Borovničevo-jogurtova ombre torta

You may also like...

94 Responses

  1. Rebeka says:

    Ful lepo zgleda in noro napisan recept! 🙂
    Zanima me ali bi lahko uporabila tudi kakšen drug sadež (češnja..)?

  2. ana says:

    Bi se obnesla tudi želatina v prahu (fix)?

    • midva says:

      Ana, lahko uporabiš želatino v prahu ali želatino fix, le drži se navodil na embalaži (želatino fix je potrebno vmešati k jogurtu preden dodaš sladkor ali stevijo).

  3. Nina says:

    Tortica izgleda fantastično. Najverjetneje bi tudi z malinami šlo, kaj mislite?

  4. Mateja says:

    Pozdrav, katero stevio uporabljate in kje jo kupite? Če prilagajam recept (navaden) iz pšenične moke (2 j. lončka) na brezglutensko moko in iz kristalnega sladkorja (1 j. lonček) na stevio, kakšna so kaj razmerja in na kaj moram paziti? Hvala in lep pozdrav, Mateja

    • midva says:

      Zdravo, Mateja!

      Uporabljava sladilo SunStevia SugarSweet 1:2 in sva zelo zadovoljna z njim, ker nima tako izrazitega priokusa. Je slovenski proizvod, lahko pa ga kupiš v eko/bio trgovinah (npr. Vita Care v BTCju) ali preko spleta (http://www.naravnosladilo.si/).
      Razmerje, navedeno na embalaži, predstavlja kolikokrat slajša je stevija od sladkorja. V tem primeru ena žlica stevije ustreza dvema žlicama sladkorja.
      Brezglutenska moka potrebuje več tekočine, zato ali dodaj kakšne tri žlice borovničeve osnove (ali vode) ali pa iz recepta izpusti žlico ali dve moke.

  5. Valentina says:

    Tole tortico sem preizkusila prejšnji vikend in bila je naravnost…………………………FANTASTIČNA!!!
    Vsi moji prijatelji in sorodniki so jo pohvalili, je zelo sočna in mmmmmm…. okusna 😛

    Me pa zanima če mora biti biskvit tako mehek ko se speče, saj moj je bil in se zaradi tega tudi malo prelomil. Zaradi sočnosti tega biskvita ga nisem nič namazala z marmelado in obneslo se je super…
    Hvala za šeen odličen recept!! =) =) =)

    • midva says:

      Valentina, hvala za tako energično pohvalo! 🙂

      Biskvit bi moral biti dovolj čvrst, da se ne prelomi/razpade. Verjetno bi dodatna minuta peke pripomogla k temu.

  6. Tadeja says:

    Najprej naj povem,da je recept TOP!Jaz včerej naredila jagodno varianto in je izpadla odlično.V spodnjo plast sem dodala še na drobno narezane jagode,samo torto pa prelila še z jagodovo kašo in je bila res odlična.Hvala Vama za recept.

    • midva says:

      Tadeja, prepričana sva, da je bila tudi jagodna varianta za vse prste polizat!
      Od pohvale pa kar poskakujeva 😉

  7. ana says:

    Zanima me če lahko torto tudi iz zmrznjejih borovnic naredim
    hvala

  8. Maja says:

    Slastno a nebi bilo treba razloziti
    {Kako se reze?}

  9. Barbara says:

    Zelo dobra torta! 🙂

  10. Valentina says:

    Mislim, da bi lahko tale recept s ponosom vpisala v kulinarika.net in tudi drugim ki vaju ne spremljajo predstavila mojstovino…
    Res je odlična! 🙂

  11. Anamarija says:

    Hej. Eno vprašanje imam je vredu če imam pekač 28 da nebom drugega kupovala. Hvala

  12. Maja says:

    A bi bilo možno lističe želatine zamenjati kar z želatino v prahu (je manjša možnost, da se naredijo grudice)? Veš mogoče koliko 12 lističev tehta, da bi si potem lahko preračunala koliko g želatine potrebujem? Hvala za info. 🙂

    • midva says:

      Zdravo Maja! Želatino v lističih brez problema zamenjaš s tisto v prahu, vendar pazi katero, je razlika med želatino v prahu in želatino fix. Tista v prahu se pripravi enako kakor tista v lističih ( najprej jo namočiš, potem segreješ in nato z mešalnikom vmešaš k masi) želatina fix pa se dodaja brez predhodnega segrevanja, vendar moraš dodati najprej k masi želatino in šele nato sladkor, drugače se ti krema ne bo strdila. Šest lističev želatine ponavadi ustreza enemu paketu mlete želatine. Lp Midva:)

  13. JaZZee says:

    Waw, torta izgleda odlično, recept pa tok dobr napisan da sm se kr dobr nasmejala med branjem 🙂 Bom stestirala tale barvni tris, biskvit bom pa kar po svojem receptu naredila (da bo klasična torta s tremi plastmi)… To bojo otroci navdušeni :)))

  14. Barbara says:

    Tale torta je super.. Nardila sm jo bratu za rd! Vsi so bli navdušeni! manka mi še mal več kontrasta med plastmi, pa bo Top! 🙂

    • midva says:

      Barbara, vesela sva, da je bila Jerneju in ostalim torta všeč 🙂
      Za močnejši kontrast pa je najbolje, da kreme primerjaš že, ko dodajaš borovničevo osnovo.
      Veliko sladkih užitkov! Midva 😉

  15. Effie says:

    Ali se samo meni zdi ali je ta biskvitek malo nizek?

  16. Effie says:

    Aja pa še tole sem pozabila, milite, da bi bilo v redu, če v enega od trisov dodam še naribano belo čokolado..se bo normalno strjevalo?

  17. Nika says:

    zivijo,zanima me kje sta kupila to marmelado na sliki.

    hvala

  18. husmar says:

    Pozdravljeni,

    zanima me, če lahko uporabim tudi katero drugo moko ali mora biti pirina?
    zaradi višine biskvita in spremembe okusa sprašujem..
    hvala in lp, husmar

    • midva says:

      Živijo, namesto pirine moke lahko brez oklevanja uporabiš pšenično. Okus bo prav tako dober, biskvit pa ravno tako visok.
      LP, Midva

  19. sonček says:

    Joj tole moram pa nujno probat

  20. Mateja says:

    res je super! jaz sem jo naredila po lchf in namesto pirine moke uporabila mlete mandlje in trpotec in pride ravno tako super. hvala za idejo!

  21. Valentina says:

    a bi lahko naredila z jagodami?? me zanima predvsem kako pride zaradi barv krem….ce je ze kaksna slikca na voljo se priporocam 🙂

    • midva says:

      Zdravo Valentina.

      Seveda lahko narediš z jagodami, vendar barve ne bodo tako intenzivne. Žal slikce nimava nobene.
      Lp, Midva:)

  22. bisa says:

    Najbrž ne bo nič narobe, če en del jogurta zamenjam z mascarponejem, anede? 🙂

  23. Nastja says:

    živjo, tortico sem naredila, imela sem jo celo noč v hladilniku, tudi vse sem delala po receptu, ko pa sem jo odvila iz peki papirja, pa se mi je vsa razlezla 🙁 tudi biskvit je bil kar visok.. delala pa sem v pekaču s premerom 24cm. po okusu je bila sicer odlična, vendar smo jo pobirali iz mize 🙂
    je mogoče krivo, da sem grški jogurt in navaden kupila v lidlu in je zato malo slabša kvaliteta?

    • midva says:

      Živijo, Nastja.

      Tvoji problemi ne izvirajo iz jogurta, temveč iz želatine. Nekje se je zalomilo – si želatino počasi segrevala in dobro raztopila ter jo hitro vmešala z električnim mešalnikom? Biskvit pa je prišel visok zaradi manjšega premera 🙂

      Veliko uspehov pri peki!
      Midva

  24. Maša says:

    Zdravo! Izgleda odlično!

    Bi bile tudi jagodne dovolj močno barvilo? Jih imamo sveže na vrtu in me zato zanima. 🙂

    Hvala!

  25. Igor says:

    Pozdravljeni…tole tortico sem ze parkrat naredil, je odlicna, vrhunska…sem tudi eksperimintiral inpoiskusil z eksoticnom sadjem, kljub opozorilo na zeletino, da sene bo strdilo in se res ni ;)…kar se tice jogortov, jaz sem uporabljal lidlove in je super izpadlo…sedaj imam plan naredit tortico, vendar v eni posebni obliki in bom sam izdelal model…me pa zanima, ta oblika bo prisla do izraza, ce jo se lahko oblikujem, porisem, sedaj me zanima ali lahko uporabim barve v tubi za okras oz risanje po njej, oz kaksen gel v tubi oz te pripravljene cokolade v tubi

    • pizmur says:

      Zdravo Igor!
      Nama je ta tortica tudi fenomenalna, sploh sedaj ko lahko dobiš sveže gozdne borovnice:) Glede barv pa ti priporočava, barve v gelu in ne pripravljene čokolade v tubi. Dobre barve v gelu lahko dobiš v Peki trgovini oz. lahko jih naročiš preko spleta. Zelo bi bila vesela, če bi nama poslal kakšno sliko te mojstrske torte, ko bo narejena:) Lp, Midva:)

  26. Igor says:

    Model uspel, hmmm kupo sm barve v tubi, pa sem narisal, dal v hladilnik, pa se je ta sladkor raztopil, ne vm zaka…itak pa tortica, BOMBAAAAA
    https://www.dropbox.com/sh/yusb23lih6wd8cg/AABgMu-KEZvlTApUChq55Gp0a?dl=0- slikce

    • midva says:

      Igor, bravo! Pa vi ste pravi mojster, super model in čudovita tortica! Hvala za poslane fotografije:) Lp, Midva:)

      • Igor says:

        Ni za kaj…za najboljso prijateljico se morem malo potrudit (simbolicno sem Srajcka, zato model v obliki srajcke ;))…danes zopet nastaja tortica, tokrat okrogla, za njeno hci, ker ji je tudi bozanska, tokrat s svezimi borovnicami, prejsnje sm delal s kupljenimi

  27. Tina Šikovec says:

    Živjo!

    Zanima me, če lahko namesto pirine moke uporabim navadno belo moko?

    Lepo pozdravljena,

    Tina

  28. Nataša says:

    Vceraj naredila to tortico, vendar se je danes skupaj sesedla. Vse sem isto naredila in uporabila iste sestavine tudi to bio zelatino. A je dovolj 12 listicev (20 g).
    Vse druge tortice po vajinih receptih so mi super uspele.
    Ne vem kaj bi lahko slo narobe.

    • Midva says:

      Živijo, Nataša.
      Če si želatino dobro segrela in raztopila ter hitro električno vmešala, potem ne bi smelo biti problemov.
      LP, Midva 🙂

  29. Nataša Smrečnjak says:

    Živjo!
    Vidim kaj sem naredila narobe. Vmešala sem jo na roko 🙂

    Hvala.

  30. Ema says:

    Živjo,

    jaz sem pa ravno pri izdelavi in po 5ih urah še vedno ne zgleda, da bi se hotla strdit. Naredila sem vse po navodilih, do sekunde natančno, giba natančno.
    A je mogoče kremi dodat še kaj želatine sedaj ali je bolje da kar novo naredim? Ker glede na to kar vidim zdaj, se po vse samo razlilo 😀

    • midva says:

      Ema,
      verjetno se je pri želatini nekaj zalomilo. K tej kremi ne dodajaj želatine, temveč naredi novo. Nestrjeno kremo pa nadevaj v kozarčke, ker jo je škoda zavreči 😉
      Veliko veselja pri peki!
      Midva:)

  31. princeska says:

    Tale borovničeva torta je odlična 😀 pripravila sem jo že večkrat in je je hitro zmanjkalo 😛 zanima me samo, če bi lahko borovničevo osnovo zamenjala za čokoladno? Brat namreč ni velik ljubitelj sadja, pa bi mu za rojstni dan spekla takšno torto, ker je božansko dobra in lepa, samo da bi bila čokoladna. Hvala za odgovor in lep pozdrav 😀

    • midva says:

      Živijo,

      Čokolada bo dobro nadomestila borovničevo osnovo, velja pa opomniti, da kombinacija jogurta in čokolade marsikomu ne ustreza 😉

      LP, Midva

  32. Sabina says:

    Živjo,
    Mene pa zanima ali bi lahko kam vklopila mascarpone… mogoče namesto grškega jogurta? Kako bi bilo potem z želatino?
    Komaj čakam da poskusim!
    Hvala 😊
    Lp, Sabina

  33. Mateja says:

    Živjoo!

    Mene pa zanima, če bi lahko torto na koncu pred postrežbo še dodatno polila z raztopljenimi botovnicami?
    Lp, Mateja

  34. Mojca says:

    Živjo – mene pa zanima, zakaj sta uporabila grški jogurt z 0% maščobe? Meni je recimo okus grškega z 10% maščobe čisto nekaj drugega kot tistega z 0% maščobe (veliko boljši je tisti z 10%) – ali zaradi tega, da jetortica bolj dietna (glede na uporabo sladil)? hvala, Mojca

    • midva says:

      Zdravo Mojca!

      Tortica je bila narejena za prijateljico, ki pazi na kalorični vnos. Grški jogurt z 0% sva uporabila, samo zato, da znižava tortici kalorično vrednost. Drugače pa se popolnoma strinjava s tabo, polnomastni grški jogurt ima veliko več okusa in bolj kremno teksturo, midva si ga večkrat privoščiva:) Lp, Midva:)

  35. MojcaZ says:

    My new favorite! Res top torta! Prvič sem delala karkoli z želatino, zato sem se bala, da ne bi uspelo in sem počakala, da je torta preživela transport do slavljenke in šele potem odstranila tortni obroč. In očarala nas je vse z izgledom, še bolj pa z okusom.

  36. Nina says:

    Živijo 🙂
    to torto sem naredila že kar nekajkrat in je res super osvežilna in okusna. Sedaj pa jo bom delala za obhajilo in sem razmišljala da bi jo okrasila s tičina maso, saj se bojim da bi se mi okraski, če bi jih položila direktno na torto raztopili. Tu pa se pojavi drugi problem ..da bi tičina preveč potlačila tortico oziroma ali bi se tičina raztopila… mogoče kakšen drugi nasvet kako okrasiti?
    Nina

    • midva says:

      Zdravo Niina!

      Na vrhu dodaj še 1 biskvit in ga premaži z masleno kremo ter dodaj okraske tako se 100% ne bodo stopili. Lp, Midva;)

  37. Renata says:

    zivjo
    vse pohvale za tortice, res so super.
    bi pa toleprobala z robidnicami, bi slo?

  38. ana says:

    ali je ok z tekocim jogurt om? kako pripravis kremo z robotom?ali lahko mesam jogurt in smetano na robot? kaj pa želatino?

    • midva says:

      Ana,

      lahko uporabiš robota za mešanje jogurta in želatine, na koncu pa stepeno smetano vmešaš na roko, da ne izgubiš mehurčkov.
      Jogurt pa mora biti čvrst.

      LP, midva

  39. Mamica says:

    Tole tortico je prinesla sodelavka v sluzbo in je bozaaaanska! 😍 ker jaz vedno zafrknem z zelatino, zato raje ze prej preverim – listice torej dam samo v kozico in kar direkt na ogenj (indukcijo 😜)? Malo za obcutek – koliko casa traja, da se stopi?

    • midva says:

      Živijo,

      želatino najprej namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne (se napoji in zmehča). Potem jo ožemi in vrzi v kozico, ki jo pristaviš na ogenj.
      Na nizkem ognju bo trajalo cca 3 minute, da se popolnoma raztopi.

  40. Mia says:

    Živjo,
    vprašanje – ali bi bilo kaj narobe, če bi ta torta namesto enega, stala dva dni v hladilniku? Bi se pokvarila?
    Hvala

  41. Katja says:

    Katero smetano lahko uporabim? Sladko ali smetano za stepanje?

    Lp

  42. Lara says:

    Naprej hvala za prečudovite recepte! Nisem ne vem kakšna slaščičarka, ob rojstnih dnevih pa vedno rada kaj novega poskusim in že kar nekaj tortic je nastalo z vajino pomočjo. Moje vprašanje se ne nanaša konkretno na to tortico, ampak vseeno upam, da mi bosta odgovorila. Ker bomo letos praznovali sami, imam v mislih manjšo tortico v kombinaciji oreo piškoti in jagodno-malinina mouss krema. Želela bi jo obliti z belo čokolado, da bi nanj postavila okraske in svečko za našo pikico, pa ne vem, ali tako tortico (brez biskvita) sploh lahko preliješ/premažeš? Bi bilo bolj pametno uporabiti belo kuverturo ali ganaše iz bele čokolade? Mogoče samo obmazati z smetano/maskarponejem, na vrhu pa z belo čokolado? Na pomooooč 😀 In HVALA!

    • midva says:

      Lara,

      preliv z belo čokolado ne bo dobro izpadel, saj ni povsem bel, pa tudi topla čokolada se po moussu nikakor ne razmaže dobro.
      Priporočava, da uporabiš maskarpone, smetano ali pa kar zmes obeh 🙂

  43. Nina says:

    Pozdravjeni! Mene bi zanimalo kaj je borovničeva osnova? Hvala

    • midva says:

      Nina,

      borovničeva osnova so spasirane kuhane borovnice s sladkorjem, pripravimo pa jo v prvem koraku recepta.

  44. Anja says:

    Pozdravljeni, gledam recept in mi nekaj ni jasno… V navodilih je za 1mkremo 14 žlic osnove, v opisu postopka pa sta 2. Dve žlici osnove se ponovita tudi pri 2.kremi… Kaj bo prav oz. cesa ne znam prebrati? 🙂 pa hvala za recept!

  45. Petra says:

    Ojla zanima ne kaj lahko uporabiš ce doma nimas acetatne folije

  1. June 19, 2015

    […] za kar sva bila poplačana s celimi nasipi teh modrih kroglic. Nekaj sva jih uspela natlačiti v torto, pozneje nabrane pa še vedno pridno čakajo na […]

  2. June 23, 2015

    […] lotila preveč resno, imava borovnic že poln kovček. Kljub dvema poskusoma (borovničevi muffini, borovničeva ombre torta), se te modre kroglice še vedno skrivajo po vseh kotičkih najinega domovanja. Nekaj sva jih […]

  3. October 2, 2015

    […] Te dni je v naše kraje iz Amerike prispela daljna sorodnica tukaj dobro znane sladke in pisane zvezde – borovničeve ombre torte. […]

  4. June 20, 2016

    […] sva gozdni izplen skrila v popularno borovničevo-jogurtovo ombre torto, kar pa se ni izkazalo za hudo dolgotrajen način hrambe. Tokrat sva med čepenjem v grmičevju […]

  5. December 15, 2019

    […] jogurtovih tort, kot so: jogurtova torta z gozdnimi sadeži, sadna jogurtova torta brez peke, borovničevo-jogurtova ombre torta ter seveda slavna božična jogurtova […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.