
Dober tek!

Leave a Reply