Cvetačni humus, humus z arašidovim maslom in tunin namaz z avokadom

Podmazani užitki

 

S svojim muhastim vremenom te pomlad najprej prijetno vabi na nežne sončne žarke, nakar te naslednji trenutek hitro spodi pod streho, ko se vetru strga in začne dež špricati na vse strani. Takrat si lahko brez slabe vesti privoščiš poležavanje na kavču pred velikim ekranom.

humus (5 of 11)
Med opazovanjem filmov, nadaljevank in športa so raznovrstni prigrizki takorekoč obvezni, kar pa še ne pomeni, da se moraš v takih trenutkih preleviti v dežurno nabirališče špeha.
En hrustljav ugriz v zeleno, namočeno v humus z arašidovim maslom, in čips se bo zavil v tančico pozabe. Da se valjanje pred televizijo razvije v pravo pojedino, pa poskrbita še peresno lahek cvetačni humus in svež tunin namaz z avokadom.

humus (4 of 11)
V arašidov kupček humusa je natlačeno:
400 g čičerike
5 žlic kvalitetnega olivnega olja
2 zvrhani žlici arašidovega masla
4 žlice limoninega soka
2 stroka česna
1/2 žličke mlete sladke paprike
sol

V brezgrešnem cvetačnem humusu se skriva:
1 manjša glava cvetače
2 zvrhani žlici sezamovih semen
2 žlici sezamovega olja
2 stroka česna
4 žlice limoninega soka
4 žlice kvalitetnega olivnega olja
sol

Namesto sezamovih semen in sezamovega olja lahko uporabiš kupljeno tahini pasto, katere potrebuješ 2 žlici.

Živahen tunin namaz z avokadom se ponaša s/z:
1 zrelim avokadom
1 pločevinko tune
1 žlica kisle smetane
žlico limoninega soka
poprom
soljo

Kod odlični pomakalci v navedene namaze se izkažejo na palčke narezano korenje, zelena in redkev.

humus (1 of 11)
Izdelava aromatičnega humusa z arašidovim pridihom je nadvse preprosta in hitra – lahko ga pripraviš kar med (odločno predolgotrajnimi) reklamami. Skobacaj se s kavča in stresi čičeriko v sekljalnik. Vanj vrzi še dve zvrhani žlici arašidovega masla.
Dodaj oba olupljena stroka česna, pol žličke sladke paprike in 4 žlice limoninega soka ter prični z divjim miksanjem. Med sekljanjem postopoma dodajaj 5 žlic olivnega olja.
Postopoma vmešaj vodo, da dobiš želeno konsistenco. Soli po okusu.

humus (10 of 11)
Za navdušujoče lahek humus iz cvetače potrebuješ tahini pasto, katero lahko kupiš ali pa hitro pripraviš doma.
Dve žlici sezamovih semen na hitro popraži, nakar jih ohladiš in v mlinčku za kavo dodobra zmelješ. Da bo zabava bolj stekla, v mlinček skočita še dve žlici sezamovega olja. Tahini party je nared!

humus (9 of 11)
Cvetačo nareži na manjše cvetke, katere razporediš po pekaču, obdanem s papirjem za peko, in jih posoli ter pošpricaj z olivnim oljem. Pečica, ki se je od neučakanosti pred peko segrela na 180 stopinj, se bo neizmerno razveselila 30-40 minut dolgega cvetačnega druženja.
Ko se cvetača dovolj mehka, jo vzemi iz užaljene pečice in ohladi.
Stari dobri sekljalnik bo zopet veselo tulil, ko bo iz grmade cvetače, tahinija, 4 žlic limoninega soka in dveh strokov česna ustvaril nežen namaz. Zopet postopoma vmešavaj vodo, da dobiš želeno konsistenco ter posoli po okusu.

humus (8 of 11)
Zdaj že živčno pogleduješ proti dnevni sobi, saj je na sporedu tvoja najljubša telenovela! Brž sleci avokado in ga skupaj z odcejeno tuno iz pločevinke, žlico kisle smetane in žlico limoninega soka zmešaj v kremni namaz.
Soli in popraj po okusu.

humus (11 of 11)
V nadebudne namaze lahko pomakaš vse živo, ampak ker je poletje že za ovinkom, si privošči pomakala, ki se ne nabirajo pod kožo. Dobri primerki so na palčke narezano korenje, redkev in zelena.

humus (7 of 11)
Nehaj se motoviliti po kuhinji in se raje zvrni na kavč – čas je za zabušavanje pred ekranom!

humus (2 of 11)
Lenarjenju in odličnim okusom navkljub se ob hrustanju tega prijaznega prigrizka riše velik nasmešek na tvoja usta. Danes špeh nima vstopa!

humus (6 of 11)
Toliko humusa ne premorejo niti bogata gozdna tla!

humus (3 of 11)
Namazan tek!

Leave a Reply