Čokoladna strjenka s kardamomom

Čez 16 receptov bo Božiček tu!

 

Božičkovi škratje so nadvse ustvarjalna bitja. Čim zaključijo z zbijanjem v svoji delavnici, se spokajo v kuhinjo, kjer pacajo na polno. Tokrat so se kulinaričnega škratarjenja lotili z močnim elanom, ker jih je Anja z MojMuffin.si razveselila s kvalitetnim in vsestranskim silikonskim modelom. Lahko ga kupiš tukaj.

kardamom-12-of-12
Mali možici so priložnost nemudoma zagrabili in združno ustvarili izvrstno čokoladno strjenko s kardamomom. Z njo so zares zadeli žebljico na glavico.

kardamom-10-of-12
Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjem, pošteno začinil pa ga je kralj začimb Kotányi. Klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za škratjo strjenko si nagrabi:
800 ml sladke smetane
6 žlic sladkorja v prahu
200 g temne čokolade
8 lističev želatine
1 žlica mletega kardamoma Kotányi

kardamom-1-of-12
Ko se dretje in prerivanje škratov poleže, se lahko priprava čokoladnega kolutka končno prične. V smetano frcni žlico kardamoma v prahu in stresi mleti sladkor. Posodo vrzi na šporget in poskrbi, da njena vsebina na hitro zavre. Čokolado nalomi, kot da se ti je s čim zamerila in jo zlohotno prelij z vrelo smetano. Da se čokolada ne bo sama namakala, ji pošlji družbo delat še krdelo poprej namočenih in ožetih lističev želatine. Mešaj in mešaj, dokler ne dobiš enotne čokoladne zmesi.

g87863
Pograbi silikonski model in vanj v stilu izučenega fužinarja zlij čokoladno mešanico. Model postavi v hladilnik za približno tri ure. V kolikor si bolj neučakane sorte, potem strjenki do strditve pomagaj tako, da jo porineš v zamrzovalnik ali pa vržeš ven na decembrski mraz.

g87868
Medtem, ko skupaj s hiperaktivnimi škrateljni čakaš na strjenko, živčno postopaj in nenehoma glej na uro. Pred postrežbo pa prelij 100 g temne čokolade s 100 ml vrele sladke smetane in ko se ta zmes malo ohladi, jo prelij čez strjenko.

kardamom-9-of-12
Škratje čokoladno kolo lahko okrasiš še s semeni granatnega jabolka, po kratkem občudovanju pa požrešno planeš nanj.

kardamom-8-of-12
Strjeni tek!

4 comments

    • pizmur says:

      Zdravo Nataša!
      Lahko tudi v navadnem pekaču narediš. Preden strjenko ven vzameš, potopi pekač v vročo vodo in bo z lahkoto šla ven. Lepe praznike, Midva:)

Leave a Reply