Čokoladni mousse z jagodnim pirejem

Živčno mencaj, saj se bo radodarni bajsi že čez 3 dni stlačil v tvoj dimnik

 

Vsi božični izvedenci si delijo mnenje, da je daleč najlepši kulinarični pojav, ko sveže zapadel čokoladen sneg prekrije jagodno jezero.

musse-5

Že vrsto let so si božičkologi belili glavo s tem, kaj sestavlja to sladico in končno so uspeli priti puhasto-čokoladni stvari do jagodnega dna!

musse-3

Sladki večplastni fenomen v štirih kozarcih je sestavljen iz:
85 g temne čokolade (midva sva uporabila Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
85 g mlečne čokolade (midva sva uporabila Cavalier Milk s stevio)
2 jajc
40 g sladila v prahu SugarSweet Soft (ali 40 g sladkorja v prahu)
2,5 dl sladke smetane

Raziskave kažejo, da je jagodni pire nastal s segretjem in pasiranjem 400 g jagod ter poljubne količine sladkorja.

Karamelni laski ne vsebujejo nič drugega kot 3 žlice sladkorja in 1 žlico vode.

musse-1

V kozarce vlij jagodni pire in jih postavi v hladilnik, nato pa se loti vsakega moussa posebej – najprej iz temne, nato iz mlečne čokolade.

Spodnjo plast sestavlja puhast mousse iz temne čokolade.
Umori eno jajce ter loči beljak in rumenjak. Prvega stepi v čvrst sneg, drugega pa skupaj s sladkorjem v prahu (ali SugarSweet Soft) penasto prebutaj.

musse-7

1,5 dl sladke smetane stepi do stepene smetane. Čokolado stopi nad soparo in ohladi. Da lažje k njej vmešaš rumenjak s sladkorjem, k njej vrzi žlico smetane ter premešaj. S spatulo vmešaj tudi rumenjak, nato pa preostalo smetano. Na koncu postopoma primešaj še sneg iz beljaka.
Z žlico ali dresirno vrečko nanesi mousse na jagodni pire, nato kozarec položi v hladilnik.

musse-9

Plast višje naletiš na nežen mousse iz mlečne čokolade.

Zopet ločiš beljak od rumenjaka. S tepežem pretvori beljak v čvrst sneg, rumenjak pa posuj s sladkorjem (ali SugarSweet) in penasto umešaj.
Preostal 1 dl smetane namlati do čvrstega. Mlečno čokolado pazljivo stopi nad soparo, jo pusti, da se ohladi, nato pa jo skupaj z žlico smetane prešerno premešaj. V čokoladno maso najprej vmešaj rumenjak, nato pa še ostalo smetano. Z izjemno nežnostjo na koncu vmešaj še sneg.
Z žličko nanesi puhast mousse v kozarec.

musse-8

Mousse naj v hladilniku počiva vsaj 2 uri, tik pred serviranjem pa pripravi karamelne laske, ki se odlično podajo k čokoladni snežni odeji.
3 žlice sladkorja in žlico vode segrevaj na srednje visokem ognju, dolker ne nastane temno zlata karamela. Odstavi, nato pa s kuhalnico zajemi nekaj karamele in ko se ta dovolj ohladi, iz nje s prsti izvleči tanke laske.

musse-6

Nič ni lepšega, kot se preko krhke karamele prekopati do rahlega in nežnega moussa.

musse-4

Plast nižje te čaka žlahtna pena iz temne čokolade, ki plava na osvežilnem jagodnem pireju.

musse-2
Puhast tek!

7 comments

 1. Tonja says:

  Živjo!

  Zanima me, za koliko kozarcev velikosti, kot so na sliki je tale recept ter kje sta kupila jagode ( ker ni čas jagod, me zanima kje dobiti približno take z vsaj malo okusa po jagodah ) ?

  Hvala za odgovor !

  Lep dan 🙂

  • midva says:

   Živijo, Tonja!

   Midva sva z moussom napolnila 4 kozarce. Priporočava uporabo zamrznjenih jagod (midva sva imela še domače v zamrzovalniku), saj so sveže, ki se svaljkajo po trgovinah, popolnoma brez okusa.

   LP, midva

 2. Veronika says:

  Zdravo, ali lahko namesto mlecne cokolade uporabim belo? Ce ja, je razmerje enako, ali bi bilo potrebno kaj prilagoditi?

  Hvala za odgovor in lep dan,
  Veronika 🙂

 3. Nina says:

  Živjo,
  naredila bi tole sladico v mini kozarčkih za otroški rojstni dan namesto torte.
  Malo me skrbijo surova jajca.
  Bi se dalo mousseje kako narediti tudi brez jajc?

  Hvala,
  Nina

  • midva says:

   Zdravo Nina!

   Če so sveža jajca se nimaš kaj bati. Brez jajc pa konsistenca mousa žal ne bo ista. Lahko pa pripraviš čokoladno kremo tako, da v smetani raztopiš čokolado, fajn ohladiš in nato to stepeš- ta krema pride tudi fantastična. Lp, Midva:)

 4. Simona says:

  Zdravo. Sem delala z belo čokolado – Hofer, sladka smetana Hofer… takoj ko sem primešala smetano v čokolado, jajca sladkor se je vse skupaj vsirilo…. je komu jasno zakaj?

Leave a Reply