Božičkova večerja

Tristo rogatih jelenov! Že jutri je božič!

 

Lani se je Božiček pred obdarovalnim pohodom narisal pri tebi in ti požrl pol shrambe. Letos je na tebi, da mu vrneš milo za drago in se odpraviš na severni tečaj, kjer te čaka požrtija pri Božičku.

bozicna vecerja-8
Čeprav je ta večer za bradateža najpomembnejši v letu, si vselej vzame čas za kraljevsko pojedino. Slednja pa ni mogoča brez krone. Take, jagenjčkove, v družbi s polentinimi torticami z gobami.

bozicna vecerja-1-4
Še preden bo dobrodušni mož predte postavil nežno meso, pa ti bo brbončice razvajal z mehkim kozjim sirom v drobnjaku in sladkimi suhimi slivami s hrustljavo zapečeno slanino.

bozicna vecerja-5
Za slasten uvod v pojedino potrebuješ:
100 g kozjega sira
drobnjak
pečeno mesno slanino
suhe slive
ajdov kruh z orehi

V množici tort iz polente lahko izbrskaš:
2 skodelici instant polente
1 strok česna
0,5 čebule
15 g sušenih jurčkov
50 g slanine
100 g kisle smetane
200g ribanega sira
maslo
150 g svežih šampinjonov
sol
poper
jušno osnovo
rožmarin

Krona, vredna le največjega kralja, vsebuje:
2 jagenjčkovi zarebrnici
1/2 manjše buče
olivno olje
rožmarin
česen
poper
sol
korenje
čebula
pol manjše buče

Ravno ko z Božičkom sedita za mizo in čebljata o njegovih novih saneh z 9 jelenskimi močmi, skozi vrata prikopitlja Rudolf, za seboj pa vleče nič drugega kot ravno te sani! Na saneh pa veselo čaka aperitiv – Becherovka, katero je navihan rdečenosnež izmaknil iz škratjega arhiva.
Kot pivoljub se je Rudolf odločil za neobičajno pivsko spremljavo namesto vinske.

bozicna vecerja-2

Predjed

bozicna vecerja-1
Ho ho ho! Zagrabi drobnjak in ga s spretnimi gibi simpatično nasekljaj. Kozji sir nareži na nizke valjčke, katere povaljaš v drobnjaku.

bozicna vecerja-7
Rezino slanine vrzi v ponev, zalij z dvema žlicama vode in popeci do hrustljavega. Primi nič hudega slutečo suho slivo in jo zavij v slanino.

bozicna vecerja-2-2
Neverjetno dober ajdov kruh z orehi nareži na palčke, katere na hitro popečeš na mačšobi od slanine.

bozicna vecerja-1-2
Slivasto-slaninaste zrolančke postavi na prestol iz kozjega sira z drobnjakom, združitev pa potrdi s hudomušnim zobotrebcem.

bozicna vecerja-3
Da se suhe slive in hrustljava slanina odlično ujameta, čivkajo že čuki pismonoše, izjemen kontrast pa predstavlja kremen in aromatičen kozji sirček. Poleg se dobro poda svetlo pivo.

bozicna vecerja-1-3

Polenta

bozicna vecerja-10
Božiček je po novem pravi ljubitelj jesenskih dobrot! Še najbolj pri srcu so mu gobice, katere bi žvečil brez prestanka.
Da je belobradi mož za prilogo izbral gratinirane tortice iz polente in gob, ni tako nikakršno presenečenje.

Polento skuhaj po navodilih z embalaže, razmerje med polento in jušno osnovo pa mora biti 1:3, kar pomeni da za 2 skodelici polente zavreš 6 skodelic jušne osnove. Ko je polenta kuhana, jo natlači v nameščene modelčke za muffine in postavi na hladno, da se učvrsti.

vecerja-3
Medtem, ko se polenta uri za tortice, pripravi gobov nadev. Nakockaj slanino, na tanko nareži šampinjone, suhe jurčke pa zalij z vrelo vodo, da se rehidrirajo in zmehčajo.

vecerja-4
Slaninaste kocke na dveh žlicah olja popraži do hrustljavega. Naslednja v posodo skočita nasekljana čebula in česen. Ko čebula postekleni in česen zadiši, je čas za sveže šampinjone in sušene jurčke. V posodo vrzi rožmarin, nato pa praži, dokler voda, ki zapusti gobe, ne izpari.
Posoli in popopraj, nato pa vmešaj še kislo smetano. Čisto na koncu dodaj še nasekljan peteršilj.

vecerja-7
Po vseh tortah, ki so za tabo, bodo tele polentaste mala malica. Kolačke iz polente razpolovi, prvo polovico pa takoj postavi v namascen pekaz za muffine. Pokrij jo s plastjo ribanega sira, katero prekriješ z gobovim nadevom. Nanj ponovno nameči riban sir, kar hitro zakriješ z drugo plastjo polente. Ker si želiš hrustljave skorjice, daj riban sir še kot streho tortice. Za lepo zapečenost pa na vrh vrzi še kanček masla.

vecerja-2
Ko uporabiš vse polentaste kolačke, nastopi čas, da torte spečeš. Pečico razkuri na 200 stopinj, nato pa vanjo pošlji nadebudne tortice, da jo mirijo 20 minut.

vecerja-1

Jagenjček

bozicna vecerja-9
Zdaj pa je na vrsti kralj nocojšnje pojedine – jagenjček. Zarebrnici prereži med kostmi, da se bosta lahko upognili v polkroga. Obrni ju ter štrleče kosti očisti maščobe, da se ne bo zažgala. Ostalo maščobo prereži, nato pa vanjo vtri mešanico olivnega olja, soli, česna, rožmarina, popra in lovorovih listov. Zarebrnici postavi v posodo, katero je moč zapreti, in dodobra premaži z oljem in zelišči. Posodo postavi na hladno in jo pusti 2 uri pri miru, da se jagenjček marinira.

vecerja-6
Da ne bo jagenjček med peko osamljen, mu za družbo v enako velikih kosih nareži korenje, bučo in čebulo.
Zelenjavo postavi v visok pekač, ji dodaj še dva cela stroka česna in rožmarin ter prelij z olivnim oljem.
Na sredino pekača postavi zarebrnici in ju oblikuj v krog, katerega utrdiš s pomočjo vrvice. Kraljevski pekač pošlji v pečico, nažgano na 190 stopinj.

vecerja-5
Dihjemajoča krona bo pečena po 25-40 minutah, odvisno od želene pečenosti mesa. Prestavi jo na krožnik, kjer naj počiva 10-15 minut.
Mehko zelenjavo naberi iz pekača, nato pa v pekač frcni dva ščepca moke in zlij nekaj žlic jušne osnove. S kuhalnico pomešaj in nastala bo močna in sočna omaka.

krona-1
Čeprav je krona čudovita, jo je potrebno razkosati :(. Razsekaj jo na posamezne kotlete in postrezi skupaj z malce zelenjave. Kotlete prelij z omakco, na krožnik pa vrzi tudi polentasto-gobasto tortico.

bozicna vecerja-4-2
Ravno, ko hočeš živalsko napasti slasten obrok, pa zopet pribezlja Rudolf, tokrat s posebnim božičnim pivom v buteljki – St. Bernardus Christmas Strong Ale z 10% alkohola. Izgleda, da je škratja shramba prava zakladnica piv!

bozicna vecerja-5-2
Zdaj pa se le vrzi na imenitno večerjo. Božiček je čisto podivjal in si je uspel med žvečenjem in hohotanjem popolnoma zapacati brado.

bozicna vecerja-7-2
Ko te Božiček spodi iz svojega posestva, ker se mu mudi deliti darila po svetu, se s polnim trebuhom in solzico v očeh spomniš današnje kulinarične pustolovščine.
Pričela se je s svežo, a močno kombinacijo kozjega sira z drobnjakom ter hrustljave slanine in suhe slive, …

bozicna vecerja-6
…, nadaljevala z navidez nedolžnimi polentastimi torticami, ki pa so skrivale aromatičen in poživljajoč gobov nadev.

bozicna vecerja-2-3
Seveda pa je bilo vse le uvod ali dodatek k nežnemu jagenjčku, čigar meso je kar samo rinilo s kosti. Božiček se pa resnično zna razvajati!

bozicna vecerja-3-2
K taki imenitni večerji spada prav tako imenitna sladica. Če te zanima, kakšna, se oglasi jutri 😉

Svečani tek!

2 comments

Leave a Reply