Božičkova župa

16 poslastic in božič bo tu

 

V takih hladnih in mokrih dneh se nadvse prileže kaj toplega na žlico. Še sreča zatorej, da je najin prijatelj Rudolf iz Božičkove kuhinje izmaknil skrivno recepturo za njegovo slavno juho.

Soup-6

Božičkov magični napoj sestavlja:
800 g paradižnikov
45 g sušenih paradižnikov
2 dl paradižnikove mezge
0,5 l zelenjavne juhe (ali 1 zelenjavna kocka raztopljena v pol litra vode)
0,5 l vode
2 stroka česna
1 majhna čebula
1 korenček
2 žlici medu
4 žlice olivnega olja
bazilika
sol
poper

Hrustljave zvezdice:
75 g masla
200 g moke
2 ščepca soli
2 žlici jogurta
5 dag ribanega sira

Najprej se loti testa za zvezdice, ki bodo plavale v juhi. Zmešaj na sobno temperaturo segreto maslo, moko, jogurt in sol. Dobljeno testo zbij v kepo, zavij v aluminijasto folijo in vrzi v hladilnik, kjer naj čaka svoj trenutek.

Božičkov recept se prične s paradižniki, katere umiješ in razpolovljene postaviš v pekač. Pokapljaj jih z dvema žlicama olivnega olja in narahlo zasuj s ščepcom ali dvema sušene bazilike.
Polovičke porini v pečico, kjer naj uživajo 30 minut pri 190 stopinjah.

Soup-1

Sušenemu paradižniku povrni vlažnost tako, da ga postaviš v jacuzzi – pol litra vrele vode. Pusti, da uživa.
Čebulo, česen in korenje na drobno nasekljaj.

Soup-7

Zvezdnato testo vzemi iz hladilnika in ga čutno povaljaj do tankega. S pomočjo piškotnih modelčkov izreži zvezdice in jih posuj z ribanim sirom.

Soup-8

Zdaj paradižniki izgledajo naravnost slastno. Reši jih pečice, nato jih daj iz kože.

Soup-11

Zloglasna pečica je zdaj prazna, kar se bo hitro spremenilo. Z nasmeškom privij temperaturo na 200 stopinj in se, medtem, ko pošlješ nič hudega sluteče zvezdice na 15-18 minutno sončenje, zlobno hehljaj.

Soup-3

V pekač s paradižniki vlij vodo, v kateri se je kopal njihov sušeni sorodnik, te pa nareži in vrzi zraven. S kuhalnico dobro pomešaj in postrgaj po dnu pekača.
V visokem loncu popraži čebulo, nato dodaj korenček in česen. Skupaj naj cvrči, dokler ne spusti vode. Dodaj debeli žlici medu in mešaj, da se med stopi.
Vlij paradižnikovo mezgo in mešaj minuto ali dve, nato dotoči pol litra zelenjavne juhe. V posodo zlij celoten paradižnikov bazen in pusti, da brbota 15 minut na nizkem ognju. Posoli in popopraj po okusu.
Po kuhanju se oboroži s paličnim mešalnikom in juho dodobra spasiraj do kremne strukture. Če se ti zdi juha prepusta, jo oplemeniti s soljo, v primeru prekislosti pa dodaj sladkor.

Zvezdice so zdaj dosegle že zavidljiv zlati odtenek, kar nagradiš s tem, da jih odrešiš pečenja in dve ali tri na hitro pohrustaš.

Soup-4

Zdaj je na tebi le še okrasitev in postrežba pred lačna in premražena usta.

Soup-5

Pa ne Božičku povedat! Dober tek.

6 comments

Leave a Reply