Črni slani piškotki z dimljenim lososom

Samo še 15 dni do adventnega zaključka

 

Božičkovi škratje so pravi hudomušneži. Poleg izdelave daril je njihov najljubši hobi vleči Božička za nos. Z veseljem mu kaj ušpičijo in s tem sprožijo prave salve smeha.

slani-macroni-6-of-12
Ker vedo, da je bradati dobrodušnež naravnost nor na makrone (ali poljubčke), si ga bodo letos privoščili s podtikom slanih piškotkov, ki se izdajajo za slane napihnjenčke.

slani-macroni-3-of-12
Med dve polovici krhkih piškotkov, obarvanih s sipinim črnilom, so natlačili kremo iz dimljenega lososa in nestrpno čakali, da se sladkosnedi možic ujame v past.

slani-macroni-4-of-12
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Kot noč črni piškotki so sestavljeni iz:
80 g masla sobne temperature
200 g moke
2 žlic kisle smetane
2 vrečk sipinega črnila
2 ščepcev soli

Aromatičo polnilo navdušuje z:
100 g Philadelphia sirčka
200 g dimljenega lososa

Najprej preveri, da Božička ni nikjer na spregled, nato se loti priprave črnih piškotov. Vse setavine vrži vkup in jih zgneti v testo, ki ga za 20 minut vržeš v hladilnik.

slani-macroni-12-of-12
Črno kepo razvaljaj do enakomerne debeline. Midva sva uporabila valjar in delovno podlago Tupperware, ki nama jih je podarila Tina s TupperWare Slo. Valjarsko delo z njima je zaradi priloženih distančnikov mala malica. Že tako imava večletno kolekcijo, ki jo neprestano uporabljava, novih TupperWare prišlekov pa sva nadvse vesela.

slani-macroni-10-of-12
Pograbi okrogel model za piškote in z njem odtisni krogce.

slani-macroni-1-of-12
Bodoče piškotke nameči na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pošlji v savno, razkurjeno na 200 stopinj. Po 10-15 minutah se črni piškotki iz pečice vrnejo povsem zatečeni in mehki.

slani-macroni-11-of-12
Za čim bolj prepričljivo ukano pripravi lososovo polnilo. Dimljenega lososa vrzi v sekljalnik in nanj stresi Philadelphia sirček. Pošteno ju zmešaj.

slani-macroni-9-of-12
Dobljeno rožnato zmes natlači v dresirno vrečko, s katero namažeš ploski del enega piškota in prekriješ z drugim piškotom.

slani-macroni-2-of-12
Piškotki so nemudoma pripravljeni na zaužitev in na Božičkov nateg.

slani-macroni-7-of-12
Nič hudega sluteči belobradi možakar je ob pogledu na “sladke makrone” kar planil na njih. Najprej je njegov obraz spreletelo osupnjeno presenečenje, ki pa se je počasi spremenil v širok zadovoljen nasmeh.

Božiček 1 : Škratje 0

slani-macroni-5-of-12
Piškotni tek!

10 comments

  • pizmur says:

   Zdrava Anja!

   Iz mase pride cca. 20 piškotkov. Tako j hladni se nadevajo in zdržijo par dni vendar morajo biti pospravljeni v hladilniku.
   Lp, Midva:)

 1. AnjaAnja says:

  Zivijo, se eno vprasanje imam. Piskote verjetno lahko specem dan prej, ne? Se ne bodo posusili, ce bodo spravljeni v skatli ne? Piskote bom pripravila za novoletno zabavo, pa bodo pripravljeni kar direkt v prvo brez kake pokusine, zato res nocem da se mi kaj zalomi 🙂

  • pizmur says:

   Zdravo Anja!
   Pičkotki se ne bodo posušili če jih pripraviš en dan prej, še mehkejši bodo. Z kremo pa jih napolni še isti dan. Lp, Midva:)

Leave a Reply