Božiček na večerji

Skoraj si že pri koncu – danes je zadnji dan pred Božičem

 

Preko vez ti je uspelo povabiti belobradega moža na večerjo. Danes je dan, kateremu je bil namenjen decembrski kulinarični trening. Izkaži se in Božička dobro podpri pred celonočnim potovanjem po svetu.

Dinner-21

Tatarska tortica

Tatarski biftek je klasika praznikov in praznovanj. Namesto, da žlahtno meso neugledno počiš na krožnik, se prepusti ustvarjalnosti in ga ponudi v prelestni tortici.

Za troplastno poslastico si pripravi:
300 g tatarskega biftka
200 g masla
peteršilj

Tortico mora nekaj držati skupaj – to nalogo odlično opravlja mini obodni pekač.

Dinner-1

Stene pekača obdaj s kosi papirja za peko.
Maslo stopi do majonezaste strukture in s polovico premaži dno pekača. Postavi ga v hladilnik, dokler od mrazu ne otrpne.
Drugo plast tvori tatarski biftek. Z žlico ga dobro potlači in poravnaj.
Takoj, ko premažeš še zadnjo masleno plast, pekač s tortico previdno vrzi v hladilnik, kjer naj čaka na otvoritev svečane požrtije.

Dinner-2

Vmes nareži toast in ga popeči.

Dinner-3

Ko se maslo dovolj strdi, daj tortico iz oboda in sleci iz papirja za peko ter postavi na mizo.

Dinner-100

Solata

Pisana solatka sestoji iz:
redkvic
rukole
motovilca
pinjol
mladega sirčka

Dinner-7

Kot je pri pripravi solate kot priloge v navadi: ne kompliciraj!
Rukolo in motovilec operi in osuši ter položi v skledico. Redkvice nareži na tanke rezine in jih dodaj v skledo. V njo natrgaj še mladi sir in vse posuj s ščepcem ali dvema pinjol.
Posoli, pokisaj in zalij z oljem po okusu.

Dinner-8

Karamelizirana čebula

Slastno temno prilogo tvorijo:
2 večji rdeči čebuli
1 dcl rdečega vina
2 žlici olja
žlička sladkorja
sol
poper

Dinner-5

Čebuli olupi in nareži na ne pretanke kolobarje. V ponev vlij žlici olja in vsuj čebulo.
Ta sladka temna priloga razvije okus šele po okoli 40 minutah, zatorej praži čebulo pri nizki temperaturi in jo redno premešaj.
Ko se dodobra karamelizira, jo posladkaj, posoli in popopraj ter zalij z vinom.

Dinner-6

Krompirjeve mini pite z orehi

Krompirjeve pite so sestavljene iz:
500 g krompirja
100 g moke
3 jajc
200 g čebule
masla
vejice peteršilja
majarona
100 ml sladke smetane
3 žlic kisle smetane
50 g orehov
soli
popra

Dinner-9

Cel krompir peci v pečici 1 uro pri 180 stopinjah.
Z žlico v posodo izdolbi krompir, ga pretlači, dodaj eno jajce in moko ter žličko soli. Vse sestavine dobro pregneti do čvrstega testa.

Dinner-10

Čebulo na drobno nasekljaj in pošlji na petminutno praženje v ponev z maslom. Družbo naj ji delata nasekljan peteršilj in majaron.
Krompirjevo testo razvaljaj na dobro pomokani površini, premaži s kislo smetano in poprej popraženo čebulo ter potresi z orehi.
Dobljeno zvij v rolado.

Dinner-11

V posodi zmešaj dve žlici kisle smetane in 100 ml njene sladke sestre, zraven ubij dve jajci ter dodaj sol in poper.
Krompirjevo-orehovo rolado nareži na 2 cm debele kolute, katere stlačiš v ognjevarne posodice. Blede rulade pošlji na sončenje v pečico, segreto na 180 stopinj. Po 10 minutah jim je že pošteno vroče, zato se jih usmili in jih prelij s smetanovim prelivom, njihov oddih pa hitro zaključi in jih vtakni nazaj v pečico še za 15 minut.

Dinner-12

Ko dobijo zavidljiv ten, jih pa le odreši vročine.

Dinner-13

Rudolfovi noski

Te sočne paradižnikove bombice do mehkega popraži v ponvi z malo olja. Ja, nič drugega.

Dinner-16

Steak

Zvezdo večera predstavljajo pravi steaki, za katere si brž priskrbi 500 g pljučne pečenke. Zrezki naj bodo debeli za dva prsta.

Dinner-14

Temne zrezke daj iz hladilnika in jih namoči v posodi z oljem. Mastna kopel naj traja eno uro, da se meso segreje na sobno temperaturo.

Ko nastopi tvoj trenutek, se pogumno izkaži in speci steak, kot se šika.
Zrezke položi na zelo vročo ponev. Čas pečenja znaša 2-5 minut za vsako stran – odvisno od željene pečenosti.
Najini sanjski steaki so zelo sočni, zato sva jih pekla 3 minute na eni in 2 minuti in pol na drugi strani.
Po peki jih pošlji na 5 minutni oddih, da se jim sokovi umirijo. Nežno jih pokrij z aluminijasto folijo.
Pred postrežbo jih posoli in popopraj.

Dinner-15

Končno je nastopil čas, da užiješ plodove trdega kuhinjskega dela! Želodcu vzbudi zanimanje za današnjo pojedino in si privošči aperitiv. Najino mizo krasi sladki višnjevec.

Dinner-17

Zdaj se je želodcu pa res zmešalo. Potolaži ga s postrežbo tatarske tortice in toplih hrustljavih toastov. Glede pijače se drži rdeče barve in ob žvečenju veselo srkni rosé.

Dinner-18

Mimohod močnih okusov presekaj s svežo solatko.

Dinner-19

Ko na mizo nosiš glavno jed, se ti za hip zazdi, da v ozadju slišiš fanfare. Krožnik užitkov položi predse in občuduj hrustljavo skorjico krompirjeve mini pite ter pozdravi oreh, ki štrli iz nje. Z vilico potipaj mehke paradižnike, skozi temno karamelno čebulo pa pokukaj k skorjici sočnega steaka.
Globoko vdihni, z Božičkom nazdravi s kozarcem modrega pinota in se loti dela.

Dinner-22

Splačalo se je. Božiček veselo brunda, z brade mu pa kar kaplja.

Dinner-23

Ali kaj manjka? Sladica, seveda! Le-to ti pa razkrijeva jutri.

Dober tek!

Leave a Reply