Domače maslo s sivko

Kot po maslu

 

Vsake toliko se nama konkretno kuha in takrat z veseljem povabiva prijatelje na pojedino. Jedi na meniju vedno sledijo najinemu trenutnemu navdihu, a uvod v požrtijo pripada skoraj izključno le doma pripravljenemu maslu z okusom. Kako ne bi, ko pa je tako hitro in enostavno pripravljeno, s svojim izjemnim okusom pa navduši vsakogar!


Priprava za prste obliznit dobrega masla zna biti zaradi špricanja pinjenca, ki se po mučenju sladke smetane loči od masla, neprijazna čistoči tvoje kuhinje. Zaradi tega priporočava uporabo planetarnega mešalnika, kot je elitni Bosch OptiMUM, ki sva ga tokrat peljala na preizkusno vožnjo. Pri njemu je tesno prilegajoč se pokrov posode preprečil kaotično brizganje tekočine vsepovprek.

Nasploh je njegova uporaba pravi užitek, sak ti vgrajena tehtnica in časomer na intuitiven način omogočata analitičen pristop k miksanju. Kako bi drugače vedela, da sva iz pol litra smetane v 6 minutah pripravila 160 g masla? Želela bi si le, da bi bila tehtnica natančnejša kot le na 5 g. Sicer pa so ogromna posoda, zelo tiho delovanje, lahko snemljivo orodje in kabel, ki se pospravi v ohišje, nadvse dobrodošle pritilkine te super mašine.


Za kocko masla potrebuješ le:
500 ml smetane
15 lističev sveže sivke
2 ščepca grobe soli

Priprava masla iz smetane je že kriminalno lahka – postopek je enak kot pri pripravi stepene smetane, le da jo premlatiš do onemoglosti. Ko je idealna stepenost že mimo, se smetana sesiri, kmalu zatem pa se tekočina loči od trdne snovi – ostaneta nam tekoč pinjenec in čvrsto maslo, ki se drži metlice.


Maslo posmukaj in ga z rokami stisni v kepo, da odcediš odvečno tekočino. Maslo splakni pod vodo, da odstraniš pinjenec, zaradi katerega bi maslo hitreje postalo žarko, in ga vrzi nazaj v mešalnik.

Sivkine listke na drobno nasekljaj in jih skupaj z grobo soljo vrzi v možnar. Tri in mešaj, dokler nimaš finega sivkinega prahu. Tega frcni v maslo, vse skupaj pa še enkrat konkretno premešaj.


Tako, pa se je pred tabo znašel en prav posrečen kupček odličnega masla. Priporočava postrežbo s sveže pečenim kruhom.


Masleni tek!

Leave a Reply