Bulgurota

Bulgur z zelenjavo

 

Rižota je dodobra zasidrana jed v skorajda vsakem gospodinjstvu. Kako dobro se pa rižu zoperstavi orientalski nasprotnik – bulgur?

DSC06076
V štiri krožnike bulgurote spada:
2 kavni skodelici bulgurja
2 kumari
1 brokoli
1 čebula
2 žlici navadnega jogurta
1 žlica kisle smetane
2 žlici rastlinskega olja
sol
poper

DSC06044

Bulgur je narejen iz pšenice durum s posebnimi postopki parjenja, k nam pa je prišel z bližnjega vzhoda.
Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Bulgur lahko uporabimo v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem pa je odlična zamenjava za (že kar prežvečen) riž.

Bulgur skuhaj po navodilih z embalaže. Najina so bila sledeča: razmerje med bulgurjem in vodo je 1:2, kuhati pa ga je potrebno 15 minut. Ker za današnji recept potrebuješ “al dente” bulgur, trajanje kuhanja skrajšaj za minuto ali dve.



DSC06059
Svojo pozornost nato preusmeri na nič hudega slutečo zelenjavo.
Čebulo na drobno nasekljaj, kumari pa olupi, razpolovi, izdolbi z žličko ter nareži na majhne koščke.

g3072
Brokoli je nemaren, zato ga operi, nato pa razkosaj.

DSC06053
V voku ali podobni kastroli na dveh žlicah olja popražiš čebulo. Ko le-ta od veselja postekleni, jo zasuješ s kumarami in pražiš, dokler se ne zmehčajo.
Družbo v voku poživi s brokolijevim cvetjem, nato prilij toliko vode, da pokriješ dno ter posoli in popopraj.

g3066
V pokriti posodi zelenjavo dušiš 5 minut, nato odvrzi pokrovko in počakaj, da voda izpari.
K zelenjavi vtresi bulgur in dobro premešaj ter kuhaj še dobro minuto.

V bulguroto pljuskni še jogurt in kislo smetano ter poskusi, če je začinjeno po tvojem okusu.

g3076
Hitro in okusno kosilo je nared. Čmokanje poskusnih zajčkov za mizo je očiten pokazatelj, da ima rižota resnega tekmeca!

DSC06100
Z 260 kalorijami na porcijo si lahko brez slabe vesti privoščiš repete.

DSC06079
Dober tek!

One comment

Leave a Reply