Božična večerja

Vse je že pripravljeno za dobrodušnega belobradeža!

 

Zavihaj rokave, popravi si božično kapo in si zavrti venček božičnih štiklcev. Zdaj gre zares, saj nocoj gostiš legendo vlamljanja v hiše – Božička! Vsi vemo, da je belobradi okroglež nor na pečenke, zato mu pripravi sočno medeno glazirano pleče, ob katerem tečejo potoki sline.

vecerja-1-of-19
Rezinam sočne pečenke bosta družbo delala s sirom bogata krompirjeva torta in osvežilno zelena omaka iz graha in mete, kar bo Božiček pozdravil z glasnim hohotom.

vecerja-6-of-19
Da pa radodarnega možica spraviš na delovno temperaturo, mu ponudi uvod iz prepognjenega tria iz govejega karpača z bivoljo mocarelo, ponarejenega bučkinega karpača s skuto in olivami ter zlaganega karpača iz jajčevcev z mladim sirčkom in drobnjakom.

vecerja-5-of-19
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Bombastična pečenka te na kolena spravi z/s:
1 kosom prekajenega svinjskega plečeta
150 g medu
1 žlico polnozrnate gorčice
100 g masla
pestjo klinčkov

Škratje zelena omaka v sebi skriva:
110 g masla
200 g zamrznjenega graha
200 ml jušne osnove
pest sveže mete
1 dl sladke smetane
1 žlico masla
sol
poper

V bogata krompirjevo torto je stlačeno:
1,5 kg krompirja
1 sladki krompir
150 g cheddar sira
200 g edamca
2 jajci
1 dl sladke smetane
50 g masla
muškatni orešček
sol

Za nežen goveji karpačo potrebuješ:
1 manjši kos zorjene pljučne pečenke
ščepec celega popra
bivoljo mocarelo
rukolo
sol

Bučkin “karpačo” sestavljajo:
1 bučka
2 žlici skute
2 žlici oliv
sol

“Karpačo” iz jajčevca pa vsebuje:
1 jajčevec
2 žlici mladega kremnega sirčka
drobnjak
sol

Trio karpačev

Da bo Božiček lažje čakal na omamno pečenko, ga podpri z imenitnimi, a simpatičnimi prigrizki.
Poper popraži na suhi ponvi in ga stri ter razporedi po aluminijasti foliji. Mehko meso naj se povalja v njemu, nato pa ga tesno zavij v folijo in postavi na hladno za eno uro. Pograbi aluminijast paketek in ga še zavitega na vroči ponvi popeci na vsaki strani po pol minute.
Alu-zavitek naj se ohladi, nakar ga postaviš v zamrzovalnik. Po eni uri je nared za tanek razrez.

vecerja-19-of-19
Za prvo polnilo naskeljaj olive in jih zmešaj z dvema žlicama skute. Posoli in popopraj po okusu.

vecerja-11-of-19
Za drugo polnilo pa zmešaj nasekljan drobnjak in 2 žlici mladega kremnega sirčka. Zopet začini po okusu.

vecerja-13-of-19
Pripravjena nadeva je potrebno nekam stlačit, zato nareži bučke, jajčevce in goveji file na tanke rezine. Zelenjavne rezine posoli in pusti, da spustijo vodo.

vecerja-14-of-19
Pri jajčevcih in bučkah ne gre za pravi karpačo, ker užgeš bližnjico in rezine na hitro popečeš brez olja. Ko se zmehčajo, so popolne za goljufivi karpačo. Na polovico rezine bučke ali jajčevca vrzi žličko nadeva in jo prepogni. Skupaj jo lahko drži lična ščipalka.
Pravi goveji karpačo pa nastane, ko v tanko rezino govejega fileja zatlačiš kos bivolje mocarele in ščepec rukole.

vecerja-18-of-19
Božičku se že trese brada, kar nakazuje alarmantno stopnjo lakote! Odreši ga grmečega kruljenja in mu na pomoč pošlji trojček karpačov, ki jih izdatno pokapljaš s kvalitetnim oljčnim oljem.

vecerja-4-of-19

Krompirjeva torta

Eden izmed razlogov, da se je hohotajoči dobrodušnež sploh prikazal pri tebi, je obljuba, da ga čaka torta. Nima pa pojma, kakšna.
Nekaj krompirja nareži na približno enako velike in debele rezine in jih skuhaj do polovice. Razporedi jih ob stenah in po dnu pekača za torte. Preostal krompir nakockaj in popolnoma skuhaj. Odlij vodo, k njim vrzi maslo in vlij smetano. Dodaj sol in poper ter muškatni orešček, nato vse skupaj prijazno spasiraš do gladkega.

vecerja-16-of-19
Če bi te zdaj Božiček še bolj postrani gledal, bi se z brado dotaknil stropa. Ugotovil je tortarsko ukano!
Ignoriraj ga in v pirejasto mešanico vmešaj jajci in nastrgan sir.

vecerja-17-of-19
Kremno zmes nadevaj v okrompirjen pekač za torte in za 45 minut vrzi v pečico, segreto na 200 stopinj. Medtem poskusi pomiriti brundajočega Božička, ki tarna o prevarah.
Če se prične torta na vrhu žgati, jo prekrij s papirjem za peko.

Preden torto postrežeš, se mora ohladiti do mlačnega, sicer se bo od vsega dobrega kar razlezla.

vecerja-15-of-19

Glazirana pečenka

vecerja-8-of-19
Božiček že cepeta in izvaja svoj nenavadni ples. Začutil je, da se pripravlja kraljica večerje – pečenka. Prekajeno mesnino običajno srečaš v času velikonočnega zajca, a se izvrstno znajde tudi kot pečenka. Glavni krivec za izjemni okus je sladka glazura.

Nad soparo zmešaj med, maslo in gorčico, dokler se ne povežejo med sabo. Ves čas peke pečenke pa naj bo jantarna zmes topla.

vecerja-9-of-19
Kosu šunke ali plečeta odreži odvečno maščobo in vanj karirasto zareži do globine slabega centimetra. V stičišča premic zapiči klinčke, nadebudno pečenko pa radodarno polij z glazuro in jo pošlji na dolgo peko. Pri 165 stopinjah naj se cmari 80 minut. Vsakih 15 minut jo radovedno preveri in premaži z glazuro.

Božičku nikar ne pusti blizu pečice – nazadnje mu je brada nazaj rasla skoraj pol leta.
Nagrada za dolgo čakanje ob omamnih vonjavah je presenetljivo sočna pečenka, ki ji velikonočna kuhana šunka ne seže niti do krače.

vecerja-12-of-19

Grahova omaka z meto

K močni sladkobni glazuri se izjemno poda osvežilna omaka iz graha in mete. Božiček je pravi izvedenec in je takoj ugotovil, da gre za škratji recept. Kdo bi si mislil, ob vsej tej zeleni barvi.

Zavri jušno osnovo in vanjo stresi in kuhaj, dokler se ne zmehča. Zdaj se mu pridruži še meta in pasiranje s paličnim mešalnikom se lahko prične! Omako zopet pristavi na ogenj in vanjo zlij smetano in vrzi maslo. Posoli in popopraj po okusu.

vecerja-10-of-19
Običajno potrpežljiv Božiček zdaj sedi za mizo in s priborom razbija kot kak otrok. Komu se pa ne bi rahlo snelo, ko bi pred sabo videl tako pečenko, pa je ne bi smel napasti?

vecerja-2-of-19
Odstrani klinčke, pograbi nož in čutno nareži kose izjemno sočne pečenke.

vecerja-1-of-1
Na božičkov krožnik skoči kos bogate krompirjeve torte, ki se s kremno sredico polno sira pogumno zoperstavi izraziti sladkobi glazirane pečenke. Vročo kri pomiri nežna in živahna grahova omaka z meto.

Belobradega radodarneža nocoj čaka še prelet po celem svetu, zato mu košato brado ovij v slinček. Nič ne pomaga. Po 15 minutah cmokanja in pritajenega vriskanja je snežno bela brada postala slikarsko platno.

vecerja-7-of-19
Božični tek!

Leave a Reply