File postrvi z bučnim pirejem ter čipsom iz vijoličnega krompirja in kolerabe

Avtohtona bučna postrv

 

Vsako leto ob istem času postanejo buče prav pošteno nadležne. Že poleti se mlade bučke pririnejo na vsak žar, jeseni si pa to gromozansko sadje (resno) vseh oblik in z vseh vetrov daje pravega duška. Kamorkoli stopiš, se spotakneš ob neko bučo. Nama gredo že tako močno na jetra, da sva eno, še posebej tečno, premikastila do pireja.

bucni pire-3
Kaj sva pa vedela, da pire iz buče hokaido privablja slastne postrvi, ki kar same skočijo na krožnik? Ni nama preostalo drugega, kot da v pire frcneva čips iz vijoličnega krompirja in kolerabe in se krulečih želodcev vrževa na bučno kosilo.

bucni pire-6
Oranžni aromatični pire vsebuje:
1 bučo hokaido
2 žlici jogurtove kisle smetane
kumino v prahu
ingver v prahu
sol

Hrustljavi pisani čips nastane iz:
2 manjših vijoličnih krompirjev
1/4 kolerabe
soli

Nikakor pa ne pozabi še na dva fileja postrvi, kvalitetno bučno olje in pest orehov.

bucni pire-1
Preklemano bučo razreži na krhlje in ji odstrani semena. Krhlje položi na pekač, obdan s papirjem za peko, nato jih z veseljem zatlači v pečico, segreto na 180 stopinj. Vseh 40 minut upaš, da bo nadležnica zoglenela, pa se žal izkaže, da se je le nežno zmehčala. Živčno jo spasiraj do gladkega, vmes pa jo kaznuj z dvema žlicama jogurtove kisle smetane, ingverjem, kumino in soljo.

bucni pire-8
Svoje frustracije preusmeri na nič hudega sluteč vijolični krompirček in četrtino kolerabe ter ju nareži zelo tanke rezine, pri čemer si lahko pomagaš z lupilcem za krompir. Rezine razporedi po papirju za peko, jih rahlo posoli in postavi pod mikrovalove na najvišji moči za 3 minute. V tem kratkem času se zgodi čudež – iz ubogih rezinic nastane hrustljav čips!

bucni pire-7
Frdaman bučni pire diši že po celi kuhinji, zato ni nič čudnega, da iz hladilnika kar sama skočita postrvina fileja, se povaljata v soli in malce popra ter skočita na vročo ponev, v katerem pridno čaka žlica rastlinskega olja. 4 minute vztrajata na strani s kožo, nakar se sinhrono prevrneta na drugo stran in potrpežljivo cvrčita še 2 minuti.

bucni pire-2
Bučni pire čmokni na krožnik in vanj zarij hrustljav dvobarvni čips.

bucni pire-4
Seveda je že takoj naslednji trenutek na krožniku tudi zaljubljena postrv. Usmili se je in jo pokapljaj z bučnim oljem in z orehovim jedrcem ali dvemi.

bucni pire-5
Pozor! Nikar ne obračaj hrbta porednim bučam. Kaj kmalu si bodo namreč nadele srhljive obraze in potrpežljivo čakale trenutek, da te lahko prestrašijo do kosti!

Bučni tek!

Leave a Reply