Čokoladno-pomarančna torta Morgan – veganska
Zmagovalna kombinacija vrhunskih okusov
Da sva uspela skupaj vreči to imenitno vegansko tortico sublimnega okusa po pomaranči in čokoladi, ki brbončice spravi v blaženo stanje, sva morala v lov za ključno sestavino – vrhunsko oljčno olje.
Nedavno tega sva bila deležna prijetnega povabila v osrčje slovenske Istre. Takoj, ko sva izvedela, da naju vabi družina Morgan, ki stoji za svetovno priznanimi ekološkimi oljčnimi olji, sva pričela nestrpno cepetati. Ekstra deviška oljčna olja Morgan se ponašajo z najvišjimi standardi, ki določajo in nadzorujejo lastnosti ter postopke pridelave – z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in ekološkim certifikatom.
Lahko jih obiščeš na njihovem Facebook profilu ali spletni strani.
Ko sva v sončno nedeljo s cedečimi slinami tako pridivjala na Grintovec, naju je na posestvu njene družine pričakala simpatična Jenny Morgan. Po začetnem čebljanju smo se odpravili na potep po oljčnikih, ki skupaj vsebujejo kar 850 oljk.
Po bližnjem srečanju z oljkami istrske belice, leccino in maurino, smo prešli na degustacijo njihovih plodov ter seveda slavnega olja. Ličen prostor za pogostitev in degustacijo je tako naphan s številnimi priznanji, pokali in medaljami, da ne moreš vseh preučiti.
Za degustacijo nas je Jenny opremila z degustacijskimi kozarci, ki ne smejo biti prosojni, saj videz olja ne sme vplivati na oceno.
Takih olj še nisva pokusila. Po izrazito pikantnem in grenkem oljčnem olju zvrsti Istrske belice ter blagem Maurinu sva bila že dobro podmazana za nadaljne aromatične dogodivščine.
Soočila sva se s čislanim oljem ‘Morgan’ – mešanico sort Istrska belica, Maurino, Leccino in drugih – katerega je vodnik Flos Olei 2016 uvrstil na lestvico Top 20. Pravzaprav po njihovo na svetu ni boljšega ekstra deviškega oljčnega olja ekološke pridelave. Med okušanjem tega bogatega in kompleksnega oljčnega olja, so se že kresale ideje, kam bi ga vtaknila.
Naše prijetno druženje pa se je končalo s prav posebnim trojčkom – to so Morganova oljčna olja, katerih okus je obogaten z ekološko pridelanimi limonami, pomarančami in s čilijem.
Ravno oljčno olje z okusom pomaranče je postalo ključna sestavina te posebne in dekadentne torte, ki v ustih pusti imenitno pomarančen priokus.
Za bogato tortico brez jajc in mlečnih izdelkov potrebuješ:
1,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja z okusom pomaranče Morgan
220 g moke
60 g temnega grenkega kakava
1 žlico sode bikarbone
1 žličko pecilnega praška
ščepec soli
160 rjavega sladkorja (demerara)
4 dl vrele vode
1 žlica svetlega balzamičnega kisa
Nežno kremarstvo od tebe zahteva:
1 čokoladni puding
500 ml riževega mleka z lešnikom
1 kokosovo mleko
100 g temne čokolade (midva sva uporabila z okusom pomaranče)
3 žlice sladkorja v prahu oz. po okusu
Sladko krono predstavljajo:
lešniki
skodelica sladkorja
pomaranča
[adinserter block=”1″]
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit
V posodo vrzi moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono ter ščepec soli. Dobro premešaj in dodaj Morgan ekstra deviško oljčno olje z okusom pomaranče, kis ter 4 dl vrele vode. K sestavinam vmešaj še sladkor. Dno tortnega pekača obdaj s peki papirjem premaži s kokosovo maščobo in nanj zlij temno žlahtno zmes.
Pečico segrej na prijetnih 180 stopinj in vanjo za 30 minut pospravi ravnokar napolnjen pekač.
Krema
Medtem, ko se biskvit veselo peče in se omamne dišave iz pečice širijo po celem domu, se zamoti s pripravo kreme. Čokoladni puding naredi po navodilih z embalaže, le da namesto navedene mleka uporabiš riževego mleko z lešniki. V vročem pudingu raztopiš čokolado, nakar posodo odstaviš in ohladiš (do mlačnega).
Kokosovo mleko se ob mirovanju v hladilniku loči v dve plasti. Tekočino odlij (lahko jo uporabiš drugje npr. za smuti), strjeno plast pa z električnim mešalnikom stepi v kremo. Ravnokar primlateno kokosovo smetano zmešaj z ohlajenim pudingom. Sladkaj po okusu.
Zdaj se loti preprostega dela – biskvit postavi v tortni obroč, ki je obdan z acetatno folijo, nakar ga namočiš s sokom ene pomaranče. Čezenj premaži simpatično čokoladno kremo in torto zarini v hladilnik.
Vsaka kraljica želi biti pošteno nališpana in tale plemkinja se vede ravno tako nečimrno. Godrnjaje se spravi pacati kričeče okraske.
[adinserter block=”2″]
Sladkor stopi do karamele, nakar vanjo potunkaš na zobotrebec napičen lešnik. Z istim zobotrebcem nato zabodi nič hudega slutečo pomarančo, da karamela nežno steče z lešnika in tako tvori nitko. Postopek ponavljaj, dokler se ti pomaranča ne prične smiliti.
Ostale lešnike popraži in nasekljaj ter z njimi posuj vrh vzvišene torte. Krono sestavljajo pomarančni koleščki s karamelnim lešnikom na sredini.
Lepotica je zdaj končno nared. Nobena torta se ne sme pojesti v solo izvedbi, zato hitro zbobnaj vse družinske člane/prijatelje/sodelavce vkup.
Takole nedotaknjena ne bo ostala dolgo časa.
Še lep čas po zadnjem grižljaju te bo spremljal prijeten okus po pomaranči – nežen spomin na sladko avanturo.
Pomarančen tek!
Pozdravljena,
ker bi se rada prepričala, da je res tako, kot piše v receptu, me zanima, če za 1 vrečko čokoladnega pudinga uporabiš res samo 100 mL mleka.
Hvala za odgovor.
Zdravo Kaja!
Hvala za opozorilo. Je bil tiskarski škrat na obisku. Sva popravila. Lp, Midva;)
Noro dobra. Najlepša hvala za recept!
Bi se izslo tudi s kako drugo moko, npr. pirino itd.? Pri nas imamo alergijo tudi na psenico.
Irena, pirina moka bi se super obnesla!
LP, midva
Zgoraj v sestavinah je navedena ena pomaranca, spodaj v postopku pa je ne najdem. Gre v testo za biskvit? Ali?
Melani,
mišljena je bila pomaranča za okras, a sva videla, da je navedena dvakrat.
Sva popravila, hvala!