Ferrero Rocher šarkelj

Le pet dni do zamašenega dimnika!

 

Juhuhuu! Vsi bližnji so se spokali po opravkih/nakupih/dopustih in končno imaš kuhinjo zase! Ker pa si danes bolj lene sorte, ti je Božiček na pomoč poslal celo krdelo svojih pomagačev – kulinarično podkovane škrate.

rocher-kolac-22-of-25
Zaupali so ti tradicionalni recept za škratji šarkelj, ki se pri njih iz roda v rod prenaša že skoraj tri leta. Bogata čokolada, nezamenljiva Nutella in prgišče sveže praženih lešnikov pričarajo vulkan, ki se želi bosti s samim Ferrero Rocherjem.

rocher-kolac-21-of-25
Več let raziskav kaže, da lahko sladico oceniš le, če zagrizeš vanjo. Naj ti poveva, kako.

rocher-kolac-23-of-25
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Šarkljast biskvit vsebuje:
170 g masla
300 g moke
300 g sladkorja
350 g kisle smetane
1 žlička sode bikarbone
1 žlička pecilnega praška
70 g grenkega kakava
2 žlički vanilijeve arome
3 jajca

Sublimna Nutellina krema sestoji le iz:
2,5 dl sladke smetane
3 zvrhane žlice Nutelle

Šarkelj okrancljaj z:
1 dl sladke smetane
100 g temne čokolade
3 pesti celih lešnikov

Vrzi vse suhe sestavine v posodo in jih pomešaj. K njim naj nato čmokne kisla smetana, ki ji sledijo stopljeno maslo, vanilijeva aroma in jajca. Vsebino posode pošteno zmiksaj.

untitled-2-of-6
Dobljeno zmes vlij v namaščen in s kakavom posut model za šarklje. Pečico razkuri na prijetnih 180 stopinj in jo razveseli s 40-50 minutno peko. Proti koncu šarkelj kruto zaštihaj z zobotrebcem in če se testo še prime nanj, ga peci še malo.

untitled-3-of-6
Ob otožnemu jamranju ponovno osamljene pečice pusti šarkelj, da se popolnoma ohladi kar v modelu. Prevrni ga in mu po hostarsko odžagaj vrh. Pograbi žličko in z njo izdolbi jarek po sredini šarkljastega pasu. Pazi, da ne uprizoriš vinjenega kmeta z lopato in koplješ pregloboko, s tem pa preluknjaš dno šarklja.

untitled-6-of-6
Svoje frustracije znesi nad sladko smetano, ki jo pretepeš do čvrstega. K njej vrzi tri žlice legendarne Nutelle in izdolben kupček biskvita. Zagrabi palčni mešalnik in z njim speštaj naštete sestavine v čokoladno pašteto.

untitled-1-of-6
Da ne bodo svojci priča taki packariji, čokoladen zdriz hitro zatlači v šarkljevo luknjo, ki jo zakriješ z odsekanim vrhom.

untitled-4-of-6
Cele lešnike stresi v ponev in jih popraži, da se začnejo luščiti. Ohladi jih in jih sleci do golega ter nasekljaj.

Smetano zavri in jo pljuskni čez polomljeno čokolado. Ko se ta žametno raztopi, jo prelij čez polnjen šarkelj. Dokler je čokolada še mehka, jo zasuj še z nasekljanimi lešniki.

untitled-5-of-6
Škratji šarkelj postavi na hladno za vsaj 3 ure. Preden ga postrežeš, pa naj bo vsaj 1 uro na sobni temperaturi.

rocher-kolac-20-of-25
Kmalu bodo bližnji doma in ti se moraš znebiti vseh škratov v kuhinji. Najhitreje se spokajo, če odrežeš kos šarklja in jim ga ponudiš v slovo.

rocher-kolac-24-of-25
No, ko si ravno pri rezanju, še sebi odsekaj en kos ter ga uniči počasi in z užitkom.

rocher-kolac-25-of-25
Šarkljast tek!

4 comments

 1. Mateja says:

  Pozdravljeni, ko za kremo zmiksaš sladko smetano do čvrstega (se pravi, da do trdega) in dodaš nutelo premešaš, na koncu pa še dodaš strgan biskvit in s paličnim vse premešaš, me zanima ali se sladka smetana ne sesiri???? Smetana je že namreč prej zmiksana čisto do konca potem pa še s paličnim. Hvala.

 2. Eva says:

  Pozdravljena,

  super izgleda 🙂 jutri ga bom spekla za svoje sodelavke …
  Me pa zanima premer “pekača”?

  Lepe praznike,
  Eva

Leave a Reply