Božične solatne školjke

Le še 22 dni do Rudolfovega rdečega smrčka

 

Ob snegu, mrazu, okraskih, kuhanem vinu in božičnih melodijah le redkokdo pomisli na morje. Malo znano dejstvo je, da oceanska bitja praznujejo svoj božič. 25. decembra jih namreč obišče povodni Božiček, ki iz severnega morja priplava na morskih jelenih.

skoljkice-1-of-7
Da tolstega Božička morski prebivalci zvabijo v svoje mokre konce, namesto smrečic okrasijo školjke. Današnjih nikakor ne bo mogel spregledati, saj se testeninske školjke bohotijo z bogato solato s prekajenim govejim jezikom, rdečo peso in mascarpone sirčkom.

skoljkice-4-of-7
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Udarne školjke skrivajo:
prekajen goveji jezik
velike školjčne testenine
1 manjšo kuhano rdečo peso
4 kisle kumare
2 žlici koruze
2 zvrhani žlici mascarpone sirčka
1 zvrhano žlico skute
1 žlico polnozrnate gorčice
sol
poper

Najprej se loti prekajenega govejega jezika. Čofni ga v ogromen lonec in ga kuhaj eno uro. Olupi ga in ga nareži na mini kockice. Za izdelavo solatnih školjk je potrebna približno 2 pesti nakockanega jezička.

skoljkice-5-of-7
V trgovini nagrabi največje možne testenine – orjaške školjke. Skuhaj jih al dente, nato pa odcedi in razporedi po površini da se ohladijo, ne da bi se sprijele med sabo.

skoljkice-6-of-7
Medtem, ko školjke pridno čakajo, se loti priprave vijolične solate. Rdečo peso in kisle kumare nareži na male kockice, ki jih zmešaš z jezikavimi kockami, mascarponejem, skuto in polnozrnato gorčico. Mešanico posoli in popopraj, nakar jo prešerno zatlačiš v ohlajene školjke.

skoljkice-7-of-7
Past za morskega Božička je končana. Školjke postavi med alge in se potuhni v prvo špiljo. Pazi na morske ježke.

skoljkice-3-of-7
Kmalu opaziš plavajočega Božička, ki pridirja na svojih oceanskih jelenih. Od navdušenja nad školjkami kar opleta s škrgami, ti pa si maneš plavuti, ker veš, da te letos čakajo imenitna darila!

skoljkice-2-of-7
Podvodni tek!

2 comments

Leave a Reply