Bučna pita

Grozna pita, v nočni mori skrita

 

Od naju se tokrat pričakuje, da pripraviva okusno, a srhljivo jed, ki zaledeni kri v žilah in postavi kocine pokonci, namesto tega sva pa obudila nežno pošast, ki nikomur noče nič žalega.

pita buca-2
Pred ta izziv sva bila za noč čarovnic postavljena kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator.

KuhaM
Dobrodošli torej v kulinarični mučilnici, iz katere se pogosto sliši kričanje paličnega mešalnika in jok kipečega piskra!
Prva lekcija na poti do izobrazbe v srhljivosti in terorju je izdelava svoje prve udomačene pošasti, po vzoru genialnega mladeniča Victorja Frankensteina. Najbolj zlobna sestavina, katero je moč dobiti te dni, je seveda buča, zato je idealna za kruto, a slastno pošast – bučno pito.

pita buca-5
Zlobni nadev straši s:
100 g rjavega sladkorja
50 g sladkorja v prahu
150 ml sladke smetane
1300 g sveže maslene buče (iz katere sva dobila 600 g pireja)
4 jajci
1 žličko arome vanilije
100 g sirčka Philadelphia
0,5 žličke cimeta
3 ščepci zmletih klinčkov

V krutem testu se skriva:
300 g moke
150 g masla
1 jajce
100 g sladkorja v prahu
ščepec soli

Za strašljiv obraz potrebuješ še kakav v prahu.

Testo

pita buca-1-2
Za svojo prvo žverco moraš najprej narediti ogrodje. Hladno maslo nareži na kocke in ga skupaj z ostalimi sestavinami zgneti v kepo. Zavij jo v folijo in postavi v hladilnik, kjer naj med očmi v kozarcih in možganih v posodah počiva 30 minut.

pita buca-11
Testo nato povaljaj in položi na namaščen pekač za pito. S prsti ga čutno potlači ob pekač, odvečno testo pa odreži. Da testu zadaš čim večje muke, ga večkrat prebodi z vilicami.

pita buca-9

Nadev

pita buca-1
Neotesano masleno bučo zabodi v hrbet, jo prereži na pol in ji odstrani drobovino. Počasi z nje olupi kožo, pri tem pa se srhljivo smehljaj. Meso nareži na koščke, katere popražiš v ponvi, dokler se ne zmehčajo. Vžgi mesoreznico (ali pa navaden sekljalnik) in bučo spasiraj v pire.

pita buca-7
Jajca zasuj z rjavim sladkorjem in sladkorjem v prahu, nato jih penasto namlati. K njim vrzi prav vse preostale sestavine, vključno z bučnim pirejem, in dobro premešaj. Dobljeno brozgo stresi v pripravljen pekač s testom.

pita buca-10
Zdaj pride na vrsto uporaba najbolj pomembne naprave v vsaki zakleti kleti – pečice. Krut postopek, ki vdihne nezasluženo življenje pošastni piti, traja približno 40 minut, izveden pa mora biti točno pod kotom 180 stopinj.
Srh vzbujajoče renčanje iz pečice nakazuje, da je oranžni monstrum končno ustvarjen. Na hitro ga še zabodi z zobotrebcem, da preveriš, če je temu res tako.

Na list papirja nariši željen jezen obraz in s škarjami iz njega napravi šablono. Povezni jo čez brezobrazno pito in po njej potresi kakav v prahu.
Pošast je ustvarjena! MUAHAHAHAHAHA!

pita buca-8
A glej ga zlomka, kmalu je na prizorišče vdrlo krdelo pajkov, ki zares ne marajo čarovništva in nemrtvih. Hitro so se spravili v napad na tvojo pošast, staro komaj nekaj minut.

pita buca-3
Kos za kosom so ubogo pito odvlekli v svojo mrežo, kjer so jo na skrivaj jedli, pri tem pa zadovoljno cmokali.

pita buca-6
Upri se in si od zoprnih členonožcev pribori vsaj en kos svoje pite. Med bliskom strele in ob zloveščih tonih iz orgel divje zasadi svoje čekane v njo!

pita buca-4
Grozoviti tek!

5 comments

 1. Nessie says:

  Pozdravljena,

  vajina pita iz buč je odlična, čeprav ima recept eno napako: med sestavinami za nadev manjkajo jajca, ki jih kasneje omenjata v postopku. Jaz sem dala 3, šele kasneje, ko sem si ogledala slikovni material, pa vidim, da so na sliki 4. Kljub vsemu nobenega kosa ni ostalo, tako da tistega jajca nihče ni pogrešal.

  Lp, Nessie

 2. tina says:

  Pozdravljeni, sem jo naredila odlična. sem pa imela malo težav z nadevom, ki mi je ratal zelo tekoč, tako da je bilo potrebno malo improvizacije.
  čp

  • midva says:

   Zdravo Tina!

   Nadev pride kar tekoč ko testo preliješ z njim. Vendar se v pečici zelo lepo speče in strdi. Naju veseli da vam je bila všeč:)LP, Midva:)

Leave a Reply