Cimetova panna cotta z borovničevo sredico

Dihjemajoča spogledljivka borovničevega srca

 

Kaj se trese kot šiba na vodi, kljub visoki vročini, ki pritiska zunaj? Kaj le – izvrstna spogledljiva cimetova panna cotta, v kateri bije borovničevo srce.

panna cotta (3 of 6)
Tale poletna bombica pod modrim oklepom skriva dobrodošlo svežino panna cotte in kontrasten pridih cimeta, ki sladici vliva prikrit občutek prazničnosti.
Poseben značaj pa ji daje tudi oblika, za katero sva uporabila silikonski model. Tudi za tega je poskrbela Anja z MojMuffin.si. Pokukaj tudi na MojMuffin.si Facebook stran.

panna cotta (5 of 6)
Osvežilno poleno tvori:
900 ml sladke smetane
2 vrečki želatine
1 zvrhana žlička cimeta
4 žlice sladkorja v prahu
2 vrečki vanilijevega sladkorja

Borovničevo jedro razveseljuje z:
300 g borovnic
3/4 vrečke želatine
sladkorjem po okusu

panna cotta (1 of 6)
Izdelava današnje sladice poteka od središča do plašča. Najprej pripravi borovničevo jedro – borovnice segrej, da se zmehčajo, jih spasiraj in sladkaj po okusu, nakar vanjo zalučaš namočeno in ožeto želatino. Mešaj, dokler se želatina povsem ne raztopi, nato pa dobljeno borovničevo brozgo vlij v model. Porini jo v zamrzovalnik.

g4557
‘Panna cotta’ po italijansko pomeni ‘kuhana smetana’, tako da ti je verjetno jasno, česa se moraš lotiti zdaj. Smetano segrevaj 10 minut, nakar vanjo streseš sladkor v prahu, cimet in obe vrečki vanilijevega sladkorja. Želatino namoči in ožemi ter prešerno vmešavaj v smetano, dokler se ne raztopi. Tace stran, dokler se smetana ne ohladi!

g4562
Zamrzovalniku izmakni model ter iz njega vzemi strjeno borovničevo plast. Ta mora biti dovolj trda, da se med rokovanjem ne preoblikuj+e Model do polovice napolni z ohlajeno smetano in vanjo previdno in natančno položi borovničevo jedro. Čezenj nežno zlij še ostalo smetano.
Na vrsti je dopustnikovanje polnega modela v hladilniku. Hladne počitnice naj trajajo, dokler panna cotta ni dovolj čvrsta.

g4551
Ko je bila panna cotta sposobna stati na svojih nogah, sva jo nagradila z ogledalno glazuro.

g4566
Izdelave takoimenovanega ‘mirror glaze’ sva se lotila po tem postopku:

Potrebno je še prgišče borovnic in metinih lističev in nežno zdrizasta zavaljenka lahko zasije v polnem sijaju!

panna cotta (4 of 6)
Ko se lepotička takole sonči, jo je kar malce težko požreti. Hitro te mine in jo napadeš z vsemi štirimi.

panna cotta (2 of 6)
Po natančno izvedenih slepih testih na prijateljih in družini lahko potrdiva, da mora za najugodnejše razmerje med napokanostjo in raztezkom nasmeška porcija vsebovati natanko dva kosa.

panna cotta (6 of 6)
Osvežilni tek!

2 comments

  1. Alma says:

    Pozdravljena VI2,

    Pri tem receptu so me pritegnule čudovite slike in prelepo plavetnilo borovnic. Ko sem se napasla na slikicah, sem šla še na recept . Se mi zelo dopade, vse v kompletu. Tako da se te sladice lotim, če ne danes, pa jutri zagotovo.
    lp, Alma

Leave a Reply