Črni slani piškotki z dimljenim lososom
Samo še 15 dni do adventnega zaključka
Božičkovi škratje so pravi hudomušneži. Poleg izdelave daril je njihov najljubši hobi vleči Božička za nos. Z veseljem mu kaj ušpičijo in s tem sprožijo prave salve smeha.
Ker vedo, da je bradati dobrodušnež naravnost nor na makrone (ali poljubčke), si ga bodo letos privoščili s podtikom slanih piškotkov, ki se izdajajo za slane napihnjenčke.
Med dve polovici krhkih piškotkov, obarvanih s sipinim črnilom, so natlačili kremo iz dimljenega lososa in nestrpno čakali, da se sladkosnedi možic ujame v past.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Kot noč črni piškotki so sestavljeni iz:
80 g masla sobne temperature
200 g moke
2 žlic kisle smetane
2 vrečk sipinega črnila
2 ščepcev soli
Aromatičo polnilo navdušuje z:
100 g Philadelphia sirčka
200 g dimljenega lososa
[adinserter block=”1″]
Najprej preveri, da Božička ni nikjer na spregled, nato se loti priprave črnih piškotov. Vse setavine vrži vkup in jih zgneti v testo, ki ga za 20 minut vržeš v hladilnik.
Črno kepo razvaljaj do enakomerne debeline. Midva sva uporabila valjar in delovno podlago Tupperware, ki nama jih je podarila Tina s TupperWare Slo. Valjarsko delo z njima je zaradi priloženih distančnikov mala malica. Že tako imava večletno kolekcijo, ki jo neprestano uporabljava, novih TupperWare prišlekov pa sva nadvse vesela.
Pograbi okrogel model za piškote in z njem odtisni krogce.
Bodoče piškotke nameči na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pošlji v savno, razkurjeno na 200 stopinj. Po 10-15 minutah se črni piškotki iz pečice vrnejo povsem zatečeni in mehki.
Za čim bolj prepričljivo ukano pripravi lososovo polnilo. Dimljenega lososa vrzi v sekljalnik in nanj stresi Philadelphia sirček. Pošteno ju zmešaj.
Dobljeno rožnato zmes natlači v dresirno vrečko, s katero namažeš ploski del enega piškota in prekriješ z drugim piškotom.
Piškotki so nemudoma pripravljeni na zaužitev in na Božičkov nateg.
Nič hudega sluteči belobradi možakar je ob pogledu na “sladke makrone” kar planil na njih. Najprej je njegov obraz spreletelo osupnjeno presenečenje, ki pa se je počasi spremenil v širok zadovoljen nasmeh.
Božiček 1 : Škratje 0
Piškotni tek!
Zdravo, zanima me kje sta kupila sipino črnilo, saj bi te piškotke z veseljem poskusila speči 🙂
Zdravo Maja!
Sipino črnilo sva kupila v Mercator centru šiška:) Lp, Midva:)
Živjo!
S cem bi lahko nadomestila sipino črnilo, oz če ga ne bi dodala bi bilo ravno tako v redu? 🙂
Zdravo Monika!
Lahko ga nadomestiš s kateremkoli barvilom ali pa ga sploh ne dodaš. Lp, Midva;)
Zivijo, za priblizno koliko makronov je ta masa? Testo se polni ko je hladno predvidevam? So obstojni se drugi dan? Lp, Anja
Zdrava Anja!
Iz mase pride cca. 20 piškotkov. Tako j hladni se nadevajo in zdržijo par dni vendar morajo biti pospravljeni v hladilniku.
Lp, Midva:)
Zivijo, se eno vprasanje imam. Piskote verjetno lahko specem dan prej, ne? Se ne bodo posusili, ce bodo spravljeni v skatli ne? Piskote bom pripravila za novoletno zabavo, pa bodo pripravljeni kar direkt v prvo brez kake pokusine, zato res nocem da se mi kaj zalomi 🙂
Zdravo Anja!
Pičkotki se ne bodo posušili če jih pripraviš en dan prej, še mehkejši bodo. Z kremo pa jih napolni še isti dan. Lp, Midva:)
Zdravo,
kje se dobi sipino črnilo?
Zdravo Tjaša!
Midva sva ga kupila v Mercator centru šiška, dobiš ga pa tudi v vseh ribarnicah. Lp, Midva:)