Čokoladno-pomarančna torta Morgan – veganska

Zmagovalna kombinacija vrhunskih okusov

 

Da sva uspela skupaj vreči to imenitno vegansko tortico sublimnega okusa po pomaranči in čokoladi, ki brbončice spravi v blaženo stanje, sva morala v lov za ključno sestavino – vrhunsko oljčno olje.

cokoladno pomarančna (6 of 12)

Nedavno tega sva bila deležna prijetnega povabila v osrčje slovenske Istre. Takoj, ko sva izvedela, da naju vabi družina Morgan, ki stoji za svetovno priznanimi ekološkimi oljčnimi olji, sva pričela nestrpno cepetati. Ekstra deviška oljčna olja Morgan se ponašajo z najvišjimi standardi, ki določajo in nadzorujejo lastnosti ter postopke pridelave – z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in ekološkim certifikatom.
Lahko jih obiščeš na njihovem Facebook profilu ali spletni strani.

cokoladno pomarančna (8 of 11)

Ko sva v sončno nedeljo s cedečimi slinami tako pridivjala na Grintovec, naju je na posestvu njene družine pričakala simpatična Jenny Morgan. Po začetnem čebljanju smo se odpravili na potep po oljčnikih, ki skupaj vsebujejo kar 850 oljk.

cokoladno pomarančna (1 of 11)

Po bližnjem srečanju z oljkami istrske belice, leccino in maurino, smo prešli na degustacijo njihovih plodov ter seveda slavnega olja. Ličen prostor za pogostitev in degustacijo je tako naphan s številnimi priznanji, pokali in medaljami, da ne moreš vseh preučiti.

cokoladno pomarančna (5 of 11)

Za degustacijo nas je Jenny opremila z degustacijskimi kozarci, ki ne smejo biti prosojni, saj videz olja ne sme vplivati na oceno.
Takih olj še nisva pokusila. Po izrazito pikantnem in grenkem oljčnem olju zvrsti Istrske belice ter blagem Maurinu sva bila že dobro podmazana za nadaljne aromatične dogodivščine.

cokoladno pomarančna (7 of 11)

Soočila sva se s čislanim oljem ‘Morgan’ – mešanico sort Istrska belica, Maurino, Leccino in drugih – katerega je vodnik Flos Olei 2016 uvrstil na lestvico Top 20. Pravzaprav po njihovo na svetu ni boljšega ekstra deviškega oljčnega olja ekološke pridelave. Med okušanjem tega bogatega in kompleksnega oljčnega olja, so se že kresale ideje, kam bi ga vtaknila.

cokoladno pomarančna (6 of 11)

Naše prijetno druženje pa se je končalo s prav posebnim trojčkom – to so Morganova oljčna olja, katerih okus je obogaten z ekološko pridelanimi limonami, pomarančami in s čilijem.

cokoladno pomarančna (9 of 11)

Ravno oljčno olje z okusom pomaranče je postalo ključna sestavina te posebne in dekadentne torte, ki v ustih pusti imenitno pomarančen priokus.

cokoladno pomarančna (7 of 12)

Za bogato tortico brez jajc in mlečnih izdelkov potrebuješ:
1,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja z okusom pomaranče Morgan
220 g moke
60 g temnega grenkega kakava
1 žlico sode bikarbone
1 žličko pecilnega praška
ščepec soli
160 rjavega sladkorja (demerara)
4 dl vrele vode
1 žlica svetlega balzamičnega kisa
1 pomaranča

Nežno kremarstvo od tebe zahteva:
1 čokoladni puding
500 ml riževega mleka z lešnikom
1 kokosovo mleko
100 g temne čokolade (midva sva uporabila z okusom pomaranče)
3 žlice sladkorja v prahu oz. po okusu

Sladko krono predstavljajo:
lešniki
skodelica sladkorja
pomaranča

Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

cokoladno pomarančna (2 of 12)

V posodo vrzi moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono ter ščepec soli. Dobro premešaj in dodaj Morgan ekstra deviško oljčno olje z okusom pomaranče, kis ter 4 dl vrele vode. K sestavinam vmešaj še sladkor. Dno tortnega pekača obdaj s peki papirjem premaži s kokosovo maščobo in nanj zlij temno žlahtno zmes.
Pečico segrej na prijetnih 180 stopinj in vanjo za 30 minut pospravi ravnokar napolnjen pekač.

cokoladno pomarančna (12 of 12)

Krema

cokoladno pomarančna (3 of 12)

Medtem, ko se biskvit veselo peče in se omamne dišave iz pečice širijo po celem domu, se zamoti s pripravo kreme. Čokoladni puding naredi po navodilih z embalaže, le da namesto navedene mleka uporabiš riževego mleko z lešniki. V vročem pudingu raztopiš čokolado, nakar posodo odstaviš in ohladiš (do mlačnega).

Kokosovo mleko se ob mirovanju v hladilniku loči v dve plasti. Tekočino odlij (lahko jo uporabiš drugje npr. za smuti), strjeno plast pa z električnim mešalnikom stepi v kremo. Ravnokar primlateno kokosovo smetano zmešaj z ohlajenim pudingom. Sladkaj po okusu.

cokoladno pomarančna (10 of 12)

Zdaj se loti preprostega dela – biskvit postavi v tortni obroč, ki je obdan z acetatno folijo, nakar ga namočiš s sokom ene pomaranče. Čezenj premaži simpatično čokoladno kremo in torto zarini v hladilnik.

cokoladno pomarančna (11 of 12)

Vsaka kraljica želi biti pošteno nališpana in tale plemkinja se vede ravno tako nečimrno. Godrnjaje se spravi pacati kričeče okraske.

Sladkor stopi do karamele, nakar vanjo potunkaš na zobotrebec napičen lešnik. Z istim zobotrebcem nato zabodi nič hudega slutečo pomarančo, da karamela nežno steče z lešnika in tako tvori nitko. Postopek ponavljaj, dokler se ti pomaranča ne prične smiliti.

cokoladno pomarančna (9 of 12)

Ostale lešnike popraži in nasekljaj ter z njimi posuj vrh vzvišene torte. Krono sestavljajo pomarančni koleščki s karamelnim lešnikom na sredini.

cokoladno pomarančna (1 of 12)

Lepotica je zdaj končno nared. Nobena torta se ne sme pojesti v solo izvedbi, zato hitro zbobnaj vse družinske člane/prijatelje/sodelavce vkup.

cokoladno pomarančna (5 of 12)

Takole nedotaknjena ne bo ostala dolgo časa.

cokoladno pomarančna (4 of 12)

Še lep čas po zadnjem grižljaju te bo spremljal prijeten okus po pomaranči – nežen spomin na sladko avanturo.

cokoladno pomarančna (8 of 12)
Pomarančen tek!

3 comments

  1. Katja says:

    Pozdravljena,

    ker bi se rada prepričala, da je res tako, kot piše v receptu, me zanima, če za 1 vrečko čokoladnega pudinga uporabiš res samo 100 mL mleka.

    Hvala za odgovor.

Leave a Reply