Česnova juha v skodelici iz kruha

Še šest paničnih dni do božiča te čaka

 

Božičkovi jeleni ob ponosnem razkazovanju svojega mogočnega rogovja veljajo za prave kopitarske mačote, ki so vsemu kos. Podnevi je morda temu še tako, a z nočjo se morajo soočiti s svojim največjim strahom – božičnimi vampirji. Ubogi terorizirančki v takih trenutkih komajda zatisnijo očesi, zato jim Božiček skuha jed, ki zanesljivo odganja zimske krvosese.

kotani-4-of-4
Gre za bogato kremno česnovo juho iz kar 50 strokov česna, ki jo rogateži najraje pomlatijo kar skupaj s kruhovo skodelico.

kotani-1-of-1
Takole postrežena juha bo odgnala le vampirje, privabila pa čisto vse druge lakotnike v premeru 300 metrov.

kotani-3-of-4
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Česnova antivampirska župa vsebuje:
0,5 l jušne osnove
2,5 dl sladke smetane
50 strokov česna
1 vejica šetraja
5 žlic oljčnega olja
2 manjši čebuli
peteršilj
timijan
poper
sol

K česnovi juhi obvezno spada še rezina limone.

Za kruhove skodelice si nagrabi:
40 g
svežega kvasa
150 ml mleka
300 ml vode
1 žlica sladkorja
2 žlici oljčnega olja
750 g moke
2 žlički soli

Za lepo obliko kruhovih skodelic si priskrbi še glinene cvetlične lončke.

V toplo mešanico mleka in vode nadrobi kvas in vsuj 1 žlico sladkorja. Dobljen kvasec postavi na toplo in počakaj, da popeni.
Kup moke posoli in pošpricaj z oljčnim oljem, v njeno sredino pa naredi jamico. V ustje vulkana vlij kvasec in prični z gnetenjem testa. Če bo po nekaj minutah gnetenja testo še preveč lepljivo, dodaj malo moke.
Pusti, da testo pokrito in na toplem vzhaja 1 uro, nakar ga razdeliš na štiri enako velike kepe. Tudi te naj pokrite počivajo 30 minut.

Napihnjene bunke zatlači v umite in pomokane cvetlične lončke in jih za 45 minut vrzi v pečico, segreto na 200 stopinj. Če se vrhovi prehitro pečejo, jih prekrij z aluminijasto folijo.

untitled-4-of-4
30 neolupljenih strokov česna poškropi s tremi žlicami oljčnega olja in razveseli z vejico šetraja. Zarini jih v pečico, kjer naj se 30 minut cmarijo pri 180 stopinjah.
Počakaj, da se česnov kupček ohladi, nato jih olupi.

untitled-2-of-4
Preostalih 20 strokov olupi in jih kar cele vrzi k nasekljani čebuli, ki se v loncu praži na 2 žlicah oljčnega olja. Malce jih popraži, nato pa zalij z jušno osnovo. Ko se česen zmehča, v brbotajočo jušno kopel vrzi še česen iz pečice. Vsebino lonca spasiraj s paličnim mešalnikom.
Vlij sladko smetano in stresi sol ter poper po okusu, v juho pa naj skoči še timijan. Kuhaj približno 10 minut, da se juha zgosti, okusi pa povežejo. Po vrhu potresi svež peteršilj.

untitled-3-of-4
Iz cvetličnih lončkov potegni gigantske kruhove muffine in jim odsekaj glavo. Z nožem, žlico ali pa kar z rokami izdolbi luknjo.

untitled-1-of-4
Dobljeno jamico je potrebno seveda zapolniti, za kar uporabi kar sveže skuhano česnovo juho.

kotani-2-of-4
Prestrašeni jelenčki se lahko po česnovem jušnem obedu zopet ponosno postavljajo in delajo pogumne, kot da kruti božični vampirji niso nikoli obstajali.

kotani-1-of-4
Kruhasto-juhast tek!

Leave a Reply