Čokoladno-malinova torta

Drzna, pa čeprav brez jajc

 

Najini zmešani glavi pogosto kaj pozabita in mnogokrat se v peko tort zapodiva prikrajšana vsaj za eno sestavino.


Danes bova dokazala, da je moč pripraviti bogato torto za vse prste polizati, kljub temu, da ne vsebuje jajc, ki so pri peki biskvita težkokategorna sestavina. Nadomestila sva jih s trojčkom sestavin – oljem, vodo in pecilnim praškom.


V biskvit natlači:
130 g moke
200 g sladkorja
120 ml vode
120 ml olja
40 g grenkega kakava
0,5 žličke pecilnega praška
1 žlička vanilijeve esence
ščepec soli
mleko za navlažitev

Kremo tvori:
500 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
250 g mascarpone sirčka

V pokrivalu iz malin se nahaja:
450 g zamrznjenih malin
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
sok pol limone
5 lističev želatine

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit:

Vse suhe sestavine pridno zmešaj v eni posodi, v drugi posodi pa naj se združijo še mokre sestavine. Ti ne izbiraš strani, zato vse skupaj električno zmešaš.
Dobljeno brezjajčno čokoladno zmešnjavo vlij v namaščen pekač, obdan s papirjem za peko. Zalučaj ga v pečico, razžarjeno na 180 ºC, kjer naj se cmari 15-20 minut.

Krema:

Medtem, ko biskvit uživa na sončenju v pečici, se ti loti priprave kreme.
250 ml sladke smetane segrej do vretja, nato pa odstavi in vanjo vrzi nalomljeno čokolado. Z metlico mešaj do žametne in homogene zmesi.
Počakaj, da se čokoladna mešanica ohladi, nato pa vanjo vmešaj mascarpone. Preostalih 250 ml smetane premlati do čvrstega in s spatulo nežno vmešaj k ostalim sestavinam.
Biskvit se je med našim pacanjem že ohladil, zato ga dobro namoči z mlekom, nanj pa nanesi nežno kremo. Nadebudno torto postavi v hladilnik.

Pokrivalo iz malin:

Maline stresi v kozico, za popotnico pa jih potresi s sladkorjem v prahu. Količino slednjega prilagajaj lastni sladkosnednosti – midva sva ga uporabila dve zvrhani žlici. Maline pošpricaj s sokom pol limone.
Nad pretežno močnim ognjem jih segrevaj, dokler se ne razpustiijo.
Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v še vročo malinovo osnovo, nato pa dobro zmešaj.
Počakaj, da se malinova brozga malce ohladi, nato pa jo prelij čez kremo na nastajajoči torti.
Zdaj torto zakleni v hladilnik in se od nje poslovi vsaj za šest ur, še bolje pa je, da čakanje nanjo prespiš.


Simpatično torto pred postrežbo okrancljaj z malinami in listi sveže mete.


Nikomur, ki bo zagrizel v kos tele čokoladne lepotice, ne bo padlo na pamet, da v njej ni jajc.


Malinov tek!

5 comments

  1. Sabina says:

    S čim bi se dalo nadomestiti oziroma zamenjati sladko smetano in mascarpone? Imamo doma alergika na mleko in mlečne izdelke ter oreščke. Hvala.

    • midva says:

      Pozdravljena Sabina!
      Mascarpone in sladko smetano lahko nadomestiš Z mehkejšim tofujem in sojinim jogurtom, lahko pa uporabiš tudi kokosovo mleko- katerega čez noč pustiš v hladilniku da strdi in uporabiš samo trdi del. Lp, Midva

Leave a Reply