Cvetačni nagci

Zelenjavni nudisti se sončijo

 

Vsako leto ob približno istem času nastopi dan, ko topli sončni žarki na lokalno kuhinjsko plažo privabijo prav posebno gručo okusnežev. To so cvetačni nagci, katerih ni sram golote, želijo pa prikriti bledoličnost in v postopku pridobiti na okusu. Dana ti je vloga vodje nudističnega cvetačnega letovišča in na tebi je, da se nagci konkretno posončijo.

cvetača-07534
Shrambo letovišča napolni s/z:
1 glavo cvetače (približno 600 g)
125 g mocarele
50 g sira (npr. cheddar)
1 jajcem
1 žlico mletih mandljev
poprom
soljo
baziliko
rožmarinom
česnom v prahu

Mleko za po sončenju vsebuje:
180 ml navadnega jogurta
česen v prahu
svež peteršilj
sol

cvetača-1
Gručo cvetačnežev vljudno sprejmi, jih loči na kose, nato pa naženi na kopanje v krop. Ko se od sprostitve zmehčajo, jih odcedi in pusti, da se ohladijo v senci.

cvetača-3
V roke primi brisačo za plažo ali kuhinjsko krpo, vanjo natlači prav vse cvetačnike in jih ožemaj, dokler ne odteče približno polovica vode. Pozor! Ne ožemi jih premočno, da ne spustijo duše.

cvetača-3048

Legenda pravi, da je mocarela nastala, ko so rimski legionarji v usnjenih vrečkah prevažali bivolje mleko. Na poti po rimskem imperiju je zaradi toplote in fermentacije slučajno nastal ta mladi, nesoljeni sir. Danes jo pridobivajo s sesirjenjem mleka, ki mu dodajo sirilo.
Mocrela spada med mehke mlade sire in je bogata s proteini. V primerjavi z zrelimi siri vsebuje malo maščob, zato je lahko prebavljiva.
Vsebuje veliko kalcija in vitamina D. Pri nas na policah lahko najdemo “pravo” bivoljo mocarelo, vendar je ta veliko dražja in bolj mastna. Zaradi tega se midva raje odločiva za nakup mocarele iz kravjega mleka.

Medtem, ko cvetačni kupček nestrpno čaka valjanje po plaži, pripravi sestavine za zaščito med sončenjem. Po tradicionalnem receptu moraš obe vrsti sira naribati v posodo, vanjo dodati še jajce za lepo zagorelost, začimbe za aromo ter sol in poper po okusu.
Cvetačno skupino spodi v to posodo in jih dodobra premešaj z ostalimi sestavinami.

cvetača-2
Iz cvetačne grmade z rokami oblikuj nadebudne nagce in jih razporedi po plaži, obdani s papirjem za peko.
Čas in intenzivnost sončenja sta najpomembnejša dejavnika uspešne zagorelosti!
Najprej jih pusti, da 15 minut uživajo, ko nanje sije sonce pod kotom 180 stopinj, nato jim kot povečaj na 200 stopinj in jim privošči še 15-20 minutni oddih, oziroma dokler se ne posončijo zlatorumeno.

cvetača-3040
Po poštenem sončenju se prileže sveža pomaka.
Nasekljaj peteršilj in ga zmešaj z jogurtom, česnom v prahu in soljo.

cvetača-
Tako, kar so nagi cvetačniki želeli, to so dobili. Lepe zagorelčke nameči na lesen splav in jih pošlji v senco.

cvetača-07545
Čestitaj si za uspešno otvoritev sezone sončenja nudistične zelenjave!

cvetača-07506
Slečen tek!

4 comments

Leave a Reply