Domače navadno in aromatizirano kokosovo maslo

Male eksplozije okusa in energije

 

Kdo bi si mislil, da lahko kokosovo maslo ustvariš kar v svoji kuhinji? Vse, kar potrebuješ, sta prvovrstna kokosova moka in vesel sekljalnik.

kokosovo maslo-6

Nikar se ne ustavi tukaj, saj lahko brez truda pripraviš aromatizirano kokosovo maslo ali “fat bombs”, ki so nekakšni pralineji, ki se kar topijo v ustih. Teh boste še posebej veseli LCHF navdušenci.
Odlično se obnesejo pri peki, nihče pa te ne bo postrani gledal če kar zagrizeš v njih. Najlepše pa je, da v njih lahko namečeš, kar ti srce poželi – midva sva pripravila gručo bombic z vanilijo in limono ter kupček cimetovih zamaščenčkov.

kokosovo maslo-4

Za izdelavo kokosovega masla ne potrebuješ nič drugega kot 250 g kvalitetnega nesladkanega nastrganega kokosa. Midva sva uporabila kokos iz ekološke predelave, ki ga je moč dobiti na spletni strani Zdrav Obrok.
Razmaščena kokosova moka ne pride v poštev.

V keto bombicah je poleg kokosa natlačeno:
pol stroka vanilije
1 žlica naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali 1 žlica sladkorja)
2 žlice limoninega soka

V cimetovih bombicah kokosu delta družbo:
1 žlička cimeta
1 žlica naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali 1 žlica sladkorja)

kokosovo maslo-7

Za pripravo lastnega masla ne potrebuješ celotne proizvodne linije, zadostoval bo vedno uslužen sekljalnik. Razveseli ga z 250 g moke in ga pošlji na delo.

kokosovo maslo-8

Nikar ne popuščaj in kokosovo moko divje sekljaj, dokler se povsem ne utekočini.

kokosovo maslo-9

Kokosovo maslo lahko shranjuješ pri sobni temperaturi, kjer bo ostal tekoč, lahko pa ga natočiš v pladenj za ledene kocke ali v modelčke za muffine in postaviš v hladilnik, da se strdi.

Takole na prafaktorje ukročen kokos se prav rad meša z drugimi sestavinami.
Zdaj je čas, da domišljijo pošlješ na sprehod in v maslo vmešaš sebi ljube kombinacije – arašidovo maslo, gozdni sadeži, mandlji ali čokolada so izvrstni kandidati za kokosovo druženje.

Midva sva maslo radelila na tri dele – poleg kokosovega masla sva ustvarila še:
– bombice z dvema žlicama limoninega soka, žlico SugarSweet (ali sladkorja) in semeni pol stroka vanilije
– male eksplozivčke s SugarSweet (ali sladkorjem) in žlico cimeta.

kokosovo maslo-10

Navadno kokosovo maslo sva vlila v pladenj za ledene kocke, aromatizirani mešanici pa v papirnate modelčke za mini muffine in jih porinila v hladilnik, da so se strdili.

kokosovo maslo-1

Ko se bombe shladijo in strdijo, jih lahko pobliže preučiš. Pred tvojimi očmi se pripravlja boj za tvoje brbončice, ki ga bodo bile limonasto-vanilijeve, …

kokosovo maslo-5

… in cimetove bombice.

kokosovo maslo-3

Uporaba kokosovega masla, nastalega izpod lastnih rok, je zares vsestranska – lahko ga uporabiš v sladicah, pri peki palačink, pa tudi za napitke in v kavi.
Poskrbi le, da bo poraba zmerna.

kokosovo maslo-2
Bombastičen tek!

2 comments

Leave a Reply