Divja fritata z lososom in šparglji

Divje sestavine vzpodbudijo nebogljena jajčka

 

Če si bolj prestrašenega tipa, se tega recepta loti previdno, saj bomo danes imeli opravka z neotesanimi divjimi šparglji, za natrg katerih se je pogumno žrtvoval dežurni špargljelovec Bruno, strah in trepet vsega belušarskega v Istri. Ker tveganja ni nikoli preveč, bomo v recept vključili tudi izredno nevarnega divjega lososa. Na tebi je, da divježe poskušaš ukrotiti v puhasti jajčni zmešnjavi s sirom.

šparglji-00912
Zverinska fritata te bo razvajala s/z:
8 jajci
šopkom divjih špargljev
50 g dimljenega divjega lososa
50 g mocarele
30 g sira čedar
1 žlico kisle smetane
poprom
soljo
maslom/oljem

šparglji-00862

100 gramov belušev vsebuje le 24 kalorij, bogati pa so z vitaminom A, B in C, železom, kalcijem, kalijem, manganom, fosforjem in asparaginsko kislino
Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Poleg tega, da vplivajo na povečano izločanje vode (diuretik) imajo zaradi prisotnosti vlaknin tudi blago odvajalni učinek
Poznamo divje in gojene šparglje, pri čemer divji tako po okusu kot po sestavinah močno presegajo gojene. Sezona nabiranja špargljev se začne aprila, konča pa sredi junija, ko šparglji popolnoma olesenijo in so primerni le še za okras na vrtu.
Približno polovica posameznikov po zaužitju belušev zazna nenavaden vonj svojega urina. Vzroki tega so po izsledkih raziskav različni. Snov, zaradi katere se to zgodi, vsebuje žveplo in po zaužitju špargljev se produkti presnove te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen vonj.

V polni zaščitni opremi se po prstih približaj špargljem in jih ukroti s spiranjem pod mrzlo vodo. V fritato spadajo le neoleseneli deli, zato šparglje prepogibaj centimeter za centimetrom, začenši s spodnjega dela. Ko se zeleni podivjanček prelomi, zavrzi spodnji, olesenel del.
Ko že misliš, da je hudega mimo, te z desne napade dimljen divji losos, ti pa ga v samoobrambi nasekljaš na koščke.

Ob prisotnosti tako nevarnih sestavin čutiš, kako se divjost počasi prenaša nate. V nekem trenutku se ti sname in ob zloveščem krohotanju brezčutno ubiješ vseh osem jajc.
Pobesnelo jih umešaj, nato pa mednje čofni zvrhano žlico kisle smetane.
Pol šopka špargljev nareži na kratke palčke in jih zalučaj v jajca, nato vanje stresi še lososa.
Do popolnosti manjkata le še sirova brata – mocarela in čedar. Naribaj ju in vrzi v jajca.

šparglji-3007
Na dno okroglega pekača položi papir za peko in ga namasti z maslom ali oljem, nato vanj vlij divje umešana jajca.
Preostale šparglje razporedi po celotni površini podivjane zmesi.

šparglji-00872
Na vrsti je trenutek resnice – pekač pošlji v kuhinjski pragozd, v katerem je kar 200 stopinj, in iz njega se bo čez 20-25 minut vrnila dobro podivjana, puhasta in sočna fritata.

šparglji-00909
Nežno odreži košček novopečene fritate in ga ob rjovenju razmrcvari s čekani in po živalsko požri.

šparglji-00943
Divji tek!

Leave a Reply